Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • На полицях магазинів поряд з дорогим алкоголем, кавою або чаєм в останні роки можна помітити симпатичні флакончики і пляшки з густими, щільними рідинами. Апетитні зображення на етикетках: шоколад, ваніль, фрукти, ягоди - не викликають сумнівів у тому, що їх вміст дуже смачне й ароматне. Так і є.
    Перед нами найцікавіші, яскраві і благородні представники сімейства сиропів. За вартістю і смаку вони порівнянні з лікерами, але за кількістю способів вживання значно перевершують їх. Зараз ви дізнаєтеся, чому сучасній людині незалежно від віку, статі та професії необхідно мати в кухонному шафі кілька різновидів сиропів.
    Уявіть, що ви запросили дорогої вам людини на чашечку кави і дуже хочете, щоб цей вечір мав продовження або, принаймні, запам'ятався надовго. Немає нічого простіше! Непомітно, щоб не розкривати своїх секретів відразу, додайте в кави крапельку ванільного, абрикосового, горіхового, кокосового, карамельного, імбирного сиропу, а краще заздалегідь поекспериментуйте з комбінаціями і складіть свій фірмовий мікс.
    Навіть якщо все інше не вийде так, як хотілося б, цей кави здивує, захопить і додасть вам бонусів. Немає хорошої кави? Не біда. Сиропи змінять до невпізнання будь-який напій: гарячий шоколад, какао, чорний чай (навіть з пакетиків) або молоко. В крайньому випадку подайте сироп з морозивом або додати кілька крапель в мінеральну воду.
    Якщо гість воліє що-то цікавіше, вам краще - це прекрасна можливість проявити свій витончений смак і майстерність у приготуванні коктейлів. Сиропи відмінно поєднуються з горілкою, віскі, ром, джином, мартіні, текілою і навіть пивом. Часто їх використовують там, де потрібно трохи підсолодити напій, а цукор в холодній спиртовмісної рідини буде розчинятися дуже довго. Але є і більш цікаві способи поєднання сиропів з алкоголем, що обіграють їх щільність і прагнення зайняти нижні шари напою.
    сиропной лінійці провідних французьких виробників можна знайти ті ж найменування, що і серед лікерів: гренадіни, апельсин, лимон, лайм, амаретто, банан, блю курасао, ірландський крем, зелена м'ята, карамель, лічі, полуниця, малина, кава, кокос, мигдаль... Однак у сиропів у справі приготування коктейлів є важлива перевага перед лікерами: вони роблять напій м'яким і оксамитовий. А спеціальний висококонцентрований сироп gomme володіє чудовою здатністю маскувати вміст алкоголю в напої.
    Сиропи вітчизняних виробників поки не мають навколо себе такого романтичного ореолу, а скоріше асоціюються з ліками і продаються в аптеках. Батькам дітей краще всіх відомо про користь сиропів: найчастіше це єдиний спосіб вилікувати кашель у вередливу дитину. Складні багатоскладові сиропи на основі ягід і трав часто використовуються для зняття запалень, зміцнення імунітету, активізації шлунково-кишкового тракту, поліпшення роботи печінки і посилення секреції залоз.
    У вигляді сиропів випускаються різні Бади, що містять вітаміни, мінерали та інші необхідні нашому організму речовини. До речі, знаменита «Coca-Cola» починала свій тріумфальний хід по світу у вигляді сиропу-ліки від усіх хвороб, особливо від нудоти і розлади шлунку.
    свинина, лосось смачніше стануть…
    Крім лікувально-профілактичних і досить дорогих сиропів на полицях магазинів зараз можна знайти безліч простих, призначених для повсякденного кулінарного використання. Прості (односоставные) сиропи ідеально підходять для приготування домашніх солодощів. Ними можна частково або повністю замінити цукор у випічці, дитячих кашах, готових сніданках, сирних масах, глінтвейні.
