Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Про користь зеленого чаю сьогодні не говорить хіба що вимикав телевізор. Ще б пак! Адже за старокитайської легендою зелений чай був дарований світу просвітленим ченцем Бодхидхармой, який бачив самого Будду! А стародавній правитель Китаю Шен Нун рекомендував зелений чай до вживання як цілющий напій, який знімає втому, зміцнює сили, зір, зцілює від ревматизму.
    У наші дні будь-який засіб масової інформації, будь то модний глянець, віртуальний портал краси і здоров'я або телебачення, вважає своїм обов'язком згадувати про користь зеленого чаю, сподіваючись на його розслаблюючі, тонізуючі якості, рекомендуючи його вживання при підвищеному тиску, з метою виведення шкідливих речовин і шлаків з організму, розхвалюючи його протизапальні дії. Чай називають напоєм життя, стимулятором імунної системи.
    Перше що ріже слух у цій хвалебної оді зеленого чаю - це деяке протиріччя в приписуваних йому властивості: то чайний напій з зеленого листя оголошується засобом, що бадьорить, то заспокійливим. У чому тут підступ? Виявляється, є так зване золоте правило чаювання. Для того, щоб пити чай правильно, слід запам'ятати три цифри: 2-5-6. Це хвилини. Якщо ми п'ємо чай після закінчення 2-х хвилин після його заварювання - отримуємо хвилюючий ефект; через 5 хвилин - заспокійливий; через 6 хвилин всі ефірні олії з чаю вже зникають, і ми п'ємо просто напій з ослабленим ароматом.
    Також слід пам'ятати про те, що найбільшу користь організму чай здатний принести тільки в перші 15 хвилин після його заварювання. А через 5 годин наполягання, додаткового кип'ятіння заварки або доливання в неї кип ’ ятку чай може перетворитися на справжній отрута для організму.
    У наших широтах чаювання щільно прилягає до основного прийому їжі, вважається свого роду логічним продовженням того ж завтра або обіду. Фахівці стверджують, що в такому разі про користь чаю можна забути зовсім. Своє благотворну дію чай може надати лише тоді, коли ми вживаємо його як окремий прийом їжі, тобто хоча б з півгодинною різницею від основної трапези.
    До речі про звичку пити чай з медом і молоком: у цьому випадку ми збільшуємо поживну цінність напою, а також дещо блокуємо його збудлива дія на організм. Слід також пам'ятати, що заварку потрібно наливати в молоко, а не навпаки. Якщо ж ми молоко наливаємо в гарячий чай, то ризикуємо отримати згорнутий білок. При цьому найкращою пропорцією вважається один до трьох, тобто третину чашки повинна бути заповнена молоком. Такий поживний напій більше підходить для ранку і середини дня, але не рекомендується до вживання ввечері з-за сечогінний ефект.
    Але відійдемо від культури чаювання і повернемося до заявленої теми. У нашій свідомості зелений чай вже міцно асоціюється зі здоровим способом життя, з стрункістю. Але чи дійсно все так райдужно? І що насправді стоїть за нав'язаним нам в результаті чиїй-то вдалою маркетингової компанії стереотипом?
    насправді багато рослини дійсно володіють цілющими властивостями. Це добре було відомо ще нашим пра-пра. Переконатися в цьому можна, завітавши в будь-який трав'яний довідник. Але все це не має нічого спільного з тим, що нас чекає на прилавках магазинів. Пропоновані нам у продажу трав'яні збори і чай в пакетиках часто є пустушкою, насиченою різного роду ароматизаторами. Такі чаї не тільки не несуть користі, але навіть можуть нашкодити здоров'ю.
    Один з великих постачальників чаю на території Росії в анонімному інтерв'ю українському телеканалу зізнається, що торгувати якісним чистим чаєм на території пострадянського простору на сьогоднішній день не є рентабельним. Кількість дешевого і низькоякісного чаю на полицях супермаркетів зводить нанівець всі старання постачальників донести до споживача якісний товар. Просто останній не витримує ніякої цінової конкуренції з його дешевшими аналогами. Тому ті, хто намагається ввозити в країну якісний товар, рано чи пізно вдається до пересыпанию цього чистого чаю дешевими пустушками-дополнителями, тим самим знижуючи і знижуючи ціну реалізації.
