Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
З 400 видів сирів, самим універсальним і улюбленим в італійській кухні був і залишається сир Моцарелла. Подумати тільки, що історія італійського сироваріння бере початок ще до формування самої держави. Виготовлення сиру для італійців не тільки ремесло, але і свого роду мистецтво, яке дає можливість кулінарам всього світу творити нові шедеври гастрономії.
Смак моцарелли - незабутній, вона ніжна і трохи пресноватая. Цей продукт є одним з основних у національній кухні Італії. Це основа всіма улюбленої італійської піци, різних салатів, запіканок і безлічі національних страв.
Так ось, батьківщиною моцарелли є провінція Кампанія. Тут цей сир виготовляли з молока чорних буйволиць - mozzarella di bufala, так як цих тварин розводили навіть на болотах, і вони не вимагали великого догляду. Молоко буйволиць по своєму складу відрізняється від коров'ячого. У ньому міститься велика кількість жиру, а також значно вище вміст кальцію і білка. Ще відзнакою такого молока від коров'ячого є менш солодкий смак.
Коров'яче молоко також є сировиною для приготування моцарелли і називається fior di latte - молочний цветок.В ті далекі часи такий сир не продавався, тому що селяни робили його для свого столу і спробувати моццареллу могли тільки місцеві жителі. Але відомо, що з 1720 року в місті Капуя моцарела продавалася при королівської буйволиной фермі.
Перша письмова згадка про це сирі було знайдено в папській кулінарній книзі 1570 року.
Сир Моцарела - свіжий сир, для приготування якої використовується сичужний фермент, має ніжну консистенцію, сирна маса трохи шарувата і еластична. Моцарела з молока буйволиць є самостійною стравою, частіше десертом. Її вживають практично відразу після виготовлення. Однак зберігається сир до двох тижнів в розсолі або сироватці. Зазвичай використовують цей вид для приготування салатів.
А моцарела з коров'ячого молока служить для приготування страв з термічною обробкою, так як добре плавиться. З неї готують чудову піцу і інші не менш смачні блюда.Процесс виготовлення моцарелли відбувається так: у гаряче молоко додається сичужний фермент, молоко згортається, утворюючи волокна.
Молочний білок продовжують помішувати, і утворюється сирна маса, з якої формують традиційні кулі і кіски, відрізаючи потрібну кількість. Саме тому сир назвали Моцарелла (від слова mozzatura), тобто обрізки. Спробуйте цей чудовий сир, і він, напевно, стане одним з улюблених вами продуктів.