    З сиропами Ваші бісквіти, пироги і торти завжди будуть м'якими і соковитими, а звичні страви: яблука запечені, мюслі і млинці - придбають новий, несподіваний смак. На основі сиропу можна приготувати помадки, глазурі і креми. Ті, хто позбавлений задоволення є домашнє варення, цілком можуть замінити його сиропом, а для тих, хто досі не відмовився пити чай і каву з цукром, сиропи можуть стати першим кроком у пізнанні справжнього смаку і аромату цих прекрасних напоїв.
    Кленовий і кукурудзяний сироп застосовуються не тільки в кондитерській справі, але і для приготування… м'ясних і рибних страв. При запіканні на грилі тонкий шар сиропу утворює скоринку, затримує всередині всі соки, свинина, лосось, курка, качка стають надзвичайно смачними. У китайській кухні для цих цілей використовують мед або цукрову пудру. Подавати такі екзотичні страви рекомендується з гострими соусами і великою кількістю овочів і свіжої зелені.
    Де користь, а де і хімія одна
    Крім цікавого смаку сиропи відрізняються від цукру більш низькою калорійністю і багатим складом. Наприклад, у кленовому сиропі міститься залізо, кальцій, калій, а ягідні й фруктові сиропи можуть містити вітаміни. Чому «можуть», а не «містять» - запитаєте ви. Відповідь шукайте на упаковці в списку інгредієнтів.
    Якщо він лаконічний: основна сировина (коріння топінамбура, екстракт трав, сік або пюре ягід або фруктів)+вода+лимонний сік, це натуральний, корисний продукт. Довгий список інгредієнтів, що починається з цукру і включає в себе лимонну кислоту (Е-330), ароматизатори, барвники, консерванти та інші складові з довгими, сложнопроизносимыми назвами, натякає на невисоку поживну цінність продукту.
    Дошаб - король сиропів
    найкорисніші сиропи (звичайно, крім тих, що ви приготуєте будинку) мають лише одну сходинку в списку інгредієнтів. Так, не дивуйтеся, таке досі можна зустріти в магазинах. Наприклад, шовковичний дошаб (бекмес) робиться виключно з ягід шовковиці. Дошаб густий і щільний, як мед, маслянистий і темний, як нафта, і незважаючи на повну відсутність цукру, дуже солодкий.
    Смак його не такий плоский і солодких, як у цукру, а складний, багатий відтінками, з приємним післясмаком. Цей густий сироп мажуть на хліб, змішують з вершковим маслом, додають в чай. Дивовижний десерт на зразок італійської граніти - дошаб з льодом…
    Крім вишуканого смаку дошаб дивує і своїми лікувальними властивостями. Він корисний при застудах, кашлі, запаленні легенів, серцево-судинних захворюваннях, розладах шлунку. Подібні сиропи варять з абрикосового, гранатового або виноградного соку, з фініків, кавунів, динь, груш і яблук, але шовковичний вважається самим смачним і корисним.
    На щільних сиропах готуються багато солодощі кавказької кухні: ирчал (фрукти, зацукровані в дошабе), чурчхелла (горіхи на нитці, вкриті засушеним дошабом), халва (дошаб з борошном, мигдалем, волоськими горіхами). Пахлава і шербетах, різновиди яких є в кожній південної кухні, теж не обходяться без густих сиропів.
    Приготувати справжній дошаб (бекмес) в домашніх умовах дуже складно - для цього потрібно багато свіжих ягід і кілька годин постійної уваги. Набагато простіше зробити сироп на основі цукру та ягід, фруктів, трав.
    Є й інший шлях: приготувати основний сироп (з співвідношенням цукру і води 2:3) і ароматизувати його фруктовим соком, вином, наливкою, лікером, коньяк, кава, цедрою, прянощами. Пам'ятайте, що ароматичні речовини слід додавати в остиглий сироп і стежити, щоб його консистенція при цьому не порушилася.
    І ще одне важливе зауваження для тих, хто зацікавився сиропами. Незважаючи на всю корисність, вони містять велику кількість простих вуглеводів. Використовуйте їх зрідка і в невеликих кількостях.
    Автор: Ольга Бородіна