Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • У господинь, як завжди, залишаються питання щодо того, що б таке подати на новорічний стіл.
    Ми вирішили полегшити завдання кулінарам, підготувавши набір з простих і недорогих, але дуже ефектних страв, які прикрасять не тільки новорічний стіл, але і будь-який інший святковий.
    Салати, закуски
    Перець солодкий, фарширований бринзою та горіхами
    Знадобиться: 6 шт. перцю, 150-200 г. Бринзи, 100 г. Вершкового масла, 2 ст. л. волоських горіхів, зелень і спеції за смаком.
    1. Очистіть перець від насіння, опустіть в киплячу воду на 3 хвилини, вийміть, дайте стекти воді, обсушіть.
    2. Натріть на дрібній тертці масло вершкове (охолоджене) та бринзу (якщо дуже солона, вимочіть протягом 30 хвилин в молоці).
    3. Підсушіть в духовці і подрібніть волоські горіхи.
    4. Дрібно наріжте кріп. У фарш можна додати часник і лимонний сік.
    5. Змішайте всі продукти і нафаршируйте перець. Охолодіть.
    6. Перед подачею на стіл наріжте перець кільцями, прикрасьте зеленню і скибками томати.
    Печінку під майонезом з горіхами
    Знадобиться: 600 р. печінки, 3 яйця, 3 цибулини, 2 ст. л. Борошна, 200 г. Майонезу, сіль, перець, горіхи за смаком.
    1. Підготуйте печінку (зніміть плівку, видаліть протоки, вимийте), наріжте скибочками і залийте молоком на 2,5 години.
    2. Наріжте цибулю соломкою, частина обсмажте на вершковому маслі до золотистого кольору. Збийте яйця.
    3. Пропустіть 2 рази через м'ясорубку печінка і сиру цибулину, посоліть, поперчіть, всипте борошно, все перемішайте, додайте збиті яйця.
    4. Смажте на розпеченому олії з обох сторін. Щоб «млинці» з печінки не руйнувалися, використовуйте сковороду невеликого діаметра. При подачі на стіл розріжте, як торт.
    5. Укладіть готові млинці на плоске блюдо шарами. На кожен шар кладіть смажена цибуля, майонез, подрібнені горіхи. Верхній шар залийте майонезом так, щоб вся поверхня була покрита «тортика», прикрасити половинками горіхів і гілочками зелені кропу.
    6. Потримайте на холоді 2-3 години.
    Гарячі страви
    Гусак «новорічний»
    Знадобиться: 1 тушка гуся з потрухами, 10-15 шт. чорносливу, 5 яблук, 1-2 помідори, зелень, сіль, перець за смаком.
    1. Натріть тушку гуся сіллю й чорним меленим перцем ззовні і всередині, залиште на 2 години.
    2. Залийте чорнослив гарячою водою. Потрухи (печінка, серце, шлунок) наріжте дрібною соломкою, так само наріжте замочений чорнослив. Очистіть і наріжте яблука (бажано кислих сортів) на 4-6 частин. Все перемішайте і нафаршируйте гусака.
    3. Зашийте білій ниткою шийку і розріз в черевці.
    4. Деко змастіть маслом, покладіть гусака на спинку і запікайте в гарячій духовці, поки він не зарум'яняться. Потім додайте 0,5 склянки гарячої води, накрийте фольгою і запікайте до готовності, поливаючи соком, виділяється при смаженні.
    5. Викладіть гусака на тарілку, прикрасьте зеленню і трояндочками з помідорів.
    Індичка в тесті
    Знадобиться: 1 індичка, сіль, перець за смаком. Для тіста: 1 склянка води, 600 р. борошна, 0,5 ч.л. солі.
    1. Посоліть, поперчіть тушку індички, заправте ніжки в розріз черевця, крила закріпіть на тушки дерев'яними шпильками.
    2. Просійте борошно, зробіть лунку, посоліть, влийте тепле кип'ячену воду (можна молоко), додайте ложку жиру і замісіть тісто.
    3. Розкачайте тісто товщиною не менше 1 см. Покладіть на вийшла коржик підготовлену тушку, тісто загорніть, зробіть защипи, покладіть на деко, змащене маслом.
    4. Запікайте в духовці 3 години (час запікання залежить від ваги птиці: 1 кг запікається приблизно за 1 годину). Готову тушку звільніть від кірки з тіста, розріжте на порції.
    5. Подавайте до столу з баклажановою ікрою і салатами.
    Десерти і випічка
    Торт «Будиночок із сиру»
    Знадобиться: 1-2 пачки пісочного печива. Сиркова маса: 400 г сиру, 100 г вершкового масла, 1 склянка цукру, 1-2 ст.л. какао, 100 г родзинок, 100 р. мармеладу. Крем: 100 г вершкового масла, плитка шоколаду.
    1. Розітріть з цукром вершкового масла, додайте сир, добре перемішайте.
    2. Розділіть масу на 2 частини: в одну додайте какао, перемішайте, в іншу - ізюм (попередньо розпарений) і дрібно нарізаний мармелад.
    3. Вмочіть печиво (краще пісочне) в молоко і покладіть на плоске прямокутне блюдо.
    4. На перший шар печива рівним шаром покладіть темну начинку. На наступний шар світлу начинку кладіть гіркою, щоб вийшла дах будиночка, зверху покладіть змочений в молоці печиво.
    5. Розпустіть масло і шоколад у водяній лазні і залийте цим кремом «будиночок».
    6. Торт на 8-10 годин поставте у холодильник.
    Полуниця «під снігом»
    Знадобиться: 1 кг. полуниці, 2 білки, 0,5 склянки цукру, 1-2 ст.л. цукрові пудри.
    1. Вимийте полуницю, відкиньте на друшляк, щоб стекла вода. Відкладіть 12-13 полуниць для прикраси.
    2. Ягоди розріжте на половинки і розкладіть по десертних тарілках.
    3. Збийте білки з цукром в піну і прикрасьте ягоди. Зверху в кожну тарілку покладіть цілі полунички, посипте цукровою пудрою.
    Десерт «Вітамінний»
    Знадобиться: 3-4 яблука, сік половини лимона, 2 ст.л. меду, 4-6 горіхів, 1-2 банана.
    1. Вимиті яблука обсушіть серветкою, натріть на крупній тертці, збризніть соком лимона, полийте рідким медом, додайте подрібнені горіхи і банан, нарізаний тонкими кружечками.
    2. Все перемішайте, викладіть в невеликі розетки.
    Напої
    Лікер молочний
    Знадобиться: 1 л спирту, 1 л молока, 1 кг цукру, 4 лимона, 4 апельсина.
    1. Додайте в кипляче молоко, цукор, постійно помішуючи, розчиніть, остудіть.
    2. У 3-літрову банку налийте спирт, додайте охолоджене молоко.
    3. Розріжте апельсини і лимони і вичавіть сік в банку з молоком і спиртом, туди ж опустіть апельсини і лимони (якщо лимони гіркі, зніміть цедру з двох лимонів). Банку закрийте кришкою і поставте в темне місце на 21 день.
    4. На 22-й день процідіть лікер через марлю і розлийте по пляшках.
    З книги Любов Узун «Рецепти вкусной жизни»