Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • житній і ячмінного, взятих в рівних частинах. Іноді використовують або тільки гречану муку, або поєднання картопляного пюре з борошном, або манну крупу.
    Галушки можуть бути простими і заварними. Для заварних галушок борошно заварюють. Цей прийом вимагає кілька інших пропорцій борошна та інших компонентів і вносить додаткову різноманітність в смакову гаму галушок.
    Порядок приготування простих галушок. Масло (або топлене сало), а іноді і молоко або вершки розтирають з яєчними жовтками добіла, в цю масу поступово, весь час продовжуючи розтирати, додають маленькими порціями борошно і воду. Потім тісто солять, присмачують прянощами, вводять в нього збиті яєчні білки, все ще раз розтирають і з отриманого тесту з консистенцією кашки-розмазні відокремлюють невеликі шматочки, зазвичай в половину чайної ложки, змоченої у воді, опускають їх в киплячу підсолену воду (2 ч. ложки солі на 1 л води) і відварюють на повільному вогні під кришкою близько 5 хв. Готові галушки спливають на поверхню.
    залежно від загального складу, характеру борошна і внесених прянощів, солі або цукру галушки можуть бути використані як наповнювачі в різні супи, гарнір до м ’ ясних страв, а також як самостійні другі страви.
    білоруської кухні їх найчастіше використовують як самостійне блюдо і подають облитими топленим салом зі шкварками та смаженою на салі цибулею.
    Галушки, призначені для їжі з бульйоном (супом), краще всього відварювати безпосередньо у відповідному бульйоні: м'ясному, грибному або овочевому. У цьому випадку в тісто для галушок домішують цибулю, кріп, кмин або майоран в різних поєднаннях залежно від виду супу. Гречані галушки з кропом і кмином, наприклад, добре гармонує з журом на молоці, в який їх опускають після відварювання в окремому посуді.
    Джерело:В.В. Похльобкін Національні кухні наших народів. 2004