Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Спагетті - слово, звучання якого у всьому світі асоціюється з Італією. Змагатися з ним по популярності може тільки піца!
    найпростіше визначення, яке дає дилетант цього блюда - довгі макарони. Що зовсім не вірно! Спагетті - вид макаронних виробів, круглих у поперечному перерізі, не порожнистих, діаметром від 0,7 до 0,9 мм і довжиною від 35 до 40 см. Озброївшись лінійкою, вирушаємо в магазин і знаходимо саме спагетті. Все, що не відповідає заявленим вимогам, називається якось інакше. Не буду вас лякати десятками назв, адже самі італійці часом плутаються в них.
    При всій простоті приготування, процес варіння правильних спагетті має ряд особливостей і секретів. Не будемо занурюватися в тонкощі рецептів різних областей Італії, зупинимося лише на ключових.
    Жіночий журнал рекомендує варити спагетті так:
    Опускають спагетті в киплячу підсолену воду поступово, не ламаючи. Заважають кожні дві хвилини дерев'яної вилкою, можна ложкою або лопаткою, але з дерева. Варять 7-8 хвилин, після чого починають пробувати на предмет готовності.
    Точний час варіння залежить від виробника спагетті, але виймати їх потрібно в момент, коли вони однорідні по щільності, але ще трохи тверді і пружні.
    Є спосіб перевірити готовність напевно, але я не рекомендую використовувати його занадто часто - багато прибирання після. Візьміть спагеті і з відстані метра півтора киньте на гладку стіну (стеля теж підійде) або дверцята холодильника. Якщо спагетті падає, значить, варіть ще. А якщо залишається висіти - саме час відкидати на друшляк.
    Друшляк попередньо обдають окропом. Спагетті не промивають водою, залишають в ситі, щоб вода добре скла.
    тарілки спагетті переміщають за допомогою спеціальних щипців, високо піднімаючи, щоб відокремити одну порцію від іншої. При відсутності щипців використовуйте дві вилки. Головне, щоб тарілка, на яку ви викладете спагетті, була теплою.
    Викладені на тарілку спагетті поливають соусом. Перелік рецептів соусів до спагетті настільки великий, що ми навіть не будемо зупинятися на одному з них.
    Просто знайте, що яке б незвичайне поєднання продуктів ви не використовували для соусу, його вже хто-то винайшов і запатентував задовго до вас.
    Єдине правило соусів, якому не змінюють італійці, - соус повинен бути домашнім, як наприклад, майонез в домашніх умовах приготований, на крайній випадок зроблений за домашніми рецептами, але в жодному разі не кетчуп. Друга непробачна помилка - подати спагетті як гарнір м'яса або інших страв. З-за те, що сьогодні стали відомі Корисні властивості куркуми, до соусів можна додати трохи цієї прянощі.
    Поганим тоном вважається є спагетті з ножем або різати на частини вилкою. Підчепите крайнім зубцем вилки пару-трійку спагетті, підніміть над тарілкою до рівня грудей, щоб відокремити від інших і наматывайте, поки не утвориться щільний клубок без стирчать в різні сторони кінців.
    Допускається використання ложки, яку тримають в лівій руці, відокремлюючи спагеті на вилці від маси в тарілці. Але самі італійці ложками практично не користуються. Підносячи вилку до рота, припустимо підтримувати кінці спагетті шматочком хліба. Втягуючи кінці спагетті в рот, намагайтеся не видавати гучних звуків і не spray соус.
    Саша Кан, спеціально для "Заготівлі для зимівлі".