Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Сир заслуговує більшої, ніж бути просто бутербродом до сніданку. Доказом тому може стати сирна тарілка. Вона дуже доречна на фуршеті, вона ж - прекрасний і необтяжливий спосіб порадувати частуванням друзів або колег.
    Що таке «сирна тарілка» і як її правильно оформити? Ось кілька важливих рад і правил.
    Сирну тарілку (або, як її ще називають, «сирну дошку») зазвичай формують з чотирьох і більш сортів сиру, по можливості різноманітних: твердий, м'який, голубий, класичний, козій, овечий...
    найважливіше - правильно розкласти сири на тарілці. Вони повинні бути розташовані по наростаючій смаку - від сирів найніжніших і м'яких до найбільш терпких і гострих. Якщо уявити, що тарілка - циферблат годинника, то найбільш м'який сорт сиру з самим неяскравим смаком найкраще покласти на «6 годин», і від нього розкладати далі за годинниковою стрілкою. По краях викладають тверді і напівтверді сири.
    Так як ніжний сир легко вбирає в себе аромати більш пряних сирів, вони не повинні контактувати і розташовуватися поруч один з одним. Тому, розкладаючи сири на сирної дошці, слід залишати проміжок між останнім і першим шматочком. Тобто не слід розкладати сири по всьому колу рівномірно.
    Починати пробувати сир слід відповідно до порядку розташування на сирної тарілки - від самого м'якого до самого гострого. Якщо ж спочатку спробувати сир з більш яскравим смаком, то потім не буде відчуватися все різноманіття і повнота смаку м'яких і ніжних сирів.
    Прикрашають тарілку фруктами і горіхами, зернятками кави і листочками м ’ яти. До більш м'яких сирів з пеніцилліновою скоринкою добре підходять виноград, інжир або соковита груша, нарізаний скибочками. Смак твердих сирів підкреслять ківі, вишня, ананас. З жирними сирами поєднуються мигдаль або волоський горіх. А, наприклад, скибочка авокадо або стиглий виноград ефектно оттенят і пом'якшать смак блакитного сиру.
    Серед різноманітних сирів, які можна вибрати для сирної тарілки, гідне місце займе сир Олтерманни - традиційний фінський вершковий напівтвердий сир, виготовлений з екологічно чистого молока. Можна використовувати класичний 29 % жирності - він ароматний, а в смаку відчувається злегка помітна кислинка. А можна взяти більш калорійний з вишуканим вершковим смаком 55 % жирності. Він вдало відтіняє ніжний смак м'яких сирів і вигідно акцентує терпкі смаки твердих сортів. Сири Олтерманни не містять консервантів, лактози і відрізняються низьким вмістом солі. Вони прекрасно поєднуються з скибочкою груші, яблуком, інжиром або мигдалем.
    Сирну тарілку подають після основного блюда, перед десертом, але вона також може бути і окремим стравою в якості закуски до провину. Причому, чим інтенсивніше смак сиру, тим кисліша вино до нього подається.
    І, нарешті, останнє та дуже важливе правило - найяскравіше аромат сиру проявляється при кімнатній температурі. Тому холодним його є неправильно. Сир дістають з холодильника за годину до подачі.
    Складання сирної тарілки - творчий процес, в якому ви можете продемонструвати свій смак і знання традицій! Керуйтеся здоровим глуздом і почуття прекрасного. Довірте сиру головну роль, і він вас ніколи не підведе!
    Стаття опублікована на правах реклами.