Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • З настанням літа всі господині починають готувати велику кількість салати зі свіжих овочів, які зазвичай заправляють соняшниковою олією. Не варто забувати, що оливкова олія є чудовою заміною соняшникової, крім того, воно має приємний смак і володіє безліччю корисних властивостей для організму.
    Для того, щоб правильно вибрати оливкову олію в супермаркеті, насамперед, вивчіть етикетку.
    Кислотність є визначальним чинником при визначенні якості оливкової олії. Масло буде якісніше, якщо менше кислотність. 3,3% - це максимально допустима кислотність.
    Зверніть особливу увагу на категорію оливкової масла.Масло ділиться на 3 категорії:
    найвища категорія показника якості масла це Extra virgin olive oil. Це масло роблять із застосуванням технології холодного віджимання. Таке масло володіє приємним фруктовим присмаком і запахом, зберігає більшість корисних вітамінів оливок. Не більш 1% становить кислотність масла даної категорії.
    Використовуючи технологію другого холодного віджиму, роблять масло категорії Virgin olive oil. Такий продукт за кольором і аромату не поступається маслу першого сорту і має кислотність 1-2%.
    найнижча категорія це Olive oil, яка є сумішшю рафінованої та натурального оливкової олії. Кислотність не перевищує 3,3%.
    Для того, щоб визначитися масло якої категорії вам придбати, подумайте про те, що ви хочете приготувати. Наприклад, якщо ви будете що-то смажити досить масла Olive oil. А для приготування салату використовуйте масло більш високих категорій.
    Як вибрати оливкова олія? На етикетках масел високої якості вказують дані про колір, смак і запах. Колір олії залежить від сорту малин, а також від етапу зрілості і коливається від яскраво жовтого до теплих-золотистого відтінку. Чорні оливки, які добре визріли, дадуть жовтуватий відтінок. А ось зелені оливки додадуть маслу зеленуватий відтінок.
    В якісному оливковій олії присутній тонкий аромат спецій. Гарне масло не повинно гірчити або не мати взагалі ніякого смаку. Запах олії асоціюють із запахом мигдалю або яблука. Оливкова масло має приємний і терпкий аромат.
    Обов'язково на етикетці повинні бути зазначені дата виготовлення, термін і температура зберігання.
    В Італії роблять найкращі сорти оливкової олії та мають відмітку IGP (Indicazione Geografica Protetta) або DOP (Denominazione di Origine Protetta). Перша позначка повідомляє про географічне положення, де готують масло, друга позначка повідомляє про те, що весь процес виготовлення оливкової олії відбувається в одній географічній зоні.
    Щоб оливкова олія не окислилось і не втратила своїх корисних властивостей зберігати його потрібно в темному сухому місці. Температура не повинна перевищувати 10-12 °C. Термін зберігання не повинен перевищувати один рік. Зберігати масло потрібно в скляній, щільно закритій упаковці. Не зберігайте оливкову олію в металевому посуді.
    Незаперечні корисні властивості оливкової олії в порівнянні з рослинними жирами. Воно знижує рівень холестерину в крові, покращує обмін речовин і набагато швидше засвоюється организмом.Вторично використовувати оливкова олія не можна, адже воно втратить всі свої корисні властивості, крім того, витягне токсини з інших продуктів.