Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Зараз кавун можна купити в будь-який час. Але ми живемо за давнім звичаєм і дотримуємося думки: коли дозрівають кавуни, закінчується літо. Кінець серпня або вересень - саме час є кавуни.
У цей період ймовірність купити кавун з вмістом нітратів знижується. Не довіряю я новим землеробським технологій, які прискорюють процес дозрівання шляхом використання добрив. Кожній ягоді, як говориться, свій час. Адже кавун - це ягода.
Розмір
Я вибираю кавун середнього розміру, відмітаючи маленькі і гігантські. Великий кавун моїй родині відразу не з'їсти. А якщо передбачається багато гостей, все одно краще взяти 2-3 середніх кавуна. 7-10 кг - ідеальний вагу.
При однаковому розмірі стигла ягода легше. Стиглий кавун не потоне у воді.
Візуальний огляд
На поверхні ягоди не повинно бути тріщин і вм'ятин - це ознаки неправильної перевезення і зберігання.
Не варто лякатися світлого плями на боці кавуна. Чим вона більша, тим довше ягода лежала на баштані, і відповідно встигла визріти без допомоги добрив.
Чим більше контраст між смужками на шкірці (світла і темно-зелена), тим спелее ягода.
Кавун є двуполым плодом. “Дівчинки” солодший і в них менше кісточок. Вони відрізняються від “хлопчиків” більш плоским дном ягоди і більшим за розміром кружечком на цьому дні.
Тепер звернемо свій погляд на хвостик. Він повинен бути сухим. Це ознака того, що плід дозрів і почав відділятися від растения.Механические впливу
Пружність шкіри - ось ще одна ознака зрілості. Спробуйте ковырнуть шкіру нігтем. На зрілому кавуні шкіра тверда і проткнути її непросто. Ніжна шкіра, навпаки, видасть незрілий кавун.
Можна піднести кавун до вуха і сильно стиснути його руками. Шкірка стиглого кавуна затріщить.
Або просто постукайте за арбузу. У стиглого плоду повинен бути дзвінкий звук. Сама ягода буде як би пружинити під ударом. Глухий звук буде свідчити про незрілість.