Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Кокос - ласощі для нас, і основне джерело питної води для мешканців коралових островів.
    Кокосові горіхи, як це часто відбувається в кулінарії, і не горіхи зовсім, а суха кістянка кокосової пальми. Звичайно, не зовсім суха, а з чудовим молочком і м'якоттю всередині.
    Кокосове молоко і кокосова вода - два різних подарунка кокосової пальми людині. Кокосова вода міститься всередині зеленого, ще незрілого горіха. Це рідкий ендосперм плоду. Часто її називають також serbian. Кокосова вода прозора, вона має кисло-солодкий смак і відмінно вгамовує спрагу.
    Кокосове молочко утворюється у міру дозрівання горіха, коли вода поступово насичується жирами, купуючи все більш густу консистенцію. Молоко кокоса являє собою емульсію білого кольору з солодким смаком і характерним запахом.
    М'якоть кокоса - копра - затвердевшее молоко кокосової пальми. З м'якоті кокоса готують густе молочко методом віджимання. Висушена м'якоть кокоса служить сировиною для отримання кокосового масла.
    Властивості кокоса
    «Дерево, здатне забезпечити всім необхідним для життя», «Дерево тисячі застосувань», - так називають кокосову пальму в тропіках. Всі похідні кокосового горіха, крім приємного смаку, володію і корисними для людини властивостями.
    Кокосова вода стерильна, тому використовується в медичних цілях при недоступності фізіологічного розчину. Кокосовий сік не містить жирів. Його калорійність низька - близько 16,7ккал в 100г. Кокосова вода має жарознижуючими властивостями. Її вживання корисно при цукровому діабеті і сечокам'яної хвороби. Кокосову воду рекомендують вживати при великих фізичних навантаженнях, оскільки вона містить велику кількість мінеральних речовин. В тропічних країнах її використовують як тонізуючий напій, як основу для приготування коктейлів.
    Розрізняють два види, або, точніше, дві стадії кокосового молока - густе і рідке. Рідке молоко - не до кінця отверділий ендосперм плоду. Густе кокосове молоко виробляється з тертої м'якоть кокоса. У продаж звичайно надходить суміш густого і рідкого кокосового молока.
    Кокосове молоко - жирний, калорійний продукт. Чим воно густіше, тим більше насичених жирів входить в його склад. Кокосова олія містить велику кількість амінокислот і вітаміни групи В, аскорбінову кислоту. Не варто вживати його в їжу, дотримуючись дієти для схуднення. На думку індійських фахівців, кокосове молоко корисно для діяльності серцево-судинної системи.
    Кокосове молоко додається в різні соуси і супи. Воно надає додаткові смакові нюанси рибі, баранині, каррі.
    М'якоть кокоса, що містить велику кількість масла, корисна для профілактики остеопорозу. Кокосова олія сприяє засвоєнню кальцію, тому воно корисно для кісток і зубів.
    Кокосова стружка використовується для випічки і прикраси кондитерських виробів.
    Як вибирати кокосові горіхи
    На прилавках російських магазинів навряд чи з'являються зелені кокоси. Зазвичай можна придбати горіхи різного ступеня зрілості.
    Найкраще купувати кокоси, у яких ще є рідке молоко. Для цього потрібно всього лише потрясти горіх і уважно прислухатися.
    Не купуйте кокоси, в яких є навіть невеликі тріщини.
    Три поглиблення на поверхні кокоса не повинні бути надмірно мягкими.Как відкрити кокос
    Якщо у вас немає в наявності туземного мачете, впоратися з міцним горішком без достатніх навичок буде важкувато.
    Щоб відкрити кокос, потрібно знайти лінію природного розлому. Вона знаходиться приблизно в третини відстані в протилежну сторону від трьох поглиблень. Вкаменуєте ножем або іншим твердим предметом по колу на цьому відстані. Міцний горішок трісне, відкриваючи свої таємниці і ділячись скарбами.
    Приємного апетиту!