Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Сьогодні я пропоную вам трохи відволіктися від громіздких рецептів і згадати класичні безпрограшні поєднання продуктів, ґрунтуючись на яких, ви самі можете створити стільки рецептів, скільки захочете.
    Я навмисно не буду писати про соусах - всі і так знають, що, приміром, спаржа і голландський соус - кращі друзі, але щоб повністю розкрити цю тему, не вистачить і дисертації. Точно так само я не згадую оливкова олія - і так зрозуміло, що воно абсолютно підходить до всього. Сіль теж не чіпаємо.
    Як використовувати ці поєднання? По-перше, за прямим призначенням - комбінуючи ці продукти в стравах, ви можете бути впевнені, що результат вийде гідним. По-друге, в якості відправної точки для подальших роздумів - наприклад, у поєднанні блакитного сиру з грушами досить замінити останні інжиром, і воно заграє новими фарбами.
    Деякі класичні, що лежать на поверхні комбінації я спеціально опустив, так що якщо вам цікаво взяти участь в складанні цього списку - пишіть!
    Помідори часник + базилік - збалансувати смак трьох продуктів начебто складніше, ніж двох, але природі вдалося це ідеально. Чудове літній поєднання для салатів та холодних закусок і зимовий - для зігріваючого супу.
    Буряк + козячий сир + горіхи - ще одна "трійця", немов створена друга для одного. Салати, закуски, запіканки, гарніри - така комбінація вистрілить скрізь.
    Сир + мед, причому сир абсолютно будь-який, але особливо - тверді сорти витриманого сиру. Можна просто мочати і є, а можна придумати що-небудь більш химерне. Кедрові горішки - приємне, але необов'язкове додаток, яке, втім, завжди буде до речі.
    Картопля + мускатний горіх: смак мускатного горіха в картопляних страв можна й не помітити, але не погодитися з тим, що він облагороджує смак картоплі і робить його більш насиченим - неможливо. Ця зв'язка покаже себе в будь-якій страві з картоплі, і в першу чергу - у звичайному пюре.
    Картопля + кріп - поєднання, близький і знайомий кожному. Між просто відварною картоплею і відварною картоплею з кропом пролягає така прірву, що неможливо повірити, що творцем дива виступила ця проста травичка. А вже якщо мова заходить про молоду картоплю...
    М'ясо + аніс - секретна комбінація Хестона Блюменталя, що використовується у всіх м'ясних стравах, які подаються в ресторані The Fat Duck. Смак анісу навряд чи вдасться розрізнити, а ось смак самого м'яса він зробить більш яскравим і глибоким. Спробуйте!
    Яблука + кориця - класика, яка однаково вдало спрацьовує як в яблучних десертах, так і в будь-яких закусках і основних стравах (не кажучи вже про соусах), де беруть участь яблука.
    Бекон + яйця. У тому, що яєчня з беконом краще, ніж яєчня без бекону, немає нічого дивного. Фокус у тому, що від сусідства з беконом виграють взагалі будь-які страви з яєць, навіть ті, де ні те, ні інше не є епіцентром смаку.
    Груші + блакитний сир - приклад вдалого поєднання солодкого з солоним, але не тільки: пряна, запашна солодкість соковитою груші і складний, солонуватий, з ледь помітною гіркотою смак сиру з цвіллю наче створені одне для одного. Можна використовувати як в салатах, так і в інших стравах, у тому числі гарячих.
    Баранина + м'ята - лише одна з небагатьох вдалих пар з участю баранини, так як та відмінно римується з розмарином, тімьяном, часником, перцем і багато чого ще. Але м'ята, як на стадії маринаду, так і у вигляді соусу, безперечно може перетворити звичайну баранину в прекрасну, прекрасну - в чудову, а чудову - в божественну.
    Свинина + насіння фенхеля - той випадок, коли приправа не менш важлива, ніж головний компонент. Ні, свинина, звичайно, хороша і без фенхеля, але з фенхелем вона перетворюється. Просто приправте свинину, крім солі і перцю, злегка розчавленими насінням фенхеля - а далі готуйте по своєму улюбленому рецептом.
    Качка + апельсини. Причому апельсини в будь-якому вигляді - цедра як приправа, апельсинові дольки в салаті з участю качки, апельсиновий соус до грудок і так далі. Чому це працює - незрозуміло, але це працює.
    Дичину + ягоди ялівцю в поєднанні підсилюють дух "дикості" і "первісності" страви в рази. До речі, це як раз той рідкісний випадок, коли вірно і зворотне - хочете додати "ліси" до, скажімо, баранини - додайте ялівець.
    Риба + фенхель, причому цього разу не насіння, а зелень. Окремо зелені фенхеля у нас у продажу я не бачив, а тому, купуючи фенхель, я вибираю найбільш кучерявий. У зелені фенхеля більш ніжний, делікатний, анісовий смак, ніж у кропу, так що це однозначно більш вдала пара.
    Диня + шинка - між іншим, готовий рецепт салату, який існує, здається, скрізь, де роблять шинку і висаджують дині. Інші ягоди і фрукти в поєднанні з в'яленими окостом теж хороші, але диня - особливо.
    Поєднання, які підказали читачі:
    Сир + гірчиця
    Риба + лимон
    Риба + хрін
    Гриби + базилік
    Гриби + майоран
    Баклажани + базилік
    Яйця + кінза + сир
    Геркулес + сир
    Баклажани + часник
    Квасоля + бекон
    Цвітна капуста + сир
    Ревінь + родзинки
    Картопля + лавровий лист + цибулю
    Маслини + анчоуси
    Сир + виноград
    Баранина + кінза
    Є що додати? Пишіть в коментарях до оригіналу замітки, і я включу вашу ідею в загальний список!