Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Питання як правильно розморозити м'ясо? - ніяк не пусте. Нюансів тут небагато, але про них треба знати, інакше заморожене м'ясо перетвориться на шматок живильної, але не дуже смачною біомаси.
Зрозуміло, ніхто не забороняє розморозити м'ясо під струменем гарячої води або в мікрохвильовій печі, але якщо ви хочете, щоб заморожене м'ясо після розморожування було не можна відрізнити від свіжого (принаймні, після термообробки), дотримуйтесь парі нехитрих правил. Але спочатку про те, що таке заморожене м'ясо і в яких випадках без нього не обійтися.
Звичайно, шматок найсвіжішого м'яса, та ще й від заслуговує довіри м'ясника - найкраще, що взагалі можна уявити, проте можливість купувати таке м'ясо є далеко не завжди. Що ж робити? Один з варіантів, що практикують багато господинь - купити відразу багато м'яса, що-то приготувати, а решту - покласти в морозилку.
Я вважаю, що вдаватися до цього слід лише в крайньому випадку: все-таки морозилка побутового холодильника не зрівняється з промисловими методами швидкої заморозки. Під час такої “домашньої” заморозки всередині м'яса відбуваються необоротні зміни - з'являються, умовно кажучи, мікроскопічні розриви, в результаті яких під час розморожування з м'яса витече більша частина рідини, якій належить залишатися всередині, зберігаючи розморожене м'ясо соковитим і смачним. Вам цікава фізична природа того, як це відбувається?..
Так або інакше, якщо доводиться мати справу з замороженим м'ясом, краще купувати те, що було заморожено промисловим чином. Незважаючи на те, що свіже м'ясо, як ми вже з'ясували, цінується вище, заморожене м'ясо теж має свої переваги:
* Заморожене м'ясо, як правило, дешевше, і якщо ви шукаєте спосіб заощадити, можливо, заморожене м'ясо буде якраз тим компромісом, який вам необхідний.
* В замороженому вигляді часто простіше знайти те, що складно або неможливо відшукати в свіжому. Скажімо, перепелицi, качині грудки, навіть якісна яловичина для стейків - все це зустрічається у середньостатистичному супермаркеті або на ринку лише в заморожування.
* Нарешті, заморожене м'ясо довше зберігається. Це очевидно.
Однак купити заморожене м'ясо мало, потрібно ще і вміти розморозити його так, щоб не було боляче - в першу чергу вам, за те, що зіпсували хороший продукт.
Як розморозити м'ясо
Все дуже просто: Головна Кулінарна Таємниця уміщається в одному реченні - заморожування повинна бути як можна більш швидкою, а разморозка як можна більш повільною. Про переваги миттєвої промислової заморозки ми вже розмовляли, а забезпечити грамотну розмороження вам цілком по силах самостійно. Для цього просто перемістіть м'ясо з морозилки в холодильник - туди, де температура як можна ближче до нуля, але все-таки вище. Покладіть його на тарілку (витікання рідини, як правило, неминуче) і залиште в спокої на добу, а то і більше, залежно від розмірів шматка.
Форсувати розмороження не потрібно, просто зачекайте, коли м'ясо стане повністю м'яким, і приготуйте на свій розсуд. Кількість рідини, яка все-таки витекла з розмороженого шматка, буде вашою оцінкою за те, як ви розморозили м'ясо (зрозуміло, у разі, якщо воно було грамотно заморожене). До речі, рибу заморожену, цілком або філе, потрібно розморожувати точно так само. І звичайно, як пишуть на упаковках далекоглядні виробники - повторна заморозка не допускається!