Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Слово “коктейль” стосовно до різних ракоподібних (зазвичай - креветкам) означає не напій, а подоба салату, в примітивної формі - ті самі ракоподібні, залиті майонезно-томатним соусом.
Я вирішив трохи розширити цей рецепт, відмовившись від буржуазних креветок на користь наших місцевих раків, і включивши в нього помідори-черрі і авокадо. Вийшло досить неплохо.Коктейль з раків з черрі і авокадо
4 порції
16-20 живих річкових раків
невеликий пучок або кілька парасольок кропу
кілька горошин запашного перцю
лавровий лист
1 авокадо
жменю помідорів-черрі
для соусу:
1 курячий жовток
1 ч.л. гірчиці
100 мл оливкової олії
сік 1/2 лимона
по краплі соєвого і вустерского соусу
при бажанні - зелень і гострий перець-чилі
сіль
чорний перець
Доведіть до кипіння воду з кропом, духмяним перцем і лавровим листом, круто посоліть і покладіть туди раків.
Накрийте кришкою і через п'ять хвилин після того, як вода знову закипить, зніміть каструлю з вогню.
В ідеалі ракам потрібно дати повністю охолонути, і якщо ви збираєтеся готувати коктейль на інший день - прибрати в холодильник, не виймаючи з бульйону.
Для соусу приправте жовток з гірчицею, сіллю й чорним перцем, після чого як слід збийте. Продовжуючи збивати, почніть додавати масло - спочатку по краплі, потім тонкою цівкою, - щоб у підсумку вийшла стійка емульсія.
Влийте трохи лимонного соку і перемішайте - емульсія побіліє, стане більш рідкої і схожою на майонез.
Капніть соєвого і вустерского соусу, за бажанням додайте подрібнену зелень і чилі. Звучить складно, насправді готується 5 хвилин.
Вийміть м'ясо з хвостів, клішень і кінцівок, якщо вийде. Авокадо і рачье м ’ ясо наріжте досить дрібно, а помідори-черрі розріжте на 4 або 8 частин.
Залийте все це соусом, розмішайте і подавайте в креманках, прикрасивши салатним листям або гілочкою кропу.
найсмачніше поїдати цей коктейль на хрустких грінках, запиваючи прохолодним білим вином.
Автор: Олексій Онєгін