Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Соковита м'ясна прошарок під ароматною хрусткою скоринкою, тісно облягає варене яйце... Знамениті яйця-шотландски можуть бути подані гарячими і холодними, з гострим соусом, гірчицею або м'ясний підливкою, в залежності від ваших уподобань, адже це - універсальна закуска. Крім того, це чудова ідея для святкового столу, оскільки це страву можна приготувати заздалегідь і в святковий день мати більше вільного часу.
Що ж шотландського в цих яйцях?
Незважаючи на назву, це блюдо до Шотландії ніякого відношення не має, запевняють представники легендарного лондонського універмагу «Fortnum & Mason», який є постачальником Королівського Двору з дня свого заснування і спеціалізується на вишуканих гастрономічних продуктах. «Fortnum & Mason» здобув популярність у Вікторіанську епоху як виробник і продавець якісних продуктів, зокрема, для пікніків.
Яйця-шотландски (Scotch eggs) були створені «Fortnum & Mason» в 1738 році як ситна та зручно упаковане блюдо для мандрівників, які проїжджали через Лондон і бажали перекусити в дорозі. Існує думка, що ідея була запозичена у монгольської кухні. Але чому ж у назві присутнє слово «шотландски»? Відповідь проста: спочатку при виготовленні нового страви використовувалася тільки першокласна шотландська яловичина.
Це було цікаве комерційне рішення, адже м'ясні продукти в ті дні міг собі дозволити далеко не кожен, а присутність яйця робило блюдо і поживним, і відносно дешевим. Недивно, що вона відразу стала популярною. А завдяки зручній формі і можливості подачі страви як гарячим і холодним, яйця-шотландски виявилися незамінні для пікніків і прийомів на свіжому повітрі. Саме тому це блюдо ще називають закусочними яйцями і яйцями для пікніка.
Яєчне різноманітність
Сьогодні у Великобританії готові яйця-шотландски можна купити у великих супермаркетах і цілодобових магазинчиках при заправних станціях, вони подаються у багатьох ресторанах і пабах, в кафе і закусочних на станціях техобслуговування. Це страва дуже популярно в США, Західній Африці і Нідерландах.
В магазинах можна знайти і мініатюрні версії яєць по-шотландски, начинених рубленим яйцем, іноді з майонезом або дрібно порізаним беконом.
Рецепт може змінюватися залежно від регіону Великобританії. Наприклад, в Манчестері до складу цієї страви (Manchester Egg) входить мариноване варене яйце, загорнуте свинячим фаршем або Ланкаширской кров'яний ковбасою (Lancashire black pudding). У Вустері це блюдо (Worcester Egg) готується з яйця, витриманого в Вустерширском соусі, а потім обгорненого ковбасним фаршем місцевого приготування і покриті білим пудингом (white pudding), аналогічним по складу кров'яний ковбасі, тільки без крові.
Але ми приготуємо яйця-шотландски, слідуючи принципам самого першого друкарського рецепта цього блюда, опублікованого в 1809 році в знаменитій кулінарній книзі «Нова система домашньої кухні» (A New System of Domestic Cookery), більше відомої як Книга Місіс Ранделл.
Яйця-шотландски за 10 кроків
Нам знадобляться:
- 5 великих яєць для начинки і 1 збите яйце;
- 400 г ковбасного або яловичого фаршу;
- 1 чайна ложка рубаної петрушки;
- 1 чайна ложка рубаного чебрецю;
- 1 добре подрібнена цибулина;
- сіль і перець;
- 100 г борошна, з'єднаної з сіллю і перцем;
- 150 г хлібних крихт;
- олія для смаження.
Крок 1. Відваріть яйця. Щоб отримати яйця вкрутую, варіть 9 хвилин, некруто - 2 хвилини. Перший варіант - традиційний, другий варіант хороший для подачі яєць по-шотландски гарячими. Не варто перетравлювати яйця - з'явиться негарна синя каемочка навколо жовтка.
Маленький секрет: якщо повертати яйця під час варіння, жовток опиниться в центрі і буде гарно виглядати, коли ви розріжете готову страву.
Крок 2. Очистіть яйця. Щоб було легше це зробити, потримайте яйця кілька хвилин у холодній воді.
Крок 3. Змішайте фарш з чебрецем, петрушкою і цибулею, додати сіль і перець.
Крок 4. Розділіть фарш на 5 частин і сформуйте 5 коржів овальної форми приблизно 12,5 см завдовжки і 7,5 см в найширшому місці.
Крок 5. Обваляйте кожне яйце в борошні. Це зручно зробити в глибокій мисці.
Крок 6. Розмістіть кожне яйце на сформованих коржах і оберніть фаршем, переконавшись, що він повністю і рівномірно покриває кожне яйце. Це набагато простіше зробити, попередньо розмістивши коржик з фаршу на харчової плівці.
Крок 7. Опустіть кожне яйце у фарші у збите яйце і обваляйте в хлібних крихтах.
Крок 8. Розігрійте олію в глибокій каструлі до температури, коли хлібні крихти шиплять і змінюють колір на золотисто-коричневий.
Крок 9. Обережно помістіть кожне яйце у фарші в гаряче масло і смажте до золотистого кольору крихт і повної готовності фаршу, часто перевертаючи, щоб домогтися рівномірної обжаренности.
Крок 10. Вийміть готові яйця і промокніть залишки масла.
Як ви вже зрозуміли, подавати яйця-шотландски можна гарячими і холодними, з гарніром або без нього, з будь-яким соусом, в залежності від вашого бажання. Це блюдо відмінно виглядає на святковому столі і зручно як закуска в дорозі або на пікніку.
Супротивникам смаженої їжі яйця-шотландски можна запекти в духовці, смак і аромат буде той самий, тільки диплом вийде менш хрустка. Деякі кулінари експериментують з розмірами яєць, використовуючи перепелині або ... страусині! А чому б і ні?
Успішних вам кулінарних експериментів!
Автор: Наталія Міллс