    Але навіть на увазі того, що якісного цього чаю вкрай мало, фахівці радять купувати його саме на вагу, а не в пакетиках. На вагу ви хоча б візуально бачите, якої якості чай купуєте, пересипана чи він дивною коричневої стружкою або іншими підозрілими елементами. У пакетиках ж ми однозначно купуємо «кота в мішку». Адже те, що знаходиться всередині білястого тоненького мішечка, залишиться для нас таємницею за сімома печатками. Безумовно, чай у пакетику заварювати куди зручніше, ніж мати справу з його ваговим аналогом. Але ризик отримати неякісний продукт при цьому збільшується в багато разів.
    При виборі чаю також слід пам'ятати про те, що найдешевший зелений чай - дрібнолистовий, а найякісніший - крупнолистовий. Існують ще порошковий і плитковий різновиди зеленого чаю, але на пострадянський простір вони практично не завозяться.
    Величезна помилка, що показник якості зеленого чаю - його насичений аромат. Аромат чаю надають лише ефірні масла, які додає до нього виробник. Те ж, що продається в наших магазинах, пахне навіть не ефірними маслами, а всього лише просочене штучними ароматизаторами.
    Але залишимо питання про якість чаю. Припустимо, нам пощастило дістати цей високоякісний зелений чай. Тепер у наших руках панацея від всіх людських хвороб? Аж ніяк! Мало хто знає (і про це практично не пишуть і не повідомляють суспільно), що зелений чай - лютий ворог для людей з проблемами серцево-судинної системи. Адже, на думку вчених, зелений чай в стані порушити правильний серцевий ритм. Враховуючи, що найвища смертність у світі саме від серцевих хвороб, дуже дивно, що цей факт замовчується.
    Крім того, різновид зеленого - женьшеневый чай - рішуче протипоказаний при онкологічних захворюваннях, також для жінок після 50 він повинен залишатися під забороною. Адже женьшень підвищує кількість естрогену в жіночому організмі. А це у свою чергу може стимулювати розвиток пухлинних захворювань.
    Про те ж, що зелений чай сприяє формуванню ниркових каменів, споживачеві якось не прийнято говорити зовсім. Причому це не результат яких-то новітніх останніх досліджень. Цей факт був встановлений ще в минулому столітті! Дослідники з університету Нью Джерсі виявили, що вживання зеленого чаю у великій кількості може призвести до хвороб нирок і печінки. Якщо повністю замінити денну дозу рідини зеленим чаєм (що, до речі, зараз дуже модно в фітнес-середовищі), то таке надмірність може призвести до отруєння організму поліфенолами, а це, у свою чергу, може викликати серйозні зміни в тканинах печінки і нирок. І це при тому, що саме завдяки поліфінолам зелений чай вважається таким корисним напоєм!
    Хворим гіпотонією та особам, схильним до непритомностей, міцний зелений чай абсолютно протипоказаний. Цей же заборону актуальне і для хворих гастритом, виразковою хворобою шлунку та дванадцятипалої кишки. У таких хворих прийом зеленого чаю може викликати печію, біль у шлунку, кишкові кольки. При збільшеній щитовидній залозі міцно заварений зелений чай також протипоказаний.
    Молоді мами повинні знати, що кофеїн, що міститься в будь-якому чайному напої, може викликати безсоння у годування малюка. Втім, непомірний прийом міцного зеленого чаю здатний викликати тяжкі порушення сну і у дорослих. Також негативними реакціями при зловживання зеленим чайним напоєм можуть бути: виснаження організму, посилене серцебиття і навіть тремтіння в руках.
    Що ж робити? Якщо зелений чай таїть у собі стільки небезпек, може, варто відмовитися від нього зовсім? Фахівці рекомендують купувати трав'яні збори в аптеках або, принаймні, на вагу в спеціалізованих чайних крамницях. Це зведе до мінімуму всі небезпеки від звичного нам тонізуючого напою. У будь-якому випадку всі основні заборони по прийому зеленого чаю стосуються саме його robust насиченою заварки. Тому завжди слід пам'ятати, що міцно заварений чай шкідливіший з-за своїх в'язких властивостей для здоров'я, ніж його більш слабкий побратим. Основний секрет оздоровчого ефекту чаювання - його помірний прийом. Ідеальні дози зеленого чаю - це пара чашок в день.
    Приємного та цілющого чаювання!