Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Варто салату “Цезар” стати найпопулярнішим стравою в наших кафе і ресторанах, як запеклі вчинки; пуристи з числа досвідчених кулінарів поспішили оголосити йому бойкот: мовляв, будь-який відступ від канонічного рецепта цього салату, винайденого Цезарем Кардіні, коли на кухні його ресторану майже не залишилося продуктів - святотатство і злочин.
тим часом, досить один раз спробувати салат “Цезар”, щоб зрозуміти - аксіом в ньому не так вже багато. По-перше, свіжі і соковите листя зеленого салату. По-друге, густа і ароматна заправка.
по-третє, хрусткі часникові крутони. Салат “Цезар” з креветками може обійтися без ще одного наріжного каменя цього рецепту - тертого пармезану, але це питання спірне, так що справа за вами.
2 порції
1 пучок салату Романо або інший зелений салат на ваш вибір
жменю помідорів чері
2 ст.л. тертого пармезану (при бажанні)
10-12 тигрових креветок
1/2 подсохшего багета
1 зубчік часнику
оливкова олія
сіль
чорний перець
для заправки:
1 яєчний жовток
сік 1/4 лимона
50 мл оливкової олії
1 зубчік часнику
3-4 філе анчоусів
сіль
чорний перець
Натріть зубчик часнику (або два, якщо жити без нього не можете) на дрібній терці і розділіть на дві рівні частини. Очистіть креветки, змішайте ложку оливкової олії з половиною часнику, сіллю і перцем, і залиште креветок в цій суміші злегка подмариноваться.
Наріжте багет кубиками, і підсушіть в духовці протягом 10 хвилин при 180 градусах. Розігрійте на сковороді трохи оливкової олії, прогрійте в ньому другу половину часнику, і з усіх боків обсмажте в цьому часниковому маслі крутони (покладіть на сковороду до того, як часник почне горіти, і його не доведеться викидати). Приправте їх сіллю і перцем (якщо хочете, до цих спецій можна додати трохи сушених трав), і зніміть сковороду з вогню.
Тепер приготуємо заправку. Роздушіть або знову натріть на тертці зубчік часнику, і розітріть (вилкою або в ступці) філе анчоусів в більш-менш однорідну пасту. Збийте жовток з лимонним соком, приправте сіллю і перцем, і, потроху додаючи оливкова олія і продовжуючи збивати, приготуйте соус на зразок майонезу. Наприкінці замішати в соус часник і анчоусів: готова заправлення повинна вийти злегка кислої і пікантною.
Розігрійте сковороду, і швидко обсмажте креветки в тому самому маслі, в якому вони мариновались. У мисці змішайте салатне листя, черрі і крутони, заправити соусом, добре розмішайте і перекладіть на тарілки. Обсмажені креветки викладіть зверху, і при бажанні посипте салат тертим пармезаном. Дуже бажано подати салат “Цезар” до столу до того, як креветки повністю охолонуть.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін