Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Вибір кухонного ножа є зовсім не простим завданням. Ніколи не варто купувати недорогі ножі: неякісний ніж погано ріже, вимагає постійної заточування, тим самим ускладнюючи процес приготування їжі. Крім всього, при неправильному виборі кухонного ножа цей незамінний інструмент прослужить мала кількість часу.
    Скільки ножів потрібно для кухні?
    За твердженнями професійних кухарів, на кухні має бути всього лише три ножа, а саме:
    1. Великий (від 35 до 40 см);
    2. Середній (від 30 до 35 см);
    3. Малий ніж (від 20 до 25 см).
    За допомогою цих трьох помічників на кухні можна цілком впоратися з будь-яким завданням. Однак ще не завадить ніж для нарізання хліба (це той, що з зубцями). Таким ножем можна нарізати хліб будь-який м'якості, аж до свіжої випічки.
    Також існують спеціалізовані ножі - для чищення риби й овочів, для нарізки сиру, ковбасних виробів, піци і т.д.
    загалом, виходячи з цих міркувань, вам варто мати на кухні лише чотири основних ножа.
    Матеріали ножів
    Як відомо, ніж складається з рукояті і леза. Звертайте увагу на рукояті, зроблені з деревини, - це, мабуть, найбільш прийнятне і практичне рішення.
    Існують ножі з пластиковими і, рідко, з металевими руків'ям. Пластикові дуже легкі і часто виходять з ладу, а металеві більш міцні, але незручні. Як ви розумієте, такий ніж - досить важкий інструмент, особливо в рамках кухні.
    Лезо хорошого ножа виготовляється із якісної сталі, найчастіше можна зустріти ножі з нержавіючих матеріалів, а ось вироби зі звичайної стали купувати не варто, такі ножі швидко виходять з ладу і, як правило, вимагають особливого догляду.
    Можна сказати точно: чим дорожче, тим якісніше сталь ножа. Якщо лезо ножа з поганої стали, відповідно, він частіше тупиться, таким ножем легше порізатися, ніж добре порізати.
    Варто звернути свою увагу і на екзотику - наприклад, на ножі з чорної кераміки. Такі ножі відрізняються особливою міцністю і ніколи не тупляться.
    Приступаємо до вибору
    Рукоять ножа і її кріплення. Для особливої міцності лезо ножа має проходити через всю рукоять інструменту. Не варто купувати ножі з литою пластиковою рукояткою без клепок, така рукоять розхитується при використанні, і лезо незабаром просто з неї вилітає. Заклепки на рукояті повинні бути відшліфовані і щільно прилягати, не повинні виступати з пазів.
    Ширина робочого полотна
    Зазвичай широке лезо ножа дає більш рівний зріз, при цьому широким лезом не дуже зручно різати. Ножем з вузьким лезом різати набагато легше і зручніше, але зріз від такого ножа виходить нерівним, а деколи навіть рваним. У результаті краще вибирати ніж із середнім лезом. Тільки для чищення овочів підійде короткий ніж з вузьким полотном.
    Лезо з лазерної заточенням
    При купівлі ножа погляньте на зону заточення леза. Якщо ви побачите матові, зазвичай перпендикулярні насічки, то це лезо, можливо, з лазерної заточенням. Зазвичай ножі не заточують з допомогою лазера, а роблять ограновування і гартують. Ножі з лазерною обробкою згодом не точаться - такі ножі знаряддя самозаточуються, тобто чим більше ріжеш таким ножем, тим гостріше він стає. Такі ножі трохи дорожче своїх побратимів, але вони того варті.
    На якості ножа не варто економити. Як говориться, «скупий платить двічі». Краще всього придбати кілька хороших ножів і користуватися ними тривалий час, ніж мучитися з поганим залізом і постійно бігати його заточувати.
    Автор статті: Олександр Мурашов