Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Дріжджову масу можна приготувати в домашніх умовах, причому якість не буде поступатися готовим дріжджів фабричного виробництва. Пропонуємо кілька рецептів.
    Дріжджі з пива
    В 1 склянці теплої води розведіть 1 склянка борошна і залиште на 5-6 годин. Потім потрібно додати 1 склянку пива і 1 ст. ложку цукрового піску, все добре розмішуємо і ставимо в тепло. Такі дріжджі добре зберігаються на холоді. Зберігати дріжджі краще в щільно закритій пляшці або банку.
    Дріжджі з житнього хліба
    Змішуємо дрібно порізаної житній хліб (0,5 кг) і тепле кисле молоко (0,5 літр), додаємо 3 ст. ложки цукрового піску і жменю родзинок. Залиште в теплому місці на добу. Потім проціджуємо суміш через сито, вичавіть хліб на ситі. На таких дріжджах готують опару для тіста, яка буде готова через 2-3 години.
    Дріжджі з сухого хмелю
    Хміль залийте гарячою водою (1 частина хмелю на 2 частини води) і поставте його до зменшення обсягу в 2 рази, при цьому періодично спливаючий хміль з допомогою ложки потрібно занурювати у воду. Суміш охолоджуємо, проціджуємо через сито й додаємо 1 столову ложку цукру на 1 склянку рідини. Відвар ставимо в тепле місце на 2 доби, накривши рушником. Готові дріжджі розливаємо по пляшках, щільно закрити і ставимо на зберігання в прохолодне місце.
    Дріжджі з свіжого хмелю
    Емальований посуд наповнюємо свіжим хмелем, заливаємо гарячою водою і варити протягом 1 години під закритою кришкою. Проціджуємо цей відвар, додаємо 1 ст. ложку солі, 1 склянку цукрового піску і 2 склянки борошна - на 2 літри суміші. Ретельно перемішуємо і ставимо в тепле місце, накривши посуд тканиною. Через 2 доби додаємо 2 натертих варених картоплини, перемішуємо і ставимо в тепле місце ще на 2 доби. Готові дріжджі розливаємо по пляшках, щільно закрити і ставимо на зберігання в прохолодне місце.
    Дріжджі з солоду
    1 склянка борошна, 0,5 склянки цукрового піску змішуємо з 5 склянками теплої води і 3 склянками солоду. Отриману суміш варимо на повільному вогні протягом 1 години. Відвар охолоджуємо і розливаємо в пляшки, накриваємо тканиною і ставимо в тепле місце на добу. Потім щільно закриваємо пляшки і переносимо в прохолодне місце.
    Дріжджі з картоплі
    Натираємо дві картоплини на терці, додати 1 чайну ложку солі, 1 столову ложку цукрового піску і 1 столову ложку води. Отриману масу розмішуємо й залишаємо на 4 години, після закінчення часу дріжджі готові.
    Дріжджі з родзинок
    посуд наливаємо тепле молоко, додаємо вимитий ізюм (200 грам), заливаємо теплою водою, кладемо 3 столові ложки цукру. Накриваємо тканиною і ставимо в тепле місце на 4-5 діб. Забродившая маса придатна для приготування тіста.