Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Бррррр, в Москві знову холоду.... Хоч на вулицю не вилазь.... І в холод хочеться з'їсти що-небудь отакого.. не корисного,... Наприклад сало... А може, не все так страшно? Може не таке вже воно і шкідливий.....
впродовж століть без свинячого сала не обходилися ні росіяни, ні поляки, ні англосакси, а жителі України дотепер у багатьох асоціюється виключно з цим продуктом.
Його їли з хлібом, їм закушували спиртне, на ньому смажили і гасили. Побачити сон про сало вважалося хорошою прикметою: до багатства і здоров'ю. Загалом, не прижилося сало лише в жарких східних країнах, та й то лише через швидкого псування. Однак сучасна мода на худих дівчат звела в культ низькокалорійні дієти, і будь-який жир, тим більше тваринний, відправила в "заборонений" список. Сало зникло з наших столів і початок обростати жахливими легендами. Сьогодні ми розглянемо міфи про шкоду сала і з'ясуємо, наскільки вони правдиві.
МІФ 1: "ВІД САЛА ТОВСТІЮТЬ!"Видужують не від сала, а від його кількості! (Можна погладшати і від наиполезнейшей вівсянки, якщо є її мішками). Якщо ви ведете звичайний сидячий або близько того спосіб життя, вам належить 10-30 г сала в день. Якщо вже страждаєте ожирінням і вам запропонована низькокалорійна дієта - не більше 10 г в день.
Відрізняйте "щире" сало - підшкірний жир, прямо зі шкіркою - від схожих продуктів. Бекон, шийка і т.п. - не підшкірний, а внутрішньом'язовий жир. До того ж разом з білком, тобто м'ясом, і така суміш вже не ахті що хорошее.Самое корисне сало - просто солоне, з часником та перцем. Добре і копчене, але тільки "домашнім способом", з димком. На м'ясокомбінатах сало, грудинку та інші свинячі принади коптять в рідині, і це не комільфо, властивості продукту змінюються не в кращу сторону.
МІФ 2: "САЛО - ВАЖКА ЇЖА:"Не зовсім так. У здорової людини з нормальною шлунком даний свиняче сало дуже добре засвоюється і не перевантажує печінку. Взагалі самі цінні для нас жири - це ті, що плавляться при температурі нашого тіла, тобто близько 37,0. Вони повніше і швидше за всіх інших перетравлюються і всмоктуються. Їх список якраз і очолює свиняче сало.
Але, звичайно, сало, як будь-який жир, вимагає для свого переварювання жовчі і ліпаз (спеціальних речовин у шлунку та кишечнику). Тому при порушеннях вироблення жовчі і омилення жирів лікарі не рекомендують його їсти.
МІФ 3: "В САЛІ СУЦІЛЬНИЙ ЖИР"І чудово! Тому що це чудова структура - підшкірний жир, в якому збереглися клітини і біологічно активні речовини.
Наприклад, найцінніша з жирних кислот - полиненасыщенная олеїнова кислота. Вона зустрічається дуже рідко, в рослинних оліях її взагалі немає. Прожити без неї ніяк не можна. Олеїнова кислота входить до складу всіх клітинних мембран і потрібна серцевого м'яза. До того ж без неї ніяк не обходяться гормони, імунні реакції і холестериновий обмін.
Є тут і інші незамінні жирні кислоти (їх називають вітаміном F) - лінолева, ліноленова, пальмітинова, олеїнова. За їх змісту, до речі, сало наближається до рослинних масел. Не забудьте про жиророзчинні вітаміни А (його тут до 1,5 мг на 100 г), Д, Е, а також каротин. У підсумку біологічна активність сала в 5 разів вище, ніж у масла. Так що взимку "свинячий продукт" - якраз те, що треба для підтримки життєвого тонусу і імунітету.
МІФ 4: "ЦЕЙ СТРАШНИЙ ХОЛЕСТЕРИН"Так, він тут присутній, але навіть менше, ніж у коров'ячому маслі. І нічого страшного в ньому немає. Думаєте, негайно почне відкладатися на стінках артерій і почнеться атеросклероз? Нічого подібного! Лікарі давно встановили, що кількість холестерину в крові і тканинах мало залежить від того, скільки ви його з'їли. Це речовина чудово синтезується, навіть якщо ви взагалі його не їсте. Тому куди важливіше холестериновий обмін: що організм отримає, скільки зробить і як використовує.
