Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Мало купити хороший чай‚ головне - правильно його заварити. Інакше навіть самий вишуканий і дорогий сорт може вас розчарувати. Врахуйте‚ що на смак напою впливає температура води‚ її якість‚ а також матеріал‚ з якого виготовлений заварний чайник. Отже‚ основні правила смачного чаювання.
    Процес заварювання чаю складається з 5 етапів:
    1) Кип'ятимо воду
    Розрізняють як мінімум три стадії кипіння води, а китайці виділяють цілих сім.
    Перша стадія. На дні з'являються дрібні бульбашки, велика частина яких піднімається вздовж стінок чайника.
    Друга стадія.
    Починають змішуватися нижні - киплячі і верхні - ще тільки закипающие шари. Поверхня води покрита дрібними бульбашками. Саме тому в Китаї її називають «білий ключ». Вода такій стадії кипіння ідеальна для заварювання неферментованого - білого, зеленого і полуферментированного чаїв.
    Третя стадія.
    Вся маса води рівномірно прогрівається приблизно до 100 °З і починає інтенсивно вирувати. З'являються великі бульбашки, чайник «плюється», з носика валить пар. Перекипівша вода не підходить для заварювання. Можна використовувати її, трохи остудивши.
    2) Зігріваємо заварювальний чайник
    В холодному заварнике температура води знижується на 10-20 °С, а значить, заварка прогрівається нерівномірно. Тому, перш ніж заварювати чай, обполосніть ємність окропом.
    3) Засипаємо заварку
    Щоб чаювання вдалося, необхідно знати напевно кількість присутніх - покладіть в чайник по одній чайній ложці сухий заварки на людину, плюс одну - для заварника. Звичайно, це умовний рецепт, так як чималу роль відіграє сорт чаю і ваші уподобання.
    Нюанси
    • Заварюючи чай у жорсткій воді, яка погіршує екстрагування, збільшити дозу на 1-2 ч. л.
    • Мелколістової чай володіє більш вираженим смаком, тому його можна додати трохи менше, а крупнолистового - більше.
    4) Заливаємо окропом
    Стандартна схема заварювання чаю в два прийоми - залийте чай окропом на обсяг приблизно 1 / 3 заварника (або менше), дайте настоятися пару хвилин, а потім долийте воду до країв. Окріп наливайте круговими рухами, щоб всі чаїнки розкривалися рівномірно. Чорний чай в процесі заварювання рекомендують перемішувати.
    5) Наполягаємо
    На цьому етапі найголовніше - витримати время.Черный чай заварюють три - п'ять хвилин, у виняткових випадках (у жорсткій воді або холодному приміщенні) - 10-12 минут.Время заварювання ординарних зелених чаїв і улунів залежить від температури води. Затока заварку «білим ключем», досить почекати одну - три хвилини. Якщо вода холодніше (наприклад, 60-70 °З), то напій буде готовий через п'ять - сім хвилин.
    По секрету
    Засипавши чай, струсніть чайник і зробіть їм пару кругових рухів, щоб розподілити чаїнки по стінках. Коли ви заллєте окріп, він рівномірно стикнеться з усіма листочками, отже, заварка вийде насиченою.
    Для кожного виду чаю рекомендують певну температуру заварювання:
    • 90-95 °С - для Чорного (повністю ферментований);
    • 70-80 °С - для Зеленого (неферментований);
    • 65-75 °С - для Білого (неферментований);
    • температура води для заварювання УЛУНІВ (напівферментовані чаї) залежить від ступеня ферментації конкретного сорту.
    Чорний чай витримує дві-три заварки. Заварювати повторно слід відразу після першого чаювання. Якщо порушити це умова, то чай вже не вийде. І звичайно, не можна пити чай з заварки, яка простояла кілька годин.br/>Білі, зелені чаї та улуни витримують три-чотири і навіть п'ять - сім заливок - при дотриманні правил церемонії «Гун фу ча».