Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Пройшли ті часи, коли господиням доводилося з останніх сил крутити ручку механічної м'ясорубки, щоб зробити фарш для котлет. Зараз полиці магазинів примушені електричними помічниками
    Правда, далеко не всі агрегати потужні і зручні. Одним екземплярів не «по зубах» жорстке м'ясо, у інших швидко тупляться і ламаються ножі. Тому так важливо не помилитися з вибором приладу.
    Коли-те м'ясо подрібнювали напівкруглим ножем - його качали в різні боки і таким чином розрубували шматок на дрібні шматочки. Кілька століть тому з'явився прообраз сучасної м'ясорубки, який, до речі, згодом зазнав лише мінімальні зміни. М'ясо далі закладається в горловину приладу, потім прокручується з допомогою спіралеподібного конуса і перетворюється спеціальним ножем у фарш. Істотним удосконаленням агрегату можна вважати лише те, що в 40-х роках минулого століття він перейшов з використання ручної сили на «поїдання» електричної енергії, за рахунок чого став більш швидким, потужним і зручним.
    Не економте на потужності
    Сучасні механічні м'ясорубки нічим не відрізняються від примірників 20-літньої давнини. Вони кріпляться до столу, мають неглибоку вхідні горловину і використовують фізичну силу. Впоратися з такою помічницею може далеко не кожна господиня, так і стільниця від ручної м'ясорубки страждає, однак механічний прилад має свої плюси. По-перше, варто він всього 300-600 рублів. По-друге, він практично «не вбити». Навіть якщо якась деталь вийде з ладу, можна піти в господарський магазин і купити нову за 30-40 рублів. Кращими вважаються моделі, зроблені з екологічно чистого харчового «чавуну».
    Основним показником електричної м'ясорубки є її потужність, адже для того, щоб добре і якісно прокрутити м'ясо, треба докласти чимало зусиль. Відверто слабенькими вважаються прилади на 200-800 Вт. Навіть якщо вони зможуть зробити фарш, то тільки з ідеального, без єдиної жилки шматочки м'яса. Агрегати потужністю 1000-1600 Вт - ось те, що вам потрібно! Така м'ясорубка переробить 1,2-2 кг сировини за одну хвилину, перемеле його разом з усіма плівочками, без проблем впорається з великими шматками, і навіть осколки кісточок не перешкодять їй досягти своєї мети.
    З двох основних показників м'ясорубки - потужності і продуктивності - більш важливим є перший. Висока продуктивність іноді присутній і в малопотужного агрегату, ось тільки в інструкції буде написано стільки вимог до вихідного продукту, що простіше порубати м'ясо вручну.
    Ніж, шнек (спіралеподібний конус) і решітки - ось основні складові будь-який м'ясорубки. Вони повинні бути виконані з якісного металу. Пластик просто не впорається з тими навантаженнями, які чекають вашої помічниці. Особливо уважно поставтеся до ножа, встановленому в новому приладі. Звичайний штампований періодично тупиться, і його необхідно віддавати на заточення в майстерню або загострювати самостійно. Щоб не мати подібних проблем у майбутньому, виберіть модель з самозатачивающимся ножем або лезом, виконані з високоякісної сталі, яка не вимагає заточення. Ще більш зручними вважаються ковані ножі, які довговічні і завжди гострі.
    Щоб мати можливість робити великий або дрібний фарш, виберіть прилад, в комплекті якого є не одна решітка, а дві-три з отворами різного діаметру. Змінюючи їх, ви з легкістю приготувати фарш ніжною консистенцією для дитячих фрикадельок, а для кебаба накрутити м'ясо більш крупно.
    Звукова атака
    Щоб мотор вашої нової м'ясорубки не вийшов з ладу раніше часу, виберіть помічницю із захистом від перевантажень. В той момент, коли ви захопитеся процесом і перестанете контролювати рев двигуна, в розумній машині спрацює запобіжник або блокувальна система. Добре, якщо у моделі також є кнопка «Реверс», - це дозволить спіралі обертатися у зворотний бік. Скажімо, потрапила в твою м'ясорубку кісточка. Раніше вам довелося б зупиняти прилад, розбирати його і вручну прочищати. При наявності реверсу треба лише натиснути на кнопку - і зворотне обертання шнека виштовхне шкідливий елемент у бік горловини.
    Не звертайте уваги на рекламу «малошумних» м'ясорубок. Всі агрегати працюють однаково голосно! Втім, звукова атака триває всього 2-3 хвилини, тому домочадці можуть трохи потерпіти.
    При купівлі м'ясорубки обов'язково проведіть візуальний огляд приладу. У ідеальною помічниці всі деталі точно підігнані один до одного, а її стійкість забезпечують прогумовані ніжки. Шнур повинен бути мінімум 1-1,5 м, щоб ви могли без проблем дотягти до найближчої розетки. Зручно, коли в корпусі передбачений ящичок для насадок і спеціальний отвір у корпусі для компактного зберігання дроти.
    Зверніть також увагу на горловину м'ясорубки (у неї повинні легко поміститися шматки м'яса) і на якій висоті розташований вихідний отвір - чим вона вище, тим зручніше (під нього можна поставити будь-який посуд).
    Виберіть прилад, в комплект якого входять лоток з нержавіючої сталі і штовхач. Перший дозволить акуратно працювати з м'ясом і не залишати кривавих патьоків навколо приладу. Штовхач ж убезпечить прилад і ваші руки, адже тільки їм можна безболісно просувати м'ясо всередину, а ніяк не виделками, ножами або пальцями.
    Для спагетті, ковбаси і печива
    Багато виробники намагаються перетворити м'ясорубку в універсальний прилад схожий на кухонний комбайн. Наприклад, деякі агрегати оснащені насадкою для приготування домашньої ковбаси: крепишь на неї натуральну оболонку і починаєш кулінарне творчість. Інша опція - кебе - дозволяє виготовити м'ясні порожнисті трубочки, які згодом можуть бути ще ніж щось нашпиговані. Є також насадки для печива, спагеті і формочки для котлет, які допомагають отримувати з готового фаршу м'ясні кульки однакової форми. Мало того, деякі м'ясорубки виконують роль соковижималок і з легкістю приготують для тебе свіжий цитрусовий фреш.
    Як показує практика, м'ясорубку купують в основному для приготування фаршу. А додаткові насадки, які роблять прилад значно дорожче, нерідко роками припадають пилом на полицях без справи.
    Автор: Наталія Семенова