Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Здавна креветки є для багатьох улюбленим морепродуктом. У магазинах їх можна знайти свежезамороженными, або відвареними і замороженими. Бувають і свіжі, витягнуті з акваріумів, але такий продукт можна відшукати не скрізь. Також різниця йде за видами : тигрові (смугасті), королівські і просто дрібні креветки. Якщо страва, яку Ви збираєтеся готувати, не вимагає чогось певного, то вибирайте за розміром, оскільки на смак вони приблизно однакові.
Купуючи не очищених від панцира, морожених креветок, подивіться на якість обробки. Якщо креветки переламані, зліплені між собою, а шар льоду на тушки більше 1-2 мм, то ця заморожування неякісна. Пізніше лід розтане, забравши з собою значну частину ваги, а після того як Ви видалите панцирі, те самого м'яса залишиться з наплакав. Рахуйте самі, якщо з кілограма продукту половина виявиться льодом, то після видалення неїстівних частин, чистого продукту буде не більше третини. Як бачите, набагато вигідніше купувати великих, добре заморожених креветок, хай вони і коштують дорожче. Зате все, що Ви купите, буде дійсно креветками, а не льодом.
Уважно прочитайте інформацію на упаковці або уточніть у продавця, свежезамороженными, або відвареними і замороженими є Ваші креветки, оскільки вони вимагають різного часу приготування.
Тепер поговоримо про власне приготуванні креветок. Найчастіше їх просто варять. Насамперед продукт потрібно промити, для чого кладемо креветок в друшляк і відправляємо під струменем проточної води з крану. Креветки не зобов'язані бути абсолютно чистою.
Кілька хвилин і креветки вимиті.
Поставте каструлю на плиту. Прикидывайте кількість води, щоб креветки повністю, вільно покривалися нею, але їх самих перешкодити в каструлю поки не треба. Підсоліть воду і доведіть до кипіння. Перед закипанием можна додати за смаком різних спецій, таких, як томатна паста (1-2 ложки), лавровий лист (1-2 листочка), гвоздика (4-5 штук), чорний або запашний перець у вигляді горошин (3-4 штуки), подрібнену паприку (1 ложку), або нечищенную головку часнику, розрізану на декілька крупних шматків. Після закипання обов'язково додайте лимонний сік, бульйон повинен бути трішки кислим на смак. Зазвичай вистачає декількох ложок або соку половинки середнього лимона, якщо ви готуєте не на цілу армію споживачів.
Опустіть креветок в киплячу воду. Варяться зовсім недовго. Близько 4-5 хвилин - варені креветки, 8-9 хвилин - свіжозаморожені і свіжі креветки - десь між цими термінами. Також орієнтуйтеся за розміром : великі варяться довше, а дрібні, відповідно, швидше. Пам'ятайте, що переварені креветки стають несмачним, ніби гума.
Повністю готові креветки спливають, а панцирі стають напівпрозорими. Відкиньте на друшляк, дайте стекти, а потім викладіть на глибоке блюдо. Заправити лимонним соком і будь-яким рослинним маслом і акуратно перемішайте, постарайтеся не пошкодити тушки.
Подавати до креветок прийнято глибоку чашу з підкисленою лимоном водою і тканинну серветку. Оскільки витягати м'ясо з панцира потрібно руками, вода потрібна для ополіскування пальців, а лимонний сік видаляє жир і запах.
Для того, щоб позбутися від панцира, креветку беруть за голову, черевцем догори і видаляють лапки. До речі, не пропустіть смачну ікру, вона може бути закріплена на лапках. Після лапок, відокремте голову і стягніть панцир за хвіст. У Вас повинен залишитися вигнутий гачком шматочок м'яса креветки.
Приємного апетиту!