Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Що ми маємо на увазі під поняттям "маленька кухня"? Це все кухні, площа яких менше 8 кв. м. (ця думка існує, зокрема, при купівлі-продажу житлової нерухомості), і приміщення з більшою площею, але нераціональної плануванням, наприклад: вузькі, багатокутні, з неправильними кутами, Р-образні, прохідні. Для кожного випадку можна знайти свої рішення - такі, що не зникне ні один сантиметр корисної площі. Наші рекомендації допоможуть спланувати кухню зручним способом.
    - Якщо зміна меблів в кухні відбувається паралельно з ремонтом всієї квартири, обміркуйте можливість перепланування. Переносити або прибирати стіни клопітно і зовсім необов'язково, так як це може вимагати додаткових погоджень і дозволів з боку контролюючих інстанцій. Можна розширити дверний проріз і зовсім прибрати двері, що створює ефект відкритого простору і візуально збільшує кухню. Брак місця в шафах в такому випадку компенсується покупкою спеціальних закруглених або скошених шаф з відкритими полками, що виходять за межі кухні і розширюють таким чином її кордону.
    Проте, відсутність двері загрожує безперешкодним поширенням запахів по всій квартирі. Якщо вас це бентежить, то вам просто необхідна двері. Проста двері на петлях, тим більше, що відкриваються всередину, не підходить для маленьких кухонь. Вона відбирає майже квадратний метр корисної площі в радіусі відкривання і може зачепити господиню, повернувшуюся до неї спиною під час готування. Тому пропонуємо вашій увазі інші варіанти відділення кухні від житлового простору.
    -Перший варіант - найдешевший, але даремний в боротьбі з розповсюдженням запахів. Це штори або фіранки. Найкраще, звичайно, виглядають стильні фіранки з шматочків оригінальних матеріалів, нанизаних на лісочку. Це можуть бытьскорлупки горіха, дрібні камені, черепашки або раковини, тонкі металеві трубочки або кульки і т. д. і т. п. Головне, щоб вписувалося в інтер'єр.
    -Другий варіант - заміна звичайної двері розсувні. Це заощадить простір відкриття-закриття. Для втілення цієї ідеї підходить не всяка планування квартири, адже необхідно місце, куди буде відсуватися двері. Це означає, що із зворотного боку кухонних стіни, на якій розташована двері, повинно бути достатньо місця для встановлення всіх необхідних напрямних механізмів.
    -Майже в будь-яку планування впишеться двері, виконана у вигляді складаний перегородки. У закритому вигляді вона виконує всі функції навісний двері: приховує від поглядів, захищає від запахів. Її можна тримати і прочинених - вона займає зовсім мало місця і не має радіусу відкривання.
    Робочий простір - холодильник - пральна машина - мийка - плита (варильна поверхня і духовка - для вбудовуваної техніки) - бажано розташовувати так, щоб воно не заважало проходу. Сума довжин сторін робочого простору повинна бути від 3 до 6 метрів. Як це можна забезпечити? Хоча мийка майже завжди стационарна і прив'язана до каналізаційного сливу, зараз на ринку досить будматеріалів і арматури для переноса сантехнічного зливу. За допомогою різних гнучких підводок водопостачання можна вивести в будь-яке місце кухні. Плита більш-менш рухлива засчет еластичного газового шланга або електропривода, і при цьому можна розташувати в різних місцях саму духовку і варильну панель, а не один з одним. Зручність розташування варильної панелі дуже важливо для того, хто готує. Холодильник ж взагалі можна перемістити в будь-яке місце, однак перед всіма цими діями необхідно продумати схему електропроводки, порахувати навантаження споживачів електроенергії, спланувати розміщення розеток і вимикачів і т. д., тобто вдатися до послуг кваліфікованого електрика.
    Щоб все це уявити, потрібно накреслити точний план кухні, звернувши увагу при вимірах на нерівності стін, неточності кутів (вони можуть бути зовсім не прямі), намалювати в тому ж масштабі і вирізати з паперу обриси кухонних предметів, включаючи простору, необхідні для повного відкриття дверей. Чим більш точно на плані будуть відображені всі ваші побажання, тим більше буде економія надалі часу, грошей і нервів. Для плану краще використовувати миллиметровку і масштаб 1:10 (в 1 см плану 10 см реального розміру).
    Не варто розташовувати поруч варильну поверхню (плиту) та миття: вода з вогнем не дружать, а бризки на розпечені конфорки або відкрите полум'я досить небезпечні.
    Не варто встановлювати плиту на відстані менше 30 см від вікна уникнути задування вогню. Звичайно, більшість сучасних плит оснащені системою газ-контролю, але краще додатково підстрахуватися.
    Зверніть увагу на доступ до духовці. Якщо дверцята відкриваються вперед, як у більшості моделей, відстань від фасаду духовки до протилежної стіни або меблів у неї має бути не менше 1,2 м, щоб ви без праці могли извлечть деко.
    При розстановці високих предметів меблів (колони, серванти) або техніки (холодильник), спробуйте не розривати ними робочу поверхню. Виберіть для них місце по краях.
    Вибираючи настінні шафи, враховуйте висоту стель і ваш зростання, щоб з них можна було дістати будь-яку річ і не вдаритися про них, працюючи за столом. Звичайне відстань становить 60 см від стільниці до дна навісних шаф.