Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Існує безліч різних версій походження пельменів. За деякими даними, батьківщиною пельменів вважається Азія, за іншими - Кавказ. Цікавий той факт, що в кожній країні існує замінник пельменів. Наприклад, в Італії - це равіолі та тортеліні, в Грузії - хінкалі, в Китаї - дим-сум, а в Центральній Азії - манти. А в США і Європі їх часто називають «пирогами». Пельмені інших країн відрізняються від справжніх не тільки назвою, але і формою, складом, характером начинки, розміром.
На Русі поняття пельмені стало зустрічатися в 16 столітті. У Росію пельмені прийшли з Уралу, там їх називали пельнян (жертву вухо). Їх поява пов'язана з початком російської колонізації Зауралья. Пельмені відмінно підходять для кліматичних умов Східного Сибіру, оскільки навіть при сильних морозах їх можна зберігати всю зиму, і вони зовсім не втратять своїх поживних і смакових якостей.
У древніх уральців існували свої традиції щодо пельменів - це блюдо символічно означало жертвопринесення різних видів худоби, який був у господарстві людини. Класична уральська начинка включала в себе три види м'яса: яловичини (45%), свинина (20%) і баранина (35%), яку поєднували в певній пропорції. Пельмені дуже поширене і популярна страва, тому існує безліч рад за їх приготування. Пельмені будуть дуже смачними, якщо їх заморозити після приготування. Під час заморозки смакові якості пельменів поліпшуються.
У справжніх пельменів навколо начинки обов'язково повинен бути тістової рант, і навколо начинки було невелике порожній простір. Це необхідно для того, щоб під час відварювання начинка не прорвала пельмень, і він не луснув. Тому справжні пельмені робляться ручним способом, а не машинним за допомогою пельменниц, так як при промисловому способі не дотримуються всі вимоги.
Защипки пельменів повинні бути міцними, так як відварювати пельмені потрібно до повного проваріванія тесту. Для цього защипки тесту необхідно змочувати холодною водою. У процес відварювання всплиття пельменів повинне відбутися два рази. Для того, щоб пельмені вийшли дуже смачними, бажано їх відварювати не просто в підсоленій воді, а в м'ясному бульйоні.
Класичним складом тесту для пельменів є суміш борошна, яєць і води. Якщо тісто для пельменів приготувати саме з таких продуктів, то його можна буде дуже тонко розкачати, і, отже, пельмені вийдуть смачніше. Цей рецепт забезпечує саме ту міцність тесту, при якій воно не розпливеться при варінні і вистачить часу для готовності начинки. При приготуванні тесту для того, щоб воно було ніжніше, можна замість води додати молоко. Щоб борошно наситилась киснем, рекомендують її просіяти.
Найбільш смачними вважаються пельмені з м'яса. Але пельмені також готують і з іншими начинками - рибою, овочами, грибами та куркою. Пельмені відрізняють від галушок, вареників та інших виробів з борошна тим, що у них начинка сира. Варто відзначити, що прийнято пельмені подавати на великому широкому страві.
Існує традиція - «щасливий пельмень». У процесі ліплення в один з пельменів кладуть відмінну від інших начинку; це може бути, перець або монетка. Вважається, що той чоловік, якому дістанеться пельмень з іншого начинкою, буде щасливим і успішним.
На святковому столі пельмені виглядають просто чудово, а як страва на кожен день - просто незамінна. Час, витрачений на приготування, у багато разів окупиться чудовим смаком. Сподобатися пельмені можуть як прекрасної ліпленням, так і смачною начинкою.