Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Варто салату “Цезар” стати найпопулярнішим стравою в наших кафе і ресторанах, як запеклі вчинки; пуристи з числа досвідчених кулінарів поспішили оголосити йому бойкот: мовляв, будь-який відступ від канонічного рецепта цього салату, винайденого Цезарем Кардіні, коли на кухні його ресторану майже не залишилося продуктів - святотатство і злочин.
    тим часом, досить один раз спробувати салат “Цезар”, щоб зрозуміти - аксіом в ньому не так вже багато. По-перше, свіжі і соковите листя зеленого салату. По-друге, густа і ароматна заправка.
    по-третє, хрусткі часникові крутони. Салат “Цезар” з креветками може обійтися без ще одного наріжного каменя цього рецепту - тертого пармезану, але це питання спірне, так що справа за вами.
    2 порції
    1 пучок салату Романо або інший зелений салат на ваш вибір
    жменю помідорів чері
    2 ст.л. тертого пармезану (при бажанні)
    10-12 тигрових креветок
    1/2 подсохшего багета
    1 зубчік часнику
    оливкова олія
    сіль
    чорний перець
    для заправки:
    1 яєчний жовток
    сік 1/4 лимона
    50 мл оливкової олії
    1 зубчік часнику
    3-4 філе анчоусів
    сіль
    чорний перець
    Натріть зубчик часнику (або два, якщо жити без нього не можете) на дрібній терці і розділіть на дві рівні частини. Очистіть креветки, змішайте ложку оливкової олії з половиною часнику, сіллю і перцем, і залиште креветок в цій суміші злегка подмариноваться.
    Наріжте багет кубиками, і підсушіть в духовці протягом 10 хвилин при 180 градусах. Розігрійте на сковороді трохи оливкової олії, прогрійте в ньому другу половину часнику, і з усіх боків обсмажте в цьому часниковому маслі крутони (покладіть на сковороду до того, як часник почне горіти, і його не доведеться викидати). Приправте їх сіллю і перцем (якщо хочете, до цих спецій можна додати трохи сушених трав), і зніміть сковороду з вогню.
    Тепер приготуємо заправку. Роздушіть або знову натріть на тертці зубчік часнику, і розітріть (вилкою або в ступці) філе анчоусів в більш-менш однорідну пасту. Збийте жовток з лимонним соком, приправте сіллю і перцем, і, потроху додаючи оливкова олія і продовжуючи збивати, приготуйте соус на зразок майонезу. Наприкінці замішати в соус часник і анчоусів: готова заправлення повинна вийти злегка кислої і пікантною.
    Розігрійте сковороду, і швидко обсмажте креветки в тому самому маслі, в якому вони мариновались. У мисці змішайте салатне листя, черрі і крутони, заправити соусом, добре розмішайте і перекладіть на тарілки. Обсмажені креветки викладіть зверху, і при бажанні посипте салат тертим пармезаном. Дуже бажано подати салат “Цезар” до столу до того, як креветки повністю охолонуть.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін