Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Чи Любите ви фісташки так, як я люблю їх? Напевно, їх люблять майже всі. Ось і цариця Савська їх любила. Згідно легендам, і цар Вавилону Навуходоносор був великим любителем фісташок. Фісташкові дерева росли в висячі сади Семіраміди.
    Учені вважають, що вперше люди спробували фісташки приблизно 9000 років тому. Вони згадуються в Біблії. А мусульмани вважають, що фісташки потрапили на землю завдяки Адаму, який захопив їх з собою, залишаючи Едем. Імператор Акбар, Великий Могол, вигодовував фісташками курей, призначених для його бенкетів. Одна з легенд каже, що того, хто чув тріск що відкривається шкаралупи фісташок, супроводжуватиме успіх.
    Фісташка - Pistacia vera L. - листопадне дерево або чагарник сімейства сумаховых. Бувають фісташки з вічнозеленою листям. Чагарник фісташки може мати від 2 до 6 стовбурів. Кора світла. Дерева фісташки досягають 3-10 метрів у висоту, крона зазвичай розташовується низько до землі, стовбур нерідко викривлений. Зате коренева система дуже потужна і може йти в грунт на глибину від півтора до трьох метрів. За один літній сезон фісташка дістає з під землі 15 - 20 тонн води. Листя зелене, нерідко опушені.
    Фісташка - рослина дводомна. На диких деревах чоловічі квіти займають 40-47% від загального числа квіток. Квітки зібрані в суцвіття. Запилюються квіти вітром. В садах садять 1 чоловіче дерево на 8-10 жіночих. Цвіте фісташка в березні-травні. Плодоносить дерево в природних умовах раз на 2-3 роки. Незрілий плід схожий на зелену сливу. Кісточку покриває смолиста м'якоть, а зверху фіолетова або блискуче-жовта шкірка. Плоди дозрівають у серпні-вересні. При дозріванні шкірка і м'якоть висихають, а кісточка розтріскується навпіл.
    Кажуть, що закохані спеціально ходять в ліс, щоб почути тріск лопающейся кісточки і заручитися щастям на довгу спільну життя.
    збирають Урожай ночами, так як вдень сильні ефірні масла і смоли дерева intoxicating, і довге перебування поряд з ними може викликати головний біль. З одного дикого дерева збирають до 15 кг горіхів, а з культурної - до 250 кг. Ростуть фісташки повільно, зате доживають до 900-1000 років.
    Фісташка посухостійка та морозостійка, хоча для дозрівання плодів їй потрібна температура повітря в плюс 40 градусів.
    Батьківщиною фісташковий дерев називають Сирії, Ірану, Індії. Звідти вона потрапила в Грецію і потім розселилися по всій Європі. Фісташки здавна ростуть у Криму. Деякі дослідники стверджують, що першим прищепив дику фисташку в Криму на початку XX століття директор Нікітського ботанічного саду - Ф.К. Калайда. Інші ж упевнені, що культурна фісташка росла в Криму ще в XVIII столітті.
    Фісташки здавна використовувалися народною медициною. Фісташкові гаї здатні захистити людину від туберкульозу, запалення легенів, бронхітів і навіть від онкології. В ядрах фісташки містить білки, жири, вуглеводи, мікроелементи, дубильні речовини, ефірні масла, смоли, вітаміни групи В, вітамін Е.
    Фісташковий дієта допомагає скинути вагу і очищає організм від шлаків.
    Вітамін Е, що знаходиться в фісташках, пов'язує вільні радикали і не дає розвиватися онкологічним захворюванням.
    Вживання фісташок в їжу надає тонізуючу дію на організм, підвищує розумові здібності, покращує склад крові, знижує вміст холестерину, благотворно впливає на стан серцево-судинної системи.
    Фісташки рекомендується їсти при загальній слабкості, недокрів'ї, анемії, гіпертонії, туберкульозі, захворюваннях шлунка і печінки, шлункових і печінкових коліках, як знеболюючий засіб, при сильному кашлі, при одужання після важкої хвороби, при весняних авітамінозах, при безпліддя у чоловіків і жінок, при фізичної і розумової роботи.
    Народні лікарі рекомендують змішувати фісташки перед вживанням з медом. Фісташки допомагають впоратися зі стресами. Вони корисні і працьовитим, і людям, що страждають від хронічної втоми.
    10 горіхів в день позитивно позначаються на потенції.
    Водний настій насіння застосовують при туберкульозі та інших «грудних» захворюваннях. 2 ст. ложки подрібненого насіння залити 2 склянками води в емальованому посуді, поставити на плиту, довести до кипіння, закрити кришкою, вимкнути вогонь і наполягати на плиті 2 години. Приймати по ¼ склянки 4 рази в день до їди. Перед вживанням струшувати.
    Фісташкової живицею лікують рани і порізи. Жування смоли зміцнює зуби і ясна, не тільки знищуючи неприємний запах, але і зцілення від пародонтозу.
    У XIX столітті смолу додавали в мазь проти ревматизму. Ібн Сіна лікував нею старі рани і виразки. Сучасні знахарі змішують смолу з вершковим маслом і воском і використовують для змащування тріщин, пролежнів, опіків.
    У Древній Греції з фісташки отримували каніфоль і спалювали її під час релігійних ритуалів. Стародавні фінікійці обробляли смолою фісташки дерев'яний посуд. У країнах Сходу її також використовували для кадила пахощів.
    Деревина фісташки не поступається у фортеці эбену, її вважають однією з найкращих деревних порід. До того ж, вона не тоне у воді.
    Фісташки використовують в кулінарії та кондитерської промисловості. У Росії вони останнім часом витіснили воблу, як закуска до пива. Перед надходженням у продаж фісташки, як правило, висушують, вимочують у соляному розчині і прожарюють.
    У Китаї фисташку називають «щасливим горіхом», а в Ірані «сміючий».
    Вважається, що кілька горіхів лежачих на видному місці в дорогий посуді, привернуть багатство і благополуччя.
    Два горіха, загорнуті в червоний шовк і заховані в затишному місці, збережуть подружню любов і вірність.
    А якщо хочеться скоріше зустріти другу половинку, то два горіха загортають у два рожевих шматка шовку або атласу, а потім скріплюють їх червоною ниткою шовку або ірису, можна за допомогою голки.
    Діти будуть спокійніше і менш примхливі, якщо зберігати горіхи за кількістю дітей в блакитному шовковому мішечку.
    А творчим людям рекомендується частіше тримати фісташки в руках і з'їдати в день 6-8 штук.
    Якщо покласти 7 фісташок на кришталеве блюдо або плоску вазу і поставити так, щоб на горіхи потрапляла місяць, то може приснитися пророчий сон.
    Гілочка фісташкового дерева приносить у будинок світ, любов і згода.
    Автор: Наталія Антонова