Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Жюльєн, кошики з олів'є, бутерброди і м'ясо «французьки» - ось стандартний набір страв, які подавали на фуршетах протягом багатьох років і які вже набридли. Тому, готуючись до домашнього застілля, підберіть більш оригінальні страви, - наприклад, спрингроллы і фруктовий тар-тар.
В нашій країні не прийнято влаштовувати домашні посиденьки а-ля фуршет - за російським звичаєм гості розміщуються за великим столом. Проте бувають випадки, коли така форма подачі страв може стати ідеальною альтернативою звичної трапези. Наприклад, якщо друзів збирається більше, ніж вміщує стіл, або в них немає часу для тривалих посиденьок. В кінці кінців, ви можете влаштувати легкий фуршет, якщо вам просто набрид стандартний варіант свята.
Для цього по центру столу розмістіть частування, з боків - стопки чистих тарілок і серветки з приладами. Краю залиште максимально вільними, щоб гостям було куди поставити свої страви. Не забудьте й про напої - зазвичай їх сервірують на окремому столику разом з келихами. Так як на домашньому святі немає офіціантів, предусмотри місце для використаних приладів і сміттєвої корзини. І врахуйте: для фуршету чистого посуду буде потрібно в два-три рази більше, ніж для стандартного застілля, а їжі - на 20-30% менше. Головне, щоб приготовані вами частування мали міні-розміри і гості могли з'їсти їх вилкою (до речі, «фуршет» в перекладі з французького означає - «вилка») або взагалі без використання приладів.
Салат в бокалі
фуршетном столі не обійтися без тарталеток і канапе, тому сміливо нанизуйте на шпажки сир, комбінуючи його практично з будь-якими овочами і фруктами. М'ясні і рибні продукти (шинку, ковбасу, лосось, оселедець) з'єднайте з помідорами, свіжими або маринованими огірками, зі шматочками яблук і виноградом. Не треба прагнути готувати сотню міні-закусок - на кожного гостя предусмотри 2-3 різновиди канапе і пару салатів.
до Речі, останні зараз модно подавати в келихах. Це красиво і зручно, адже гостям не треба накладати безформну суміш із загальних тарілок, а можна просто взяти частування в руки і спробувати його. Приготуйте легкий салат з креветок. Для однієї порції потрібно 50 г відварених і очищених морепродуктів і з такою ж кількістю свіжих огірків і зелених яблук, нашаткованих дрібним кубиком. Спочатку викладіть в келихи шар яблук, змішаних із сметаною і кропом, потім огірки з такою ж заправкою і тільки потім креветки.
Модні закуски
Поки гості насолоджуються холодними закусками, приготуйте гарячі міні-частування. У цій якості сьогодні особливо популярні креветки і спаржа в беконі. Готуються вони дуже швидко. Свіжий овоч ріжемо навпіл, креветки залишаємо цілими (але не забудьте очистити і видалити кишковий канал), загортаємо в нарізаний тонкими пластинами бекон і обсмажуємо на вершковому маслі з чебрецем. Потім вливаємо трохи бренді, выпариваем його і відразу ж подаємо гарячі закуски на стіл.
Медова свинина
Збираючись готувати гарячу страву, забудьте про рагу, пельмені або пасту. Фуршетне частування повинно бути порційним - шматочки підсмаженого рибного філе, шашлички, м'ясні медальйони. Можна здивувати присутніх свинячими реберцями в медової глазурі. Для того щоб приготувати 12-14 порцій, візьміть 1,5 кг м'яса з кістками. Розріжте м'якоть між ребрами, залийте 1 склянкою червоного вина, маслом, посипати сіллю, перцем і 2 ст. ложками сухого тімьяна.
Потримайте свинину в маринаді близько 12 годин і обсмажте в духовці при +220º С протягом 30 хвилин. Поки запікаються реберця, змішайте інгредієнти для глазурі. Два зубчики часнику дрібно посіченого, цедру 1 лимона (тертий), 1/2 ч. ложки червоного меленого перцю, 2 ст. ложки кетчупу, стільки ж рослинного масла і меду. Потім вийміть реберця з духовки, змастіть їх вийшла глазур'ю та готуйте ще 15 хвилин.
Відмовтеся від торта
як десерт на фуршет можна подати класичний торт. Правда, один гість відріже собі шматок побільше, другий - поменше, третій взагалі його кинув, і коли до столу підійде четвертий, замість ефектного частування він побачить незрозуміле місиво. Тому для фуршету варто зупинитися на малих жанрах - тістечок або порційних десертах в келихах.
Приготуйте, наприклад, молочно-вершкове желе з бананами. Для цього змішайте по 200 мл молока і вершків, додати 50 г цукру і поставте на середній вогонь. Коли маса почне кипіти, зніміть її з вогню і вилийте замочений набряклий желатин (10 м). Потім покладіть нарізану на шматочки банани, додайте кориці і збийте всі міксером. Потім розлийте масу по келихах або формах, остудіть і поставте у холодильник. При подачі можна посипати верх десерту волоськими горіхами в карамелі, полити шоколадним сиропом або збитими вершками.
Думку фахівця
Наталія Можаєва, шеф-кухар ресторану «У Кремля»
Прибувають на фуршет гостям запропонуйте аперитив - алкоголь невеликий фортеці (вермут і шампанське). закуски для нього підбирайте легені. Наприклад, зробіть рулетики з дині. Фрукт наріжте тонкими слайсами і в кожен покладіть крем - для нього змішайте сир «Філадельфія», цукрову пудру, вершки і рубление цукати.
Меню фуршету
Скандинавська закуска
Замаринуйте свіжий лосось в солі і сахарі (1:2), апельсиновому соку, лимонної цедре і аніс на добу. Потім наріжте рибку на тонкі широкі пласти і в кожен поклади мус, який зроби з 10 г вершків, 20 г подрібненого в блендері свежесоленого лосося і 2 г каперсів. Отримані рулети потримайте в морозилці.
Сібас в мигдалевому соусі
Філе сібаса наріжте шматками довільної форми, посоліть, поперчіть і обсмажте на розпеченій сковороді з оливковою олією за 2 хвилини з кожного боку. Для соусу на оливковій олії спасеруйте 100 г ріпчастої цибулі півкільцями, додайте 100 г пелюсток мигдалю, 2 гілочки базиліка зеленого і 500 мл томатного фрешу або соку. Доведіть до кипіння і варіть 25-30 хвилин. Потім видаліть базилік, а масу збийте в блендері і процідіть. При подачі налийте готовий соус в піали і покладіть шматочки риби.
Спрінг-роли з овочами
Візьміть готове прісне тісто (на 1 порцію - 16 г), розкачайте його тонким шаром, змастіть яйцем з усіх боків і наріжте на квадрати. Потім покладіть обсмажені на кунжутном олії овочі, нарізані соломкою (цукіні, морква, корінь селери). Загорніть роли і обсмажте їх у фритюрі.
Полуничний мільфей
Наріжте листкове тісто на квадратики і запікайте їх при +180° З 15 хвилин до золотистого кольору. Потім розділіть їх уздовж на дві частини. Одну змастіть кремом із сиру маскарпоне, цукрової пудри і збитого жовтка. Потім покладіть на неї скибочки ківі і полуниці і накрийте другим шаром тесту.
Фруктовий тар-тар
Ананас розріжте на дві частини і з кожної вийміть м'якоть. Потім складіть в «тарілочки» полуницю, виноград і м'якоть ананаса, присипте їх цукровою пудрою і наколіть шматочки на шпажки.
Автор: Наталія Семенова