Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Не думаю, що погрешу проти істини, якщо скажу, що цибуля-шалот не надто популярний в домашній готуванні. Маленькі, акуратні цибулинки, додатково відчутно дорожче звичайного лука - інша матрона, ходячи між рядами прилавків, кине на нього з жалем, винесе вердикт упівголоса - “та тут і є-то нічого!”, так і піде далі по своїх справах.
адже без шалоту - нікуди. Страви, які при заміні звичайного лука шалотом починають грати новими фарбами, а є й такі, в яких він просто незамінний. Познайомимося з ним ближче?
* Шалот - це не просто цибуля-недоросток, це самостійний билогический вигляд, який носить латинська назва Allium ascalonicum, по імені ізраїльського міста Ашкелон, де цей цибулю вперше почали використовувати в їжу близько 5 тисяч років тому. Як і звичайний цибуля порей та часник, він відноситься до роду Цибулю сімейства Цибульні.
* Однією з кращих різновидів лука-шалоту вважається échalote grise, яку можна впізнати за подовженою формі цибулин і білого кольору. Втім, більш поширений шалот рожевого кольору теж дасть сто очок звичайним цибулин-здоровякам.
* Найкраще цибуля-шалот зберігається в холодильнику, в паперовому пакеті, щоб він міг дихати. Ви ж не хочете, щоб цей цінний овоч втратив свої кондиції завчасно?..
* Якщо вам потрібно швидко очистити шалот, киньте його в окріп хвилин на десять, після чого шкірка зійде сама. Втім, якщо після цього ви плануєте обсмажити цибулю, подумайте двічі - такий шалот буде вести себе в гарячому маслі трохи інакше.
* до Речі, про обсмажуванні: на відміну від звичайного цибулі шалот містить більше цукру і менше води, тому і карамелізуєтся він набагато краще.
* Нарешті, головне питання - навіщо він потрібен? Я використовую подрібнену цибулю-шалот в основному в якості основи для соусів і компонента заправок для салату, або обсмажую для приготування гарячих страв. Крім того, шалот смачний сам по собі, якщо приправити їм запечене м'ясо або шашлик, а якщо захочеться чогось більш незвичайного, змішайте мед та оливу, полийте цим густим соусом цибуля-шалот і запечіть цілком.
Автор - Олексій Онєгін