Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • До сніданку
    Оладки
    буде Потрібно 1 склянку кислого молока, 1,5 склянки борошна, 3 яйця, сіль, цукор, сода на кінчику ножа, рослинна олія.
    У мисці змішати борошно, кисле молоко, сіль, цукор, яйця і соду. На сковороді в киплячому маслі обсмажити оладки з обох боків до підрум'янення. Подати з кисло-солодким варенням до чаю або молока.
    Пшоняна каша з овочами
    З розрахунку на 4-6 порцій потрібно 2 ст. ложки олії, 1 цибулина, 180 г пшоняної крупи, 3 ч. ложки не гострого порошку каррі, по 2 моркви і стебла селери. Крім того, 180 г цвітної капусти, 2,5 склянки гарячого овочевого бульйону, ¼ склянки родзинок, 2 ст. ложки фруктового чатні, сіль і перець за смаком.
    Нагріти половину масла у великій каструлі, додати цибулю і пасерувати до м'якості, зрідка помішуючи. Додати масло, що залишилося, додавати пшоно і порошок каррі. Потримати 1 хвилину на слабкому вогні. Додати нарізану кубиками моркву, нарізану селеру і цвітну капусту, влити бульйон. Накрити і несильно кип'ятити суміш 15 хвилин. Засипати, помішуючи, родзинки, додати чатні. Посолити, поперчити. Подати з маленькими грінками або профітролями.
    Смажені помідори з яйцем
    Помідори нарізати кружечками, викласти на сковороду з рослинним маслом одним шаром. Підсмажити 1-2 хвилини на повільному вогні, щоб помідори чуть-чуть розм ’ якло. Потім швидко перевернути їх на іншу сторону і залити збитими яйцями з сіллю. Запекти на повільному вогні до готовності.
    Салати
    Салат з рибними консервами
    буде Потрібно 1 баночка рибних консервів в олії (сайра, скумбрія, оселедець і т.д.), 4 варених яйця, 1 цибулина, 2 ст. ложки майонезу.
    Рибні консерви подрібнити вилкою, цибулю і яйця дуже дрібно нарізати. Все змішати, викласти гіркою в салатник і прикрасити зеленим горошком. Замість ріпчастої цибулі можна використовувати зелену цибулю. За бажанням в салат можна додати трохи відвареного рису.
    Салат «Глаша»
    буде Потрібно 1 склянка натертого на крупній тертці вареного буряка, 1 склянка зернистого сиру, 1 склянка посіченої зеленої цибулі, 4 варених яйця, 250 г майонезу, жменю волоських горіхів, сіль за смаком.
    Яйця і горіхи посікти. Змішати всі інгредієнти і заправити салат майонезом.
    До обіду (на перше)
    Щі з рибою
    буде Потрібно 1 невеликий качан капусти, 40 г шпику (або іншого жиру), 1 цибулина, 250 г рибного філе, 2 ст. ложки томатної пасти, зелень петрушки, кропу, сіль за смаком.
    Цибулю дрібно нарізати і злегка обсмажити в розтопленому шпику або олії. Додати нашатковану капусту, а трохи пізніше шматочки рибного філе. Потім влити кипячу воду і варити під кришкою на слабкому вогні. Через 10-15 хвилин додати томатну пасту, посолити за смаком і варити ще 7-10 хвилин. При подачі на стіл рясно посипати щі рубаною зеленню петрушки і кропу.
    На друге
    Картопляні пиріжки з капустою
    З розрахунку на 4-6 порцій буде потрібно 14 картоплин середнього розміру, 2 яйця, 1 ст. ложка борошна, 4 ст. ложки топленого масла, соль.Для начинки: 200-250 г капусти, 1 цибулина, 1 ст. ложка олії, сіль за смаком.
    Картоплю очистити, промити і відварити цілком. Гарячим пропустити через м ’ ясорубку, посолити, додати яйце, борошно і перемішати. Свіжу капусту дрібно посікти і обсмажити в олії. Окремо підсмажити ріпчасту цибулю, змішати його з капустою, додавши яйце, посолити за смаком. Отриману картопляну масу розділити на круглі коржики, покласти на них капустяний фарш, надати їм форму пиріжків. Пиріжки запанірувати в борошні і обсмажити з обох боків. Подати гарячими з маслом.
    Ці пиріжки можна приготувати і з квашеною капустою. Тоді капусту потрібно тушкувати з цибулею в маслі і додати трохи цукру. Дуже смачними і апетитними виходять картопляні пиріжки з м'ясним фаршем, приготовленим із вареного м'яса з підсмаженою цибулею.
    Оладки рибні
    Ці смачні оладки гарні як у гарячому, так і в холодному вигляді. Приготувати їх можна не тільки до обіду, але і для бутербродів на сніданок або вечерю до чаю та кави.
    буде Потрібно 1 кг риби (хек, минтай, тріска), 3 яйця, 200 г майонезу, 3-5 ст. ложок борошна, 1 ч. ложка соди, 1-2 зубчики часнику, сіль і перець чорний мелений (не обов'язково) за смаком.
    Рибу відварити в підсоленій воді, охолодити, звільнити від кісток, подрібнити вилкою. Додати яйця, сіль, борошно, подрібнений часник. Посолити, поперчити за смаком. Добре змішати і піч, як оладки.
