Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
На півдні України в липні в кожному дворі повітря наповнюється тонким ароматом абрикосового варення. У минулі часи цей смачний продукт варили відрами. Сьогодні в кожному супермаркеті круглий рік свіжі фрукти, тому варення втратило лідируюче місце десерту.
Тим не менш виключати його зовсім з раціону не слід, оскільки в ньому міститься багато корисних мінеральних речовин і мікроелементів. Особливо корисний цей продукт людям, страждаючим захворюваннями серцево-судинної системи, так як в абрикосах міститься багато солей калію, необхідного для зміцнення серцевого м'яза.
Історія використання абрикосів в якості лікарського засобу налічує більше 5000 років. Вперше ці плоди почали застосовувати в Китаї, потім вони поширилися в Середній Азії, Грузії, Вірменії. Швидкому розповсюдженню цих дивовижних фруктів сприяв широкий спектр їх застосування в медицині. Наявність у плодах заліза, магнію, каротину, легко засвоюються цукрів, вітамінів зумовило їх застосування в дієтичному харчуванні хворих із захворюваннями анемії, гіпертонії, шлунково-кишкового тракту.
Абрикоси сушені з кісточкою називаються урюк, а половинки без кісточок - курага. Але найбільш поширений спосіб заготовки абрикосів взапас - це варіння варення і джему.
Для приготування варення використовують недозрілі, цілі, без ушкоджень плоди. Ретельно вимиті і звільнені від кісточок абрикоси укладають в емальований таз і заливають киплячим сиропом.
Сироп готують з розрахунку на 1 кг плодів 800 г цукру і 200 мл води. В окремій каструлі цукор з'єднують з водою і доводять до кипіння.
Залиті абрикоси поміщають в прохолодне місце на 12 годин. Потім сироп зливають в ту ж каструлю, доводять до кипіння, заливають фрукти, після чого їх знову залишають в тому ж місці на 12 годин. Таку процедуру слід повторити не менше трьох разів. Чим більше разів заливаються абрикоси киплячим сиропом, тим краще збережеться плід при варінні.
Після трикратної заливки миску з варенням ставлять на повільний вогонь і варять хвилин сорок. Готовність продукту визначають шляхом нанесення тонкого струмка варення на тарілку. Якщо цівка не переривається, а варення на тарілці не розтікається - пора знімати з вогню.
Поки варення вариться, потрібно приготувати посуд для розфасовки. Чисто вимите банки стерилізують на пару або в духовці. Потім в гарячий посуд розкладається варення. Наповнені банки герметично закриваються стерильними кришками. Заготівля на зиму готова.
Для дуже зайнятих господинь можна запропонувати рецепт приготування варення простіше. Підготовлені абрикоси в мисці засипаються цукровим піском з розрахунку на один кілограм плодів один кілограм цукру. Фрукти в сахарі залишають до тих пір, поки абрикосовий сік їх не покриє. Потім миска ставиться на повільний вогонь і вміст доводить до кипіння при обережному помішуванні. Яке закипіло варення знімають з вогню, поміщають в прохолодне місце до повного охолодження. Процес варіння-остигання повторюють кілька раз до повної готовності продукту, яка перевіряється вищеописаним методом.
Сенс тривалої варіння варення з перервами на охолодженні полягає в тому, що вода в плодах заміщається цукром, в результаті чого їх м'якоть стає щільною і не розвалюється при кипінні.
Коли я варю варення, згадується дитячий вірш:
Ми помилялися на хліб
Пінки від варення,
І наче щодня
Влітку неділю.
Щоб зварити якісне варення, доведеться поклопотатися, але результат того варто. Як приємно холодним, сірим зимовим днем пригостити домашніх гарячим чаєм з шматочками сонця в брунатному сиропі! Сонячних вам днів і в зимову холоднечу!