Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • У неділю, 28 листопада, почався один з двох найдовших у році постів - Різдвяний. Він називається ще Філіпповим постом, тому що починається відразу після дня пам'яті святого апостола Пилипа. Різдвяний піст встановлено для того, щоб віруючі до Різдва Христового очистилися стриманістю і покаянням, та з чистим серцем, тілом і душею зустріли світле свято явища в світ Сина Божого.
    Посаду триватиме до 6-го січня. Він вважається не суворим. За його статутом православні християни до першої різдвяної зірки відмовляться від тваринної їжі: м'яса, молока, яєць, сиру, а також від спиртного. Їх пропонується замінити овочами і фруктами, крупами й горіхами. У пості передбачено велику кількість рибних днів.
    Риба дозволяється по суботах і неділях, а так само у великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п'ятницю, то дозвіл посту належить тільки на вино .
    Пшоняна каша з чорносливом, інгредієнти:
    * Пшоно - 1 склянка.
    * Вода - 2 склянки.
    * Чорнослив - 1 склянка.
    * Горіхи волоські - 2 ст.л.
    * Сіль, цукор за смаком.
    Кількість порцій: 2
    Спосіб приготування
    Чорнослив вимийте, видаліть з нього кісточки, а м'якоть дрібно наріжте. Покладіть його в каструлю, залийте холодною водою і варіть на слабкому вогні 5-7 хвилин.
    Потім всипте перебране і промите пшоно, додайте сіль і цукор, варіть до готовності. За 5-7 хвилин до закінчення варіння додати в кашу дрібно нарізані ядра волоських горіхів.
    Святкова рибна солянка, інгредієнти:
    * Свіжа сьомга - 100 г
    * Свіжий судак - 100 г
    * Свіжої (або солоної) осетрини - 100 г
    * Оливки - 1 бан.
    * Томатна паста - 2 ч.л.
    * Білі мариновані гриби - 3 шт.
    * Солоний огірок - 2 шт.
    * Цибулина - 1 шт.
    * Рослинна олія - 2 ст.л.
    * Борошно - 2 ст.л.
    * Лимон - 4 ломт.
    * Маслини - 10 шт.
    * Огірковий розсіл - 1 склянка.
    * Каперси - 1 ст.л.
    * Чорний перець горошком - 5 шт.
    * Лавровий лист - 5 шт.
    * Сіль - за смаком.
    * Кріп - 1 пуч.
    * Петрушка - 1 пуч.
    Кількість порцій: 6
    Спосіб приготування
    Приготуйте літр дуже міцного бульйону з будь-якої риби.
    Дрібно нарізаний лук обсмажте в каструлі на маслі.
    Обережно посипте цибулю борошном, перемішайте, прожарте, поки борошно не стане золотого кольору.
    Влийте в каструлю рибний бульйон і огірковий розсіл, гарненько перемішайте і доведіть до кипіння.
    Нашаткуйте гриби, каперси, з оливок вийняти кісточки, додайте все це в бульйон, доведіть до кипіння.
    Рибу розріжте на шматки, обшпарте окропом, покладіть на сковороду з маслом, томатом - пюре і огірками, з яких знято шкірка.
    Додайте рибу та огірки в каструлю і варіть солянку на слабкому вогні до готовності риби.
    За три хвилини до готовності додати лавровий лист і спеції.
    Рада до рецептом
    Правильно приготовлена солянка має світлий, злегка червонуватий бульйон, гострий смак, запах риби і прянощів.
    При подачі на стіл в тарілки покладіть по шматку кожного виду риби, залийте бульйоном, додати за кухоль лимона, зелень кропу або петрушки, маслини.
    До солянці можна подати пиріжки з рибою.
    Грибне сациві, інгредієнти:
    * Гриби (гливи, печериці) - 300 г
    * Горіхи волоські - 100 г
    * Цибуля ріпчаста - 1 шт.
    * Часник - 4 зуб.
    * Зелень (петрушка, кріп, кінза) - 1 пуч.
    * грибний Бульйон - 1 склянка.
    * Сіль - за смаком.
    * чорний Перець - за смаком.
    * Хміль-сунелі - за смаком.
    * Зерна граната
    * Олія
    Кількість порцій: 6
    Спосіб приготування
    Гриби промити. Відварити в підсоленій воді до готовності. Гриби вийняти,бульйон процідити.
    ріпчасту Цибулю дрібно нарізати і спасерувати на рослинному маслі до прозорості.
    Часник обчистити, зелень промити. Пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендаре горіхи, зелень, цибуля, часник до однорідності.
    Гриби нарізати невеликими шматочками. Змішати гриби з подрібненої масою. Розвести бульйоном до консистенції соусу.
    Додати приправи. Готову страву посипати зернами граната.
    Російська пісна юшка, інгредієнти:
    Картопля - 6 шт.
    Капуста - 100 г
    Цибуля - 20 г
    Крупа перлова - 20 г
    Кріп - 1 пуч.
    Сіль - за смаком.
    Кількість порцій: 6
    Спосіб приготування
    Зваріть перлову крупу.
    додайте В бульйон свіжу капусту, нарізати дрібними квадратиками, картопля і коріння, нарізані кубиками, і варіть до готовності
    Можна додати свіжі помідори, нарізані скибками, які закладають одночасно з картоплею.
    Забавний салат з помідорів, інгредієнти:
    Помідори - 400 г
    Середній корінь селери - 1 шт.
    Цибулина - 1 шт.
    Петрушка - 1 пуч.
    Базилік - 5
    Мигдаль - 5 шт.
    Волоський горіх - 5 шт.
    Для приготування соусу:
    Рослинна олія - 1 ст.л.
    Лимонний сік - 1 ч.л.
    Гірчиця - 1 ч.л.
    Сухарі панірувальні - 1 ч.л.
    Сіль - за смаком.
    Кількість порцій: 6
    Спосіб приготування
    Вимити і почистити овочі.
    помідори Порізати скибочками, селера соломкою, цибулю - колечками, додати до них дрібно нарубану зелень петрушки та базилік.
    Приготувати соус, заправити їм салат і акуратно перемішати, зверху посипати крупно нарізаним мигдалем і волоськими горіхами. До столу подається відразу.
    Автор: Микита Альошин