    Можна викласти оладки на змащений маслом лист, змастити їх маслом, посипати тертим сиром і запекти в духовці.
    Биточки із капусти
    1 невеликий качан капусти спочатку нашаткувати довгими смужками, потім дуже дрібно нарізати. Посолити і злегка перетерти капусту руками. Додати 3 яйця і 5-6 ст. ложок борошна. За допомогою ложки сформувати битки і смажити їх на рослинній олії.
    Приготувати томатну заливку: обсмажити нашинковану цибулю і натерту на крупній терці моркву, додавши томат. Биточки залити приготованою сумішшю і згасити 5-7 хвилин.
    Можна приготувати і цибульні биточки. Цибулю дрібно порізати і залити на кілька хвилин окропом, щоб видалити гіркоту. А далі діяти за рецептом.
    На десерт
    Кисіль шоколадний
    Знадобиться 220 мл молока, 2 ч. ложки какао-порошку, 3 ч. ложки цукру.
    1 ст. ложці холодного молока розвести какао, цукор, щоб вийшла однорідна, без грудок, маса. Окремо, як зазвичай, приготувати крохмаль. Закип'ятити 1 склянка молока, зняти з вогню і влити в нього какао-масу. Потім знову поставити на вогонь і влити крохмаль. Кип'ятити не довше 1 хвилини, інакше піде аромат какао.
    Кульки з сюрпризом
    Таку страву можна приготувати до дитячого свята, недільного обіду або в будь-який день, коли вам захочеться порадувати своїх ласунів. Готується вона досить легко і швидко.
    буде Потрібно 1 банка згущеного молока, 200-300 г горіхів, 1 пачка кокосової стружки, 3 пачки простого печива, 100 мл молока, 70-80 г пористого шоколаду, шматочки різних фруктів (мандарин, ківі, банан і т.д.).
    Подрібнити печиво і змішати з молоком, горіхами та згущеним молоком. Із отриманої маси скачати невеликі кульки, поклавши в середину кожного по шматочку фруктів. Обваляти кульки в тертому шоколаді і обсипати кокосовою стружкою.
    Бананові мафіни
    Ці смачні булочки однаково хороші до чаю і какао, киселю або соку, до сніданку або на десерт до обіду. Стакан молока з такою булочкою відмінно підійде як полудня або вечері.
    З розрахунку на 12 булочок потрібно 2 склянки непросіяного пшеничного борошна, 3 ч. ложки розпушувача (гашеного харчової соди), ½ склянки вівса середнього помелу, 1/3 склянки коричневого (нерафінованої) цукру, ½ склянки подрібнених волоських горіхів. Крім того, 2 яйця, ½ склянки прозорого меду, 0,7 склянки молока, 3 ст. ложки олії, кілька крапель ванільної есенції, 2 зрілих банана, по 2 ч. ложки вівса і цукрової пудри для прикраси.
    Розігріти духовку до 200 градусів. У глибоку миску просіяти борошно і розпушувач через сито. Всипати і перемішати овес, цукор і горіхи. Додати до сухим інгредієнтів збиті яйця, мед, молоко, масло і ванільну есенцію і все перемішати. Розім'яти банани і додати їх у суміш. Розкласти суміш в 12 паперових форм, поміщених в тацю з поглибленнями. Змішати овес і цукрову пудру і посипати цією сумішшю поверхню мафінів. Випікати в духовці 20-25 хвилин, поки мафіни не підрум ’ яняться.
    До вечері
    Запіканка з морквою
    З розрахунку на 4 порції буде потрібно 200 г черствого пшеничного хліба, 250 мл молока, 80 г вершкового масла, 40 г цукру, 1 яйце, 2 моркви, 100 г сметани.
    Хліб або сухарі залити молоком, пропустити через м'ясорубку, змішати з тертої моркви, розтопленим маслом і яйцем. Отриману суміш вилити у форму або глибоку сковороду, змащену маслом. Запекти в духовці до готовності. Подати із сметаною або вершковим маслом.
    Овочеві млинці
    З розрахунку на 2-4 порції буде потрібно 1 велика морква, 1 середній кабачок цукіні (250 г), 250 г гарбуза, 1/3 склянки борошна, 1/3 склянки тертого сиру, 1 велике яйце, 1/3 склянки рослинної олії, сіль, перець за смаком.
    Морква, цукіні і гарбуз натерти на терці. Викласти терті овочі на паперовий рушник і добре промокнути. У мисці овочі змішати з борошном, яйцем і сиром. Посолити, поперчити за смаком. У сковороді розігріти олію і викласти столовою ложкою 8 млинців. Обсмажити з обох боків до золотистого кольору. Готові млинчики подати із сметаною або розтопленим вершковим маслом.
    Котлети із капусти з сиром
    Знадобиться 500 г капусти, 4 ст. ложки тертого сиру, 1 яйце, 2 ст. ложки борошна, сіль за смаком.
    Капусту дрібно порізати, злегка згасити зі сметаною на відкритій сковороді. Охолодити, додати тертий сир, яйце і добре перемішати. Сформувати оладки, обваляти в борошні і обсмажити з обох боків. Подати із сметаною або сметанним соусом.
    Автор: Інеса Оливка