Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Вирушаючи в магазин за млинцевій сковорідкою, не звертайте уваги на гігантів. У правильної помічниці повинні бути не тільки низькі бортики, але і маленький розмір. Максимальний діаметр - 22-25 см (невеликий млинець легко перевернути і не порвати). Причому він повинен збігатися з конфоркою вашій плити, інакше випічка підгоратиме по центру, а по краях залишиться непрожаренной.
Ще один важливий атрибут млинцевій сковорідки, на що треба звернути увагу, - довга і міцна ручка. Добре, якщо вона буде литий і представляти собою єдине ціле з посудом, проте такий пристрій моментально нагрівається, а значить, доведеться користуватися прихваткою. Якщо ж ви не любитель гарячого екстриму, виберіть сковорідку з термостійкої пластикової або дерев'яною ручкою, яка кріпиться до виробу болтами. Головне - перевірити, чи міцно вона прикручена! А ось помічницю зі знімною ручкою краще не купувати - тримач під час смаження може злетіти, і сковорідка з жирним вмістом впаде на підлогу.
Ідеальний чавун
Блинная помічниця постійно піддається термічній шоку (ми регулярно ллємо на розпечену поверхню холодне тісто), тому матеріал, з якого вона виготовлена, повинен бути міцним і при цьому «не прилипчивым», щоб млинці та оладки легко знімалися і перекинулись. Всім цим вимогам відповідає чавунна сковорідка. Причому неважливо, якою вона буде - вітчизняної за 700 рублів або французької вартістю від 3 тис. рублів і вище.
У імпортних хіба що є кольорове емальоване зовнішнє покриття, яке більш стійке до подряпин. Сковорідка з чавуну відмінно тримає жар, млинець на ній швидко пропікається і покривається рум'яної скоринкою, а перевертати його можна навіть сталевий лопаткою. До того ж матеріал володіє унікальною пористою структурою, яка згодом затягується маслом, і випічка на ній не пригорає. Щоб не порушити настільки унікальна властивість, сковорідку бажано використовувати тільки для млинців і оладушков, мити вручну теплою водою без застосування миючих засобів і обов'язково протирати насухо, так як чавун схильний до іржі.
У такий посуду є один серйозний недолік - велика вага, який складає мінімум 1,5-2 кг. Тому, якщо ваша варильна поверхня з склокераміки, будьте акуратна - можна не втримати чавунну сковорідку і розбити плиту!
Тефлон, кераміка або алмаз?
Якщо вам не подобаються чавунні сковорідки, зверніть увагу на посуду з антипригарним покриттям (чисто алюмінієві або сталеві не підходять - млинці на них не покладеш). Напилення буває різним, тому, перш ніж купити виріб, прочитайте на етикетці, який саме матеріал нанесений на внутрішню поверхню.
Мабуть, самим безпечним вважається керамічне покриття, що витримує нагрівання до +450º С. Сковорідки з таким напиленням можна не змащувати маслом, поєднувати з металевою лопаткою і мити в посудомийній машині! Головне, щоб диво-посуд (коштує вона 3-6 тис. рублів) була не китайського походження і була у продажу. Кераміка поки є новинкою для вітчизняного ринку і не може конкурувати з популярним тефлоном, хоча в останні роки в його адресу звучить багато критики. Сковорідки з відомим антипригаром (коштують вони від 400 рублів і вище) бояться перегріву - вже при +260º він починає випаровуватися, виділяючи небезпечні з'єднання. Адже млинці печуться при високих температурах!
Тому фахівці не рекомендують використовувати сковорідки з тефлоном. В крайньому випадку радять вибирати «розумну» помічницю з термопостом (коло в центрі вироби) - при +180º C він стає темно-червоним, не перегрівати посуд, віддавати перевагу виробам з товстими стінками і дном товщиною не менш 5 мм. Причому, як тільки на сковорідці з'явиться вм'ятина або скол, більше на ній не готувати.
Посуд з іншими антипригарними покриттями - алмазним або титановим - вважається більш довговічним (вона відноситься до сегменту преміум-класу і коштує 5-6 тис. рублів). Виробники гарантують 20 років експлуатації, правда, при дотриманні температури нагрівання не більш +250º С. Це пов'язано з тим, що в напилюванні міститься той же речовина, що і в тефлоне (політетрафторетілен - PTFE), яка випаровується при високих температурах.
Якщо вам пропонуватимуть посуд з так званим «мармуровим покриттям», майте на увазі, що це не антипригар, а декоративний елемент. Він може бути як у керамічному, так і в тефлоновом напилюванні.
Автор: Наталія Семенова