Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Всі знають, що треба мити руки перед їжею. Але небезпеки можуть чекати там, де ви не очікуєте. Мало хто знає, що нервова збудливість, дратівливість, гастрит, виразкова, проблеми з кишечником, захворювання печінки, алергія, артрити, підвищений вага, діабет - це далеко не весь список небажаних наслідків співмешканців в організмі. Прості рекомендації допоможуть вам убезпечити себе та свою родину від непотрібних проблем.
    Залишимо магазини і громадське харчування на піклування санітарних служб і зазирнемо до себе додому. Що ж може бути небезпечним на кухні?
    Сире м'ясо
    свинина Свіжа таїть багато різних збудників хвороб. У зв'язку з чим у багатьох східних країнах її не вживають у їжу. У замороженої курячої тушці сальмонели живуть кілька місяців, а соління і копчення слабо на них впливає. При надходженні в масову продаж звичайно все м'ясо проходить контроль, але треба бути обережними з гостинцями з села.
    Рада № 1. Добре відварюйте і прожарюйте м'ясо. Заведіть окремі обробні дошки для кожного виду продуктів: м'яса, риби, сирих овочів і хліба. Ретельно мийте руки, ножі, стіл і весь посуд після розробки сирого м'яса і риби. Використовуйте спеціальні пакети для відбиття м'яса.
    чи Знаєте ви, що в губки для миття посуду накопичується більше шкідливих бактерій, ніж під кришкою унітазу? Допоможе маленька хитрість: помістіть вологу губку в мікрохвильову піч на 1 хвилину - жоден мікроорганізм не виживе.
    Сирі курячі яйця
    На поверхні шкаралупи може причаїтися той самий сальмонельоз. В курячому яйці тонка захисна плівка, і при неправильному тривалому зберіганні бактерії легко проникають всередину. А в яєчному порошку сальмонели можуть зберігатися до 9 місяців!
    Рада № 2. Обов'язково мийте гарячою водою яйця перед тим, як їх розбити. Використовуйте тільки свіжі яйця, і варіть смажте їх не менше 7 хвилин.
    Свіжа риба...
    ...як річкова, так і морська може містити личинки паразитів та інші шкідливі бактерії.
    Виявляється, деякі глисти можуть повністю закривати собою просвіт кишечника, а найдовший риб'ячий глист досягає 9 м в довжину.
    Рада № 3. Варіть і смажте рибу не менше 20 хвилин. Соліть в 10-20% солі від її ваги. Невелика риба просаливается за 3-4 дні, кілограмова - готова після 10 днів. Не купуйте солону і в'ялену рибу у випадкових місцях. Не пробуйте сиру рибу і фарш.
    чи Знаєте ви, що для суші використовується спеціально вирощена свіжа і перевірена риба. Готувати суші зі звичайної замороженої риби вкрай небезпечно.
    Холодильник
    Деякі бактерії, наприклад іерсінії, добре переносять низькі температури. Вони потрапляють в холодильник з морквою, капустою, іншими овочами і легко в ньому розмножуються. Не дарма останнім часом стали виробляти холодильники з антибактеріальним покриттям.
    Рада № 4. Зберігайте овочі і фрукти в чистому вигляді в целофанових пакетах, а перед приготуванням салатів ще раз ретельно промийте. Готові продукти розміщуйте в холодильник в герметично закритих ємностях, дотримуючись термін зберігання (у деяких він складає всього кілька годин). Не зберігайте сирі і готові продукти, свіже м'ясо і рибу разом.
    Морозильна камера
    Відомо, що заморожування позбавляє життя багато видів бактерій і паразитів. Проте температура нижче нуля може вбити дорослих глистів, але не подіяти на личинки. Збудники сальмонельозу і бруцельозу залишаються життєздатними навіть після декількох місяців сильної заморозки.
    Рада № 5. Зберігайте м'ясо і рибу окремо від заморожених овочів та ягід. Бажано мати дві морозильні камери, або виділіть різні полиці.
    Консерви
    Вони небезпечні, насамперед, збудниками ботулізму. Мікроорганізм попадає в них з погано промитими овочами і чудово себе почуває без доступу кисню, виділяючи смертоносні токсини.
    Рада № 6. Дотримуйтесь технологію консервації. Не вживайте в їжу консерви з роздутими кришками і пухирцями повітря. Підозрілі продукти відварюйте 15-20 хвилин перед вживанням. Оцтова або лимонна кислота або концентрація солі вище 10% не дадуть бактеріям вижити.
    Гриби
    Отруєння грибами бувають дуже важкими. І ніякої домашній спосіб перевірки, отруйний гриб чи ні, не дає 100% гарантії.
    Рада № 7. Якщо ви самі збирають гриби, беріть тільки ті, в яких точно впевнені. Ретельно промивайте і додавайте достатню кількість солі та оцту при консервації грибів.
    Цвіль
    Вона дуже підступна! Недостатньо просто зняти зверху або відрізати шматочок з цвіллю. Квіточки-то ви прибрали, а коріння залишилися. Деякі види грибків непомітні і чудово себе почувають в вашої улюбленої гречці або кави. Якщо продукт заражений, то навіть теплова обробка не рятує від можливого прояви алергічних реакцій.
    Рада № 8. Зберігайте крупи, макарони, спеції, чай, кава не більше 3 місяців в герметичній скляній тарі.
    чи Знаєте ви, що ріжки - грибок, що паразитує на зернових культурах, при попаданні в організм людини викликає психічні розлади. У середні століття масштабні криваві події відбувалися в роки масових отруєнь спорыньей.
    Свіжі фрукти і овочі
    На їх поверхні присутні дріжджі. Навіть при невеликому пошкодженні шкірки фруктів всередині плоду починають відбуватися процеси бродіння.
    Рада № 9. Не вживайте зіпсовані фрукти і овочі. Крім злив, персиків, винограду, вишні, небезпечними можуть бути пошкоджені помідори. Використовувати їх можна тільки після термічної обробки.
    Позеленевший картопля
    Містить отруйну речовину соланін. В малих кількостях викликає втому, сонливість, апатію. Він вважається одним з винуватців весняних депресій. А у великих дозах може викликати серйозні отруєння.
    Рада № 10. Не вживайте пророслих і картопля, яка позеленіла—.
    до Речі, у розвинених країнах цей овоч не зберігають більше 3 місяців.
    Домашні тварини
    Вони є переносниками багатьох захворювань. Ви не знайдете кішку або собаку, яка жодного разу в житті не з'їла сирого м'яса або риби, ніколи не була на вулиці, не гуляла на балконі, не терлась в передпокої біля взуття. І самий вихований домашній вихованець не втримається від спокуси у вашу відсутність перевірити, чи не залишилося що-небудь смачненьке на столі. Папуги, хом'яки, морські свинки, черепахи і навіть акваріумні рибки - всі можуть бути носіями небажаних бактерій.
    Рада № 11. Регулярно дослідіть чотириногих вихованців у ветеринара. Мийте місця годування тварин після кожної їх трапези - паразити мають властивість розповзатися. Не допускайте попадання слини і вовни на стіл, посуд і продукти харчування.
    до Речі, комп'ютерна миша, на якій ви зараз тримаєте руку, в місцях загального користування комп'ютерами та інтернетом, сприяє поширенню корости...
    Руки всі помили?
    Автор: Маргарита Зануденко