Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Устриці - двостулкові молюски і за сумісництвом популярний делікатес. Трапляється, що устриць запікають, але в основному їх їдять сирими - як і багато інших, ця гастрономічна мода народилася у Франції.
Наші люди зазвичай з недовірою ставляться до устриць, але їх, повірте, варто спробувати - вони володіють свіжим, по-справжньому “морським” смаком, і дуже корисні для здоров'я. До того ж устриці - дієвий афродизіак. Кажуть, своїм успіхом у жінок Джакомо Казанова був зобов'язаний саме цим прекрасним створінням.
Устриці, 2 порції:
дюжина устриць
кілька лимонів
або
50 мл червоного винного оцту
1 цибуля-шалот
1 зубчік часнику
кілька гілочок петрушки і лука резанца
чорний перець
Устриць їдять живими, а живі устриці не розташовані пускати когось у свою раковину, так що її доведеться розкрити. Зручніше це робити спеціальним ножем (на фото на передньому плані), але можна і звичайним, хоча це більш небезпечно і вимагає певної вправності.
Візьміть устрицю лівою рукою в складену в кілька разів рушник і просуньте ніж між стулок, розгойдуючи їх і розрізаючи сполучний мускул. Акуратно укладіть устриць на лід (або на тарілку), не проливаючи морську воду, яка була в раковині.
Якщо устриці були відкриті, погано пахнуть, в раковині немає води - вони непридатні в їжу, краще відразу їх викинути, оскільки наслідки від отруєння морепродуктами бувають найгіршими.
Устриць можна є, просто побризкавши лимонним соком - а можна приготувати класичну оцтову заправку. Канонічні інгредієнти в ній - червоний оцет, цибуля, перець, інше залежить від вашої фантазії (можете за бажанням додати трохи лимонного соку, оливкової олії, або злегка розбавити заправку вином).
Подрібніть цибулю, часник і зелень, замішати в не надто кислий оцет, приправити перцем і дайте настоятися хоча б пару годин, а краще - добу. Полийте устрицю чайною ложкою заправки, підчепите її вилкою, є і запийте вмістом раковини - саме так покладається їх є “по науці”. Крім того, до устриць зазвичай подають хліб і вершкове масло, а з напоїв - Шаблі або інше легке біле вино “з кислинкою”.
Автор: Олексій Онєгін