Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Консервація - це не тільки запас на зиму, це вже сімейна традиція. Багатьом знайома ситуація, коли на кухні збирається вся родина для того щоб маринувати, стерилізувати і закочувати.
    Хто ж не любить похрустіти маринованою огірочком взимку? Ось і доводиться допомагати. Часто молоді хазяєчки задаються питанням: «Як правильно вибрати огірки, щоб вони вийшли і смачними, і хрусткими?» Як і в будь-якій іншій справі, тут є свої секрети, які ми зараз будемо розсекречувати.
    Якщо ви самі не є огородником, то, перш за все, вам доведеться купувати плоди власноруч. Де їх купити? Найкраще на ринку, оскільки, купуючи огірки у самого виробника, ви зможете отримати потрібну вам інформацію. Найкращий час для подібного шопінгу - ранок, коли товар тільки починають розкладати по прилавках. Якщо ж ви купуєте плоди увечері, після того, як вони цілий день пролежали, - замочіть їх злегка підсоленій воді на 5-6 годин, це поверне їм первозданну свіжість.
    Якими якостями має володіти підходящі для консервування огірки? Як зробити правильний вибір?
    насамперед, плід має бути свіжим. Щоб огірочок хрустів, потрібно купувати тільки соковиті, свіжі овочі. Для цього сподобався плід потрібно доторкнутися. Соковитий огірок буде твердий і міцний на дотик. М'який, млявий плід вказує на те, що він продається вже не перший день, і хрумтіти в банках такий огірок не буде.
    Багато знають, що для домашніх заготовок годяться не всі сорти огірків. Які ж краще вибрати?
    Огірки бувають салатні, засолювальні і універсального призначення.
    Салатні сорту підходять тільки для вживання в сирому вигляді, для загортання в банки вони не годяться. Такі плоди мають товсту шкірку, і тому в них погано проникає маринад. Подібні сорту ідеальні для продажу, так як протягом тривалого часу залишаються свіжими і довго зберігає товарний вигляд.
    Універсальні ж сорту призначені для споживання в свіжому і консервованому вигляді.
    А ось засолювальні огірки були виведені спеціально для консервації. Вони мають тонку плівку, що сприяє швидкому всмоктуванню розсолу. Але ці сорти мають і свій недолік - вони швидко в \\ ' януть і жовтіють. Відповідно, їх термін зберігання значно менше.
    Ніж по виду відрізняються салатні від засолочных або універсальних сортів? Так насамперед - шипами на плоді. Салатні огірки завжди мають світлі шипи, а ось засолювальні і універсальні сорту - темні.
    Як виглядає відповідний огірок? Якщо сам плід яскравий, зелений, а боки та кінці у нього більш світлої фарбування, то він підходить для заготовок. При цьому на ньому не повинно бути жовтих або рудих плям. Форма огірка для консервування повинна бути рівної, довгастої, без видимих стовщень і механічних ушкоджень.
    Як визначити тонкокожесть? Якщо ми не впевнені, що нам сподобався огірок засолочного сорту, тоді доведеться перевірити його на тонкокожесть. Це можна зробити тільки шляхом експерименту. Для цього потрібно взяти огірок і спробувати проткнути шкірку нігтем. Якщо шкірка здирається легко - значить, плід має тонку шкірочку, такий огірок засолочного сорту.
    чи Має розмір значення? Існує три калібру огірків: пікулі - 3-5 см, корнішони - 5-9 см і зеленці - 9-14 см. Для консервування в маринаді підходять плоди від 7 до 12 сантиметрів. Якщо ж у вас в наявності більш великі екземпляри, тоді огірок наріжте кільцями або шматками бажаного розміру.
    Ось тепер і ви можете визначити відповідний для консервації огірок. Приємних вам заготовок!
    Автор статті: Кіра КарЄв