Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Кулінарія для дитини - кулінарія особлива. Адже нам так важливо виконати цілий ряд завдань! По-перше, ми повинні максимально зберегти харчову цінність продуктів, а також вітаміни і мікроелементи, що входять до їх складу. По-друге, вона повинна бути легко засвоюваній, адже незрілий травний тракт і ферментні системи не в силах якісно переробити "важку їжу". Ну і, нарешті, їжа повинна бути смачною, інакше маленькі гурмани просто не захочуть нею поласувати.
    Про термічній обробці
    Як відомо, при тривалій термічній обробці велика частина вітамінів руйнується. Простіше кажучи, якщо перетримати овочеве рагу на вогні, то дитина не отримає жодної вітамінної користі від страви. З іншого боку, недостатня термічна обробка небезпечна ще більше. Адже з такими недоваренными і недотушенными продуктами крихітка може підхопити якусь небудь інфекцію або гельмінтоз.
    харчуванні дітей не можна використовувати гострі, пекучі і надмірно пряні добавки і приправи. Але якщо вже ви хочете присмачити суп або овочі, то можна скористатися лавровим листом, селерою, ріпчастою цибулею і петрушкою.
    Про гігієну
    Готуючи дитині, дуже важливо дотримуватися правил гігієни. Малюк завжди повинен їсти зі своєї особистої, дитячого посуду. Ідеально, якщо і їжу ви йому будете готувати в окремому посуді. Не забувайте стерилізувати або обливати окропом пляшечки немовлят.
    Про тривалість зберігання
    Ми настійно рекомендуємо вам годувати малюка тільки смачною їжею.
    Звичайно, не так просто щодня кілька разів вставати біля плити, щоб побалувати крихту свіжим супом або котлетками. Але пам'ятайте - від цього залежить його здоров'я. Адже, як відомо, при розігріванні вітаміни і мікроелементи активно руйнуються. Тому ви будете пригощати дитину "порожній" їжею.
    Є ще одна проблема - зберігання. Дуже часто при зберіганні салатів і овочевих страв нітрати, що містяться в них, перетворюються в нітрити. А ось ці самі нітрити, у свою чергу, досить небезпечні з'єднання для організму дитини. Вони можуть викликати отруєння, погіршення розумового і фізичного розвитку, а також порушення функціонування печінки.
    Про способи приготування
    Для маленьких діток основними варіантами приготування їжі є припущення, варіння у воді, тушкування, запікання в духовці або приготування у пароварці.
    Припускати - це приготування овочів або м'яса у власному соку або ж з додаванням невеликої кількості води і вершкового масла. Для того щоб приготувати овочі таким чином, їх укладають на дно глибокої сковорідки або сотейника в один ряд і щільно закривають кришкою.
    Припускають на повільному вогні при слабкому кипінні до готовності. Якщо ви хочете приготувати таким чином рагу, то кожен вид овочів доведеться припустити окремо і лише після цього перемішати.
    Гасіння також починається з припускания, потім в блюдо додають воду і тушкують до готовності. Знову ж при слабкому кипінні і на повільному вогні.
    Запікати продукти можна у відкритому і закритому вигляді (під кришкою спеціальної форми, в мішку для запікання або просто у фользі). Якщо при запіканні на овочах або м'ясі утворилася скоринка, то її слід зняти перш, ніж страва потрапить на стіл дитині.
    При варінні овочів втрачається дуже велика кількість поживних речовин і вітамінів. Але є маленька хитрість, щоб скоротити ці втрати.
    Опускайте овочі тільки в киплячу воду і не переваривайте. Варити овочі слід під кришкою і при слабкому кипінні. Також овочі слід брати з бульйону відразу ж після приготування, в іншому випадку смак страви може бути зіпсований.
    Приготування на пару, мабуть, самий оптимальний спосіб смачно і корисно нагодувати дитини. Страви, витягнуті з пароварки, завжди соковиті і апетитні, до того ж відсоток вітамінів в них вище, ніж у будь-якому іншому способу приготування.
    Ні в якому разі не можна пригощати крихіток наваристим м'ясним бульйоном. В рибі і м'ясі міститься багато пуринів і азотистих основ, які при варінні переходять в бульйон. Ці речовини порушують не лише травну, але і нервову систему. Дратується слизова оболонка шлунково-кишкового тракту, отримують підвищене навантаження нирки. Надлишок пуринів призводить до накопичення сечової кислоти в організмі дитини, алергічних реакцій, розгальмування і емоційної неустойчивости.Именно тому м'ясні бульйони, як, втім, рибні та грибні, дітям до двох років абсолютно протипоказані.
    Дуже важлива для малюків і консистенція тієї їжі, якій їх пригощають улюблені матусі. Повірте, і в цій області є поширені помилки. Наприклад, деякі мами починають у 5 місяців давати дитині їжу дрібними шматочками, мотивуючи це тим, що в іншому випадку дитина ніколи не навчиться жувати.
    Це неправильно! Для того щоб дитина жував, у нього повинні бути ЗУБИ!
    Такий їжею ви просто розвинете стійкий негатив до прийому їжі, так і просто дитина може подавитися!
    Існує й інша крайність. Мами до 3 років перетирають діткам будь-яку їжу практично в порошок. У результаті такі маляті не можуть ніде, крім будинку. Не можуть піти в сад, бо будь-яка їжа у них в буквальному сенсі застряє в горлі, вони нею душаться.
    Оптимальної консистенцією за віком вважаються наступні:
    - Малюкам до 7 місяців або до появи зубів (адже у деяких дітей вони лізуть з запізненням) необхідно готувати напіврідкі пюре, овочеві, фруктові й м'ясні.
    - З 8-10-11 місяців їжу вже можна робити більш густий, вводячи зовсім маленькі шматочки. Можете пригощати свого малюка свіжими яблуками та грушами, очищені від шкірки і порізаними на скибочки. Також підійде ціла ріпка або морква. Крихітка точить про них свої зубки і отримує вітаміни. Гарні сушіння і спеціальні печення
    - До році при наявності декількох зубів малюк вже навчається відкушувати і жувати більш великі шматочки їжі.
    Про воді
    Величезне значення має вода, на основі якої готуються дитячі страви.
    В ідеалі рекомендується використовувати спеціальну дитячу воду. Її видобувають з артезіанських джерел, вона не містить шкідливих речовин, бактерій і мікробів. У її складі мало солей, тому вона не завдає шкоди незрілим дитячим нирках. Якщо ж купувати дитячу воду не виходить, можна використовувати свіжо приготовану кип'ячену воду.
    Максимальний термін зберігання такої водиці становить не більше доби. Адже при зберіганні вона ослизняется і заселяється бактериями.Соблюдая наші поради та рекомендації, ви зможете приготувати своїм діткам смачну, а головне, корисну їжу! Приємного апетиту!
    Бутузова Олеся