Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Висівки - строго кажучи, побічний продукт розмелу пшениці - не так давно з'явилися в раціоні людини. І ставлення до них теж у більшості поки досить насторожено. Чому ж продукт, що використовувався в основному для сільськогосподарських потреб потрапив до нас на стіл?
    Висівки багаті клітковиною, яка потрібна в першу чергу нашому кишечнику. Харчові волокна не перетравлюються, а використовуються кишечником, як адсорбент. Адсорбція води в кишечнику збільшує обсяг калових мас і знижує ризик запорів. Крім цього, клітковина грає важливу роль в інших процесах - знижує рівень холестерину в крові шляхом зв'язування кишкових жовчних кислот, які мають, як відомо, певну канцерогенну активність.
    Висівки містять комплекс необхідних людині вітамінів групи В, в тому числі B1, B2, B6, PP та інші. Виявлені також провітамін А (каротин) і вітамін Е. Висівки багаті мінеральними речовинами. Серед них - калій, магній, хром, цинк, мідь, селен та інші мікроелементи. Завдяки такому складу висівки є незамінним дієтичним продуктом.
    Кому це?
    Отже, ми здається перерахували майже всі переваги цього продукту. Тепер залишилося з ’ ясувати кому корисно, а кому шкідливо додавати в свій раціон висівки. Вони рекомендуються всім, як профілактичний і загальнозміцнюючий засіб, необхідне для повноцінної роботи кишечника, зниження рівня холестерину в крові, очищення травного тракту від шлаків і токсинів.
    Ще вони дуже хороші тим, що їх вживання в їжу пригнічує апетит і знижує вагу, для поліпшення загального самопочуття, для підвищення опірності організму до хвороб.
    Висівки корисні для нормалізації функцій органів травлення, особливо при дискінезії і атонії кишечнику, жовчного міхура, застій жовчі, при запорах. Вчені встановили, що при регулярному вживанні висівки сприяють виведенню з кишечника токсинів мікробів, отруйних солей важких металів (свинцю, кадмію, ртуті), холестерину.
    Завдяки високому вмісту магнію, калію, мікроелементів і вітамінів висівки допомагають нормалізації рівня цукру в крові при цукровому діабеті, зниження артеріального тиску, обмеження ожиріння.
    Але! Є й обмеження! Висівки не рекомендується застосовувати в гострий період при гастритах, виразкової хвороби, колітах і ентеритах інфекційної етіології. По мірі стихання запального процесу можна відновити прийом висівок, починаючи з малих доз.
    Як це?
    Так, сказати по правді, висівки не особливо відрізняються вишуканим смаком, але і нічого жахливого в них немає. Для тих же, хто сидить на дієті або суворо стежить за калорійністю їжі - це відмінна підмога.
    Дуже корисний і низькокалорійний сніданок. Для тих, кому ввечері хочеться утриматися від вечері - незамінний вихід з положення. Стакан кефіру або йогурту з висівками чудово наситить і впорається з почуттям голоду.
    Випускаються й висівки, схожі на кукурудзяні палички - їх можна використовувати, як легку закуску або замість звичного шматка хліба до обіду. А для великих гурманів - ще і з різними добавками. Є навіть підсолоджені висівки. Можна випити чашку чаю з пригорщею таких сухариків. Одним словом, продукт дуже корисний і безсумнівно, дієтичний.