Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
У наш час, коли подорожі за кордон вже не назвеш рідкістю, корисно знати правила поведінки, прийняті в тій країні, куди ви відправляєтеся. Наприклад, у готелях багатьох країн існує правило включати у вартість перебування сніданок, організований за принципом «шведський стіл».
Що ж таке шведський стіл і як себе за ним вести? Насамперед вранці, коли ви спускаєтеся на сніданок, потрібно одягатися, як для виходу «в люди». З'являтися в ресторані або барі в спортивній, домашній одяг і взуття вважається непристойним.
останнім часом великий популярністю стали користуватися кейтеринг компанії, саме вони взяли на озброєння при організації урочистостей використовувати шведський стіл.
Шведський стіл виглядає так: у стіни або посередині залу стоїть стіл, заставлений всілякої їжею. Тут і холодні і гарячі закуски, і фрукти, і порційні шматочки масла у фользі, і багато іншого. На іншому столі (як варіант - на цьому ж, з краю) знаходиться чистий посуд і столові прилади.
Зі столу з посудом потрібно взяти чисту тарілку і вилку з ножем. Тримаючи всі предмети в лівій руці, вибрати на столі з готовими стравами те, що вам подобається, і покласти на тарілку кілька шматочків. Не треба накладати багато їжі на тарілку, краще потім підійти ще раз і додати (при бажанні). Також не потрібно класти на тарілку відразу багато страв: і м'ясо, і салат, і рибу, і фрукти. Так не прийнято. Це викличе косі погляди і усмішки оточуючих. Виховані люди, звичайно, зроблять вигляд, що не помітили ваших помилок, але краще заздалегідь вивчити правила поведінки і не виділятися серед оточуючих.
Отже, поклавши на тарілку два - три шматочки одного продукту (сніданок зазвичай починають з риби), ви займаєте вільний столик, поставивши на нього свою тарілку. Столові прилади кладете на скатертину по сторонам тарілки: вилка - ліворуч, зубцями вгору; ніж - праворуч, звернувши його лезо до тарілці.
Взяв зі столу з посудом келих і маленьку тарілочку, повертаєтеся до столу з їжею і наливаєте в келих соку (прийнято пити натуральний сік до їжі), а на тарілку покласти шматок хліба або булочку. На своєму столику сік потрібно поставити перед закусочної тарілкою, а тарілочку з хлібом - зліва від неї.
Сідайте і приступаєте до їжі. Спочатку п'єте сік, потім їсте рибу (або те, що ви вибрали), обов'язково користуючись ножем і виделкою.
Якщо брудний посуд забирає офіціант, потрібно подати знак, що посуд використана, її можна забрати. Для цього ніж і вилку потрібно покласти на тарілку паралельно один одному. Ніж повинен бути звернений лезом до виделки. У деяких готелях прийнято самостійно відносити використану посуд на спеціальний стіл.
Джерело: http://annin.info/?p=812