Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Почався Великий піст. Триватиме він буде довгі сім тижнів, а вінцем стане Світле Христове Воскресіння - Великдень. Що можна їсти і як готувати їжу у Великий піст?
    Кажуть у народі: «добрий початок – половина справи». Мабуть, тому багато християни більш строго постять в перший тиждень посту. Великий піст передбачає виключення з раціону м'ясної, молочної, рибної їжі і яєць, але міру свого поста треба обов'язково погоджувати з духівником, не забувши нагадати про те, яке ваше стан здоров'я.
    А на православної господині лежить турбота: як зробити пісну трапезу досить різноманітною, щоб постяться не сумували, і при цьому не розбудити пристрасті до обжерливості. Тому непогано буває, якщо їжа готується звична і в той же час не містить непостных компонентів.
    Каші
    Якщо ви варили регулярно своїй родині кашу, то її можна зварити і в посаду, тільки не на молоці, а на воді, і не заправляти маслом, а подати до неї соус, або солодкий: на основі варення або киселя, ягід, розпареного і подрібнених сухофруктів, горіхів, меду, какао, рослинних кукурудзяних вершків, або несолодкий: овочевий, грибний; в обох випадках дуже цікаві варіації з використанням спецій.
    Не забудьте і про різноманітність основного компонента - крупи: рис, гречка, перловка, вівсянка, манка... цільна, дроблення, пластівці. Зіграйте і на консистенції каші: від розмазні близькою до супу-пюре до розсипчатою «зернятко до зернятку».
    Додаткові компоненти можна не тільки подати у вигляді соусу, але і додати в процесі приготування каші.
    Супи
    Чудово, якщо у вашому сімейному раціоні звичайні супи. Більшість з них мають дуже приємні пісні варіанти або легко адаптуються до посту. Основний момент технології пісного супу: своєчасна закладка компонентів, так, щоб до кінця приготування всі вони були готові одночасно, спочатку більш тверді, потім більш ніжні, наприклад, для борщу буряк і моркву закладаються раніше картоплі і капусти. Приємно покращує смак супу легке підсмажування овочів.
    Більшість пісних овочевих супів набуває кращий смак і аромат при додаванні в самому кінці подрібненої долечки часнику. Не забувайте і про інших спеціях, зелені, лавровому аркуші. Можна використовувати і готові суміші або кубики для бульйону, тільки доведеться стежити за їх складом: не додані чи непісні компоненти.
    Можливо і окреме приготування овочів, подрібнення в суп – пюре всіх або частини компонентів, подача з грінками або сухариками, або навіть,-східного, з прісним рисом (тут має сенс варити суп з дуже вираженим смаком, гострим або солоним).
    Джерело: pravmir.ru