Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
У неділю, 28 листопада, почався один з двох найдовших у році постів - Різдвяний. Він називається ще Філіпповим постом, тому що починається відразу після дня пам'яті святого апостола Пилипа. Різдвяний піст встановлено для того, щоб віруючі до Різдва Христового очистилися стриманістю і покаянням, та з чистим серцем, тілом і душею зустріли світле свято явища в світ Сина Божого.
Посаду триватиме до 6-го січня. Він вважається не суворим. За його статутом православні християни до першої різдвяної зірки відмовляться від тваринної їжі: м'яса, молока, яєць, сиру, а також від спиртного. Їх пропонується замінити овочами і фруктами, крупами й горіхами. У пості передбачено велику кількість рибних днів.
Риба дозволяється по суботах і неділях, а так само у великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п'ятницю, то дозвіл посту належить тільки на вино .
Пшоняна каша з чорносливом, інгредієнти:
* Пшоно - 1 склянка.
* Вода - 2 склянки.
* Чорнослив - 1 склянка.
* Горіхи волоські - 2 ст.л.
* Сіль, цукор за смаком.
Кількість порцій: 2
Спосіб приготування
Чорнослив вимийте, видаліть з нього кісточки, а м'якоть дрібно наріжте. Покладіть його в каструлю, залийте холодною водою і варіть на слабкому вогні 5-7 хвилин.
Потім всипте перебране і промите пшоно, додайте сіль і цукор, варіть до готовності. За 5-7 хвилин до закінчення варіння додати в кашу дрібно нарізані ядра волоських горіхів.
Святкова рибна солянка, інгредієнти:
* Свіжа сьомга - 100 г
* Свіжий судак - 100 г
* Свіжої (або солоної) осетрини - 100 г
* Оливки - 1 бан.
* Томатна паста - 2 ч.л.
* Білі мариновані гриби - 3 шт.
* Солоний огірок - 2 шт.
* Цибулина - 1 шт.
* Рослинна олія - 2 ст.л.
* Борошно - 2 ст.л.
* Лимон - 4 ломт.
* Маслини - 10 шт.
* Огірковий розсіл - 1 склянка.
* Каперси - 1 ст.л.
* Чорний перець горошком - 5 шт.
* Лавровий лист - 5 шт.
* Сіль - за смаком.
* Кріп - 1 пуч.
* Петрушка - 1 пуч.
Кількість порцій: 6
Спосіб приготування
Приготуйте літр дуже міцного бульйону з будь-якої риби.
Дрібно нарізаний лук обсмажте в каструлі на маслі.
Обережно посипте цибулю борошном, перемішайте, прожарте, поки борошно не стане золотого кольору.
Влийте в каструлю рибний бульйон і огірковий розсіл, гарненько перемішайте і доведіть до кипіння.
Нашаткуйте гриби, каперси, з оливок вийняти кісточки, додайте все це в бульйон, доведіть до кипіння.
Рибу розріжте на шматки, обшпарте окропом, покладіть на сковороду з маслом, томатом - пюре і огірками, з яких знято шкірка.
Додайте рибу та огірки в каструлю і варіть солянку на слабкому вогні до готовності риби.
За три хвилини до готовності додати лавровий лист і спеції.
Рада до рецептом
Правильно приготовлена солянка має світлий, злегка червонуватий бульйон, гострий смак, запах риби і прянощів.
При подачі на стіл в тарілки покладіть по шматку кожного виду риби, залийте бульйоном, додати за кухоль лимона, зелень кропу або петрушки, маслини.
До солянці можна подати пиріжки з рибою.
Грибне сациві, інгредієнти:
* Гриби (гливи, печериці) - 300 г
* Горіхи волоські - 100 г
* Цибуля ріпчаста - 1 шт.
* Часник - 4 зуб.
* Зелень (петрушка, кріп, кінза) - 1 пуч.
* грибний Бульйон - 1 склянка.
* Сіль - за смаком.
* чорний Перець - за смаком.
* Хміль-сунелі - за смаком.
* Зерна граната
* Олія
Кількість порцій: 6
Спосіб приготування
Гриби промити. Відварити в підсоленій воді до готовності. Гриби вийняти,бульйон процідити.
ріпчасту Цибулю дрібно нарізати і спасерувати на рослинному маслі до прозорості.
Часник обчистити, зелень промити. Пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендаре горіхи, зелень, цибуля, часник до однорідності.
Гриби нарізати невеликими шматочками. Змішати гриби з подрібненої масою. Розвести бульйоном до консистенції соусу.
Додати приправи. Готову страву посипати зернами граната.
Російська пісна юшка, інгредієнти:
Картопля - 6 шт.
Капуста - 100 г
Цибуля - 20 г
Крупа перлова - 20 г
Кріп - 1 пуч.
Сіль - за смаком.
Кількість порцій: 6
Спосіб приготування
Зваріть перлову крупу.
додайте В бульйон свіжу капусту, нарізати дрібними квадратиками, картопля і коріння, нарізані кубиками, і варіть до готовності
Можна додати свіжі помідори, нарізані скибками, які закладають одночасно з картоплею.
Забавний салат з помідорів, інгредієнти:
Помідори - 400 г
Середній корінь селери - 1 шт.
Цибулина - 1 шт.
Петрушка - 1 пуч.
Базилік - 5
Мигдаль - 5 шт.
Волоський горіх - 5 шт.
Для приготування соусу:
Рослинна олія - 1 ст.л.
Лимонний сік - 1 ч.л.
Гірчиця - 1 ч.л.
Сухарі панірувальні - 1 ч.л.
Сіль - за смаком.
Кількість порцій: 6
Спосіб приготування
Вимити і почистити овочі.
помідори Порізати скибочками, селера соломкою, цибулю - колечками, додати до них дрібно нарубану зелень петрушки та базилік.
Приготувати соус, заправити їм салат і акуратно перемішати, зверху посипати крупно нарізаним мигдалем і волоськими горіхами. До столу подається відразу.
Автор: Микита Альошин