Між іншим, олеїнова, лінолева і лінолева жирні кислоти якраз і "чистять" судини від відкладень. Так що невеликий шматочок сала з вітаміном F - тільки на користь справі профілактики атеросклерозу. А наявний у ньому холестерин піде, наприклад, на створення імунних клітин (лімфоцитів і макрофагів), ощадливих організм від вірусів і інших ворогів-патогенів. Навіть інтелект без холестерину нікуди - в головному мозку його більше 2%.
МІФ 5: "ЗДОРОВИЙ ЖИР - ТІЛЬКИ РОСЛИННИЙ ЖИР"На частку жирів повинно припадати приблизно 30% калорій на день. (Зверніть увагу: не з'їдати 30% жирів, а отримувати від них 30% всієї енергії.) Простіше кажучи - 60-80 г в день. І серед них лише третина - рослинні жири. Нам потрібно 10% поліненасичених жирних кислот, 30% насичених, і цілих 60% мононенасичених. Таке співвідношення кислот є: так-так, свинячому салі, а також в арахісове і оливковій олії.
МІФ 6: "СМАЖЕНЕ САЛО - ШКІДЛИВО"Так, при смаженні сало втрачає частину своїх корисних властивостей і набуває токсини і канцерогени. Але і рослинні масла поводяться нітрохи не краще. Варто їх ненадовго нагріти, як вони різко перестають засвоюватися. А ось підігріте сало навпаки, засвоюється краще, ніж в холодному або гарячому-смаженому. Так що вихід простий: сало не треба смажити до стану шкварок, а гріти на слабкому вогні.
МІФ 7: "З ХЛІБОМ? У ЖОДНОМУ РАЗІ!"Парадокс: сало з хлібом - якраз те, що доктор прописав! Дивуюче натуральне поєднання, при якому обидва продукту чудово засвоюються. Зрозуміло, маються на увазі не булочки-пампушки, а зерновий хліб з борошна грубого помелу або з додаванням висівок. Звичайно, це для здорових людей, які не страждають ожирінням і проблемами з травленням.
При схудненні сало теж не забувайте: це прекрасне джерело енергії. Дієтичний варіант - їсти сало з овочами, наприклад, з капустою. Можна вприкуску, а можна зробити з ним солянку, тільки не пережарте.
А ось гастрономічні радості типу бекону класти на хліб дійсно не варто. Вони взагалі при схудненні дозволені в мікроскопічних кількостях - близько 5 р. Зате цього цілком достатньо, щоб надати смак, наприклад, чергової тушкованої капусти, моркви та буряка.
МІФ 8: "КРАЩЕ ПІД ГОРІЛКУ"Ось це чиста правда - сало прекрасний супутник алкоголю. Головним чином тому, що воно не дозволяє швидко сп'яніти. Жирненькое сало обволікає шлунок і не дає напою з градусами моментально там всмоктатися. Звичайно, алкоголь все одно вбереться, але вже пізніше, в кишечнику, і поступово.
Спиртне ж, зі свого боку, допомагає швидше переварити жир і розкласти його на частини. До речі, зовсім не обов'язково вживати сало саме з горілкою, тобто з горілкою! Зі склянкою червоного сухого вина воно набагато смачніше.
ЦЕ ЦІКАВО"Чим натуральніше жир, тим краще!" Солоне свиняче сало як не можна краще відповідає цій вимозі сучасної дієтології.
Якщо сало м'яке, масляниста, розповзається, значить, порося перекармливали кукурудзою. Якщо сало жорстке - значить, порося довго сидів голодним. А найсмачніше і щільне сало виходить, якщо тварина харчувалася "-свински" - жолудями.
найкорисніше сало - 2,5 див. під шкіркою.
Шматочок сала - прекрасний "снек" в робочий час. Воно добре засвоюється, не перевантажує печінка і дає аж 9 ккал енергії на 1 г продукту. Це набагато корисніше, ніж навіть найдорожча ковбаса, булочка або пиріжки.
Якщо знаєте за вашим другом неприємну особливість швидко п'яніти, дайте йому перед застіллям пару шматочків сала!
Українське сало обов'язково з часником, угорське - обвалянное в червоному перці, естонське - копчене: А ось чукотське сало - підшкірний жир зовсім не свиней, а тюленів! Вони дуже близькі за складом і, як не дивно, за смаком.
У Радянському Союзі щоденне меню члена ЦК партії включало 50 г сала, відразу з-під шкірки.