Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Історія кави триває вже більше 3000 років. Вона сповнена науковими відкриттями і захоплюючими дух подіями. За час свого існування кави з продукту харчування та напою африканських племен перетворився в головний напій мільйонів людей у всьому світі.
    І якщо деякі відносяться до кави, як до ще однієї невід'ємної частини ранкової рутини, без якої неможливо почати день, то інші вважають приготування напою цілим мистецтвом і п'ють чашку за чашкою, сподіваючись у кожній відкрити новий неповторний смак. Останнім у нелегкій справі отримання свого унікального смаку кави допоможе правильно підібрана кавоварка.
    Які бувають кавоварки
    На перший погляд, все кавоварки готують напій однаково, змішуючи кави з гарячою водою. Однак принципи їх роботи настільки відрізняються, що один і той же сорт кави, приготований в різних машинах, буде відрізнятися за смаком.
    Найбільш прості кавоварки не вимагають для приготування кави навіть електрики. До таких відносяться французький прес і гейзерна кавоварка. Френчпресс являє собою циліндричну посудину, усередині якої встановлений поршень з металевого сита. Процес приготування кави дуже простий: на дно посудини насипають кави, заливають гарячою водою, вставляють, але не опускають поршень. Кава настоюють протягом декількох хвилин, після чого поршень опускають, фільтруючи напій і притискаючи до дна кавову гущу.
    Звичайний френчпресс
    Принцип роботи гейзерною кавоварки дещо складніше. Вона являє собою циліндр, що складається з декількох відсіків, розділених перегородками. Нижній відсік заповнюється водою, яка при кипінні проходить під тиском через кави у верхній відсік, де остигає і конденсується, формуючи напій. У магазинах можна зустріти два типи гейзерних кавоварок: з вбудованим нагрівальним елементом і без.
    Гейзерна кавоварка
    З більш складних кавоварок найпоширенішими, завдяки своїй невисокій вартості і різноманітністю моделей, є кавоварки крапельного (фільтраційного) типу. Таку кавоварку можна знайти в модельному ряду майже кожного виробника дрібної побутової техніки. Для приготування кави спеціальний резервуар заповнюють холодною водою, там вона нагрівається, проходить під невеликим термічно-індукованим тиском за спеціальним шлангу і розпорошується на мелену каву, заповнюючий сітчастий фільтр. Після проходження через фільтр готову каву потрапляє в спеціальний кавник або підставлену чашку. У деяких моделях машин під кавником розташований нагрівальний елемент, що підтримує температуру готового напою.
    Однією з важливих характеристик краплинної кавоварки є потужність. Чим могутніше машина, тим швидше готується кави і тим менше його міцність. Щоб компенсувати цей ефект доводиться засипати в кавоварку більше зерен. Таким чином, при виборі краплинної кавоварки не варто гнатися за потужністю. Для приготування хорошого, міцного напою достатньо мати модель на 800 Вт.
    Кофеварка
    Однак незалежно від якості і потужності краплинної кавоварки “справжній” кава з неї все одно не отримати. Він зазвичай не приваблює справжніх цінителів з-за жорсткості, слабкого аромату, водянистості, а в особливих випадках - з-за повної загибелі закладеного в зернах смаку.
    Для цінителів існують кавоварка еспресо (ріжкові кавоварки), які дозволяють повною мірою розкрити смак кавових зерен. Вони готують напій за допомогою водяної пари, що проходить через кави під тиском. Існує два типи кавоварок еспресо: бойлерні (низького тиску) і помпові (високого тиску). Класичний еспрессо можна отримати тільки від помпової кавоварки, що нагріває воду до 91-95 градусів і виганяє її через каву під тиском 8-9 бар. У результаті виходить м'який і ароматний кави з порівняно невеликим вмістом кофеїну.
    кавоварка Еспресо з капуччинатором
    Бойлерні кавоварки готують каву гірше, оскільки розігрівають воду до кипіння і подають пара під тиском всього 4 бари. В результаті напій виходить “жорсткий” і за смаком не відрізняється від отриманого за допомогою краплинної кавоварки.
    Інший критерій поділу кавоварок еспресо випливає з способу “заправки” кави. Автоматичні машини самі перемелюють зерна, самі формують з них “таблетку”, а після приготування напою самі викидають її в спеціальний контейнер для відходів. В напівавтоматичних моделях кави засипається в ріжок вручну. Автоматичні кавоварка еспресо прийнято називати кофемашинами або “комбайнами”.
    Незмінним ознакою добре приготованого еспресо є пінка. Вона з'являється з-за подачі пари під високим тиском. Вважається, що в цьому еспресо пінка повинна займати приблизно 20-25 відсотків висоти чашки і мати світло коричневий відтінок. Якщо з пінкою що то сталося, ймовірно, був порушений рецепт приготування. Часто для еспрессо використовується кави не тієї марки або помелу (потрібен великий), а недорогі еспрессо-машини можуть помилятися з вибором температури або тиску.
    Кавоварка еспресо зазвичай дозволяють приготувати капуччино або латте. Залежно від моделі для збивання молока може використовуватися панарелло або капуччинатор. Панарелло - це трубка, яку потрібно опустити в чашку, наповнену молоком. Далі все залежить від вашої майстерності: молоко не можна нагрівати вище 75 градусів, але при цьому потрібно довести її до однорідної консистенції з дрібними бульбашками. Перевірити якість молочної пінки дуже просто - в ній повинна триматися ложка цукру.
    Капуччинатор - це пристрій для автоматичного збивання молока. Після приготування кави потрібно підставити чашку під капуччинатор і пінка додасться самостійно.
    Особливо просунуті еспресо кавоварки мають в пам'яті кілька рецептів кави, дозволяють тонко налаштувати всі параметри приготування, вміють регулювати міцність напою, підігрівати чашку перш, ніж наповнити її, і робити ще десяток подібних речей, повністю позбавляють власника від необхідності замислюватися над процесом. Коштують такі пристрої недешево, але задоволення від результат їх роботи у багатьох випадках просто безцінне. Втім, деякі з описаних вище функцій вже перекочували в кавомашини середнього цінового діапазону.
    Пропозиції та ціни
    Ціни на хороші кавоварки типу френчпресс або гейзерні починаються від тисячі рублів. За ці ж гроші можна знайти “крапельницю” без особливих вишукувань і від відомого виробника. Кава, одержуване з таких недорогих крапельних кавоварок, не претендує на звання смачного, але в порівнянні із звичайним розчинною - небо і земля.
    Кавоварка еспресо починаються від півтора-двох тисяч рублів, але їх якість і ресурс знаходиться під питанням. Найкраще звертати увагу на моделі з середнього цінового діапазону - від 8 тисяч. Верхня планка знаходиться на рівні приблизно 100 тисяч рублів. За цією планкою починаються професійні кавомашини для ресторанів, кафе і офісів.