Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • До пива у нас подвійне ставлення - почасти з вини його “любителів”, але в основному все ж через те, що його супротивники мають приблизне уявлення про те, що ж таке, власне, пиво. Але якщо його подання, отримати, вигляд уявної вульгарності пропадає і стає ясно: гарне пиво - напій навряд чи менш вишуканий, ніж вино.
    Саме тому питання правильного вибору пива до певних страв - не пусте, хоча відповіді на нього зустрінеш нечасто. На щастя, у пивного експерта Ренді Мошера вони є. Ось кілька порад, які допоможуть вам підібрати краще пиво до страви, яке ви збираєтеся готувати.
    Як вибрати пиво до їжі і їду до пива?
    * Поєднуйте силу з силою. Здоровий глузд підказує, що до делікатних страв краще підходить делікатне пиво. Однаково вірно і те, що страви з насиченим смаком вимагають напористого пива. У випадку з пивом інтенсивність його смаку складається з ряду факторів, таких як фортеця, характер солоду, хмелева гіркоту, солодкість, насиченість і обжарювання.
    * Шукайте гармонію. Поєднання працюють краще за все, коли їжу і напої об'єднує щось спільне в смаку і ароматі. Горіховий аромат англійської коричневого еля і домашній чеддер; глибокий, обсмажений смак імперського стаута і шоколадні трюфелі; нарешті, багатий, карамельний аромат октоберфестовского лагера і запечена свинина - приклади такої гармонії.
    * Враховуйте солодкість, гіркоту, газованість, гостроту і насиченість смаку. Спочатку це може здатися складним, але насправді все дуже просто - окремі властивості їжі і пива взаємодіють один з одним цілком передбачувано. Використовуючи ці взаємодії, ви створите баланс, при якому смак одного буде викликати бажання спробувати смак іншого.
    * Зверніться до класичних кухнях. Кухні країн, відомих своїми пивними традиціями, пропонують безліч традиційних поєднань їжі і пива. Комбінація шніцеля зі світлим лагером начебто очевидна, але хто б міг подумати, що стаут так добре поєднується з устрицями? Ці класичні поєднання можна знайти, якщо добре пошукати, і вони дають непоганий імпульс до подальших досліджень.
    * Досконалість приходить з практикою. Не кожне поєднання працює саме так, як ви чекаєте - і якщо ви навчитеся радіти несподіванок, це може виявитися навіть забавним. Відштовхуйтеся від того, що дійсно працює, і продовжуйте шукати чарівні комбінації.
    * Враховуйте сезонність. У жаркі літні місяці особливо хороша легка їжа і таке ж пиво, у той час як більше ситна їжа доречна взимку. Пиво і їжа одного сезону поєднуються природним чином, до того ж краще відповідають настрою.
    * Контраст і доповнення. Всі комбінації їжі і пива повинні враховувати обидва цих принципу. Деякі більшою мірою залежать від контрасту, інші від взаємодоповнюваності. І ті, і інші повинні породжувати якийсь баланс.
    Олексій Онєгін