Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • У кожної господині є свої секрети приготування смачної рису. Але, як зварити рис так, щоб він зберіг у собі всі корисні речовини і залишився смачним, розсипчастим і ароматним?
    Крок 1
    Сорт рису, який ви берете для готування, відіграє велику роль. Якщо візьмете Басматі, то отримаєте розсипчастий, ароматний, з тонким смаком рис. Дикий рис відрізняється за смаком, але це найкорисніший з усіх сортів. Круглозернистий рис ідеальний для каш і пудингів, він добре злипається при варінні. Середньозернистий добре підходить для супів і різотто , а ось довгозерний ідеальний для гарніру і подачі з м'ясом або рибою.
    Крок 2
    При варінні варто пам'ятати, що рис збільшується в два рази. Отже, якщо ви берете 1 склянка рису, то води потрібно 2 склянки. Не варто наливати води більше - вона вся не вбереться і її доведеться зливати. Помічено, що так рис виходить не такий смачний і розсипчастий. Краще всього візьміть широку сковороду з щільною кришкою. Тонкий шар рису виходить розсипчастим і апетитним. І пам'ятайте, що на кожні 150 мл рису потрібна 1 ч. ложка солі, а солити краще бульйон або воду, яким будуть заливати.
    Крок 3
    налийте На сковороду 1-2 ст. ложки оливкової масла. Рис перед варінням промивати не потрібно. В розпечене масло насипте рис і добре перемішайте. Потім заливайте рис водою або бульйоном. Бульйон додасть рісу більш насичений смак. Якщо використовуєте воду, то можете додати 1 чайну ложку куркуми, і рис вийде приємного жовтого відтінку. Варити рис треба на повільному вогні під щільно закритою кришкою. І не треба заважати його під час варіння! Можна тільки один раз перешкодити рис, коли ви залили його рідиною, потім доводьте до кипіння і убавляете на мінімум. Білий рис вариться не більше 15 хвилин, дикий і коричневий - 35-40 хв. Засічіть час і не відкривайте кришку раніше, ніж закінчиться час. Так ви тільки випустіть гарячий пар і збільшите час варіння. Постійно заважати і знімати кришку, тим більше, не можна.
    Крок 4
    Коли час минув, відкрийте кришку та нахиліть сковороду або каструлю. Якщо залишилося небагато води, то потримайте на вогні ще 2-3 хвилини. Потім накрийте рис полотняним рушником і потримайте хвилин 10. За цей час зайва волога вбереться, а рис стане сухим і розсипчастим.
    Приємного апетиту!
    Автор: Сергій Василенков