Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Зелений горошок зірвався з вилки і випав з тарілки, оливка відлетіла в декольте сидить по сусідству дами, листовий салат і болгарський перчик виявилися занадто великими, а артишок взагалі викликав шоковий стан: як же до нього підступитися? Щоб з нами не сталося настільки анекдотичних ситуацій, вчимо правила овочевого етикету.
Салат: закуска і гарнір
Якщо свіжі овочі подали у вигляді салату або вінегрету, тобто порізаними на дрібні шматочки і повністю готовими до вживання, значить, є їх треба класичним способом - за допомогою ножа і вилки. Прилади для закусок зазвичай трохи менше за розміром, ніж для других страв. Коли салат йде в якості гарніру до гарячого і подається з котлетою, стейком або куркою на одній тарілці, сміливо беремо в руки великий ніж і вилку і приступаємо до трапези. Н
Ніж особливо знадобиться, якщо у страві виявиться пристойний шматок болгарського перцю, цілий листовий салат або їстівне прикраса - художньо нарізані помідори, огірки або редиска. Тільки не треба подрібнювати все відразу - відокремлюємо невеликі шматочки лише перед тим, як класти їх у рот. Якщо ж вас пригощають не сирими, а відварними, тушкованими або приготованими на пару подрібненими овочами, тоді ніж знадобиться лише для того, щоб допомагати їм накладати страва на вилку. Оброблені плоди дуже м'які, і немає необхідності додатково шматувати їх в тарілці.
Овочева нарізка
На фуршети, банкети та святкових застіллях часто сервірують велику тарілку з їжею під назвою «Овочева нарізка».
До неї зазвичай додають загальні столові прилади (щипці або вилка) для накладання на індивідуальні тарілки.
Скориставшись ними, повертаємо назад і беремо в руки ніж з вилкою (брати овочі руками з тарілки непристойно).
Якщо салатні листочки і зелень (кріп, рукола) завеликі, але досить м'які, значить, їх треба обережно намотати на вилку і тільки потім покласти в рот. Якщо ж вони жорсткі, ріжемо їх на шматочки.
Діп-правила
Коли нарізані рівними часточками овочі подають разом з соусами, такі страви називають дипами. Редис, шматочки селери, моркви і крихітні помідори черрі на шпажках зазвичай вмочати в соус і відправляють в рот цілком. Якщо ж скибочка виявився занадто великий, після відкушування не занурюємо його в загальний соусник. Причому це правило стосується не тільки офіційних застіль розкішних ресторанних залах, але і демократичних пікніків. Звичайно, на природі все простіше, але це не означає, що настав час забути про етикет!
Горох, кукурудза і оливки
Верткi горошинки і кукурудза при невмілому обігу можуть перетворитися на справжні снаряди, вражаючі все живе навколо. Щоб цього не сталося, поставимося до них особливо уважно. Наштрикнувши на кінці зубців вилки шматочок основного блюда, перегорніть її увігнутою стороною вгору і, допомагаючи собі ножем, покладіть на неї трохи горошку (як на ложку). Якщо ж шустрі кульки так і норовлять вислизнути з тарілки, перш ніж підхопити, чуть-чуть притисніть їх вилкою, і вони відразу стануть послушнее. А ось наколювати горошини на зубці не рекомендується.
З оливками, маслинами і дрібними томатами черрі звертаються трохи інакше, ніж з горошком і кукурудзою. Для їх дегустації повинні бути передбачені спеціальні крихітні вилочки або шпажки (іноді плоди на них вже наколоті). Нам залишається лише увіткнути їх плід, з'їсти його, а прилад відкласти на край тарілки. Втім, якщо трапеза неофіційна, цілком можна брати дрібні плоди руками.
Картопляні пристрасті
Правильно дегустувати різні страви з картоплі - особлива наука. Наприклад, пюре треба їсти з допомогою ножа і вилки, накладаючи на останню невеликі порції страви. Якщо ж на тарілці виявилася велика відварна картоплина, на перший план виходить вилка - обриваємо її ребром невеликі шматочки і допомагаємо ножем покласти на гарнір прилад (наколювати на зубці не прийнято.
Особлива вправність потрібно для того, щоб красиво їсти картоплю в мундирі. В ліву руку візьмемо вилку і утримуємо бульбу, а правою обережно знімаємо шкірку з допомогою ножа. Є й інший спосіб: разрєжєм картоплину на половинки і витягуємо м'якоть з допомогою вилки.
«Важкий» артишок
Мабуть, самий «важкий» овоч - це артишок.
У Росії він нечасто виявляється на столі, а ось ризик зустрітися з ним під час застілля де-небудь в Європі дуже великий.
Спочатку обережно, щоб не поранити руки, отсоединим листя «бутона».
Потім вмочаємо їх в соус і, намагаючись не видавати гучних непристойних звуків, высосем м'якоть з жорстких оболонок.
Як тільки расправимся з листочками, потрібно обполоснути руки в піалі з водою і з'їсти серцевину за допомогою вилки і ножа.
Важливо
Фастфуд диктує свої правила, тому, якщо перекусываете картоплею фрі на бігу, сміливо їжте її руками.
Але в урочистій обстановці це нехитре страва, подана в якості гарніру, треба вживати за всіма правилами, тобто за допомогою ножа і вилки.
Автор: Анастасія Гвендяєва