Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Інгредієнти:
    * яловичина на кісточці - 1-1,5 кг;
    * морква - 3 шт;
    * цибуля - 3 середні шт;
    * стебла селери - 3 шт;
    * зелень петрушки або кріп - пучок;
    * лавровий лист - 2 шт;
    * чорний перець горошком - 10 шт;
    * запашний перець - 5 шт;
    * капуста - 350 гр (приблизно 1/3 качана);
    * картопля - 3 шт;
    * часник - 2 зубчики;
    * сметана для подачі;
    * мелений червоний і чорний перець;
    * сіль.
    Варимо бульйон (до речі, я часто його варю напередодні ввечері, тому що весь процес дуже довгий): яловичину моєму, заливаємо у великій каструлі (4 л) холодною водою і ставимо на вогонь.
    Морквини (2 шт) чистимо й крупно нарізати, кидаємо їх до м'яса. Стебла селери (2 шт) ріжемо також і кладемо в каструлю.
    Стебла петрушки або кропу теж кладемо в бульйон. Можна використовувати й ту, і іншу зелень.
    Цибулю (2 шт) чистимо, ріжемо навпіл і кладемо на суху сковорідку. Смажимо на невеликому вогні за півтори хвилини з кожного боку, до появи золотинок. Потім також кладемо в каструлю.
    Доводимо все це багатство до кипіння. Коли закипить, обов'язково відразу ж ретельно знімаємо піну і зменшуємо вогонь (якщо піну не зняти, бульйон стане мутним).
    Далі кидаємо спеції, солимо й варимо на маленькому вогні 1,5-2 години. В процесі варіння підливаємо гарячу воду з чайника.
    Виймаємо шумівкою м'ясо. Поки залишаємо його в спокої. Потім проціджуємо бульйон через сито в іншу каструлю.
    Вміст сита (варені овочі) викидаємо, вони нам не потрібні. Тепер заправляємо суп. Повертаємо каструлю з бульйоном на вогонь.
    Чистимо картоплю й нарізаємо її брусочками. Кидаємо у закипілий проціджений бульйон.
    Далі капусту нарізати соломкою і, як тільки картопля закипить, відправляємо його в каструлю. Варимо з моменту закипання капусти хвилин 15.
    Тим часом трьом на дрібній терці, що залишилася морквину. Цибулину дрібно ріжемо, також чинимо з останнім стебло селери.
    На розігріту з рослинним маслом сковороду відправляємо подрібнені овочі і підсмажити їх 2-3 хвилини до золотистого кольору, посипаємо гострим червоним перцем і відправляємо в суп. Варимо всі разом хвилини 3.
    Поки дрібно ріжемо кріп або петрушку (решта "верхи" від стебел) і чистимо часник.
    Кладемо в каструлю нарізану зелень, витискаємо туди ж часник, перчимо, перемішуємо і вимикаємо. Накриваємо кришкою й даємо постояти 5 хвилин.
    Відварене м'ясо розділяємо на шматочки і розкладаємо по тарілках або кидаємо в каструлю (на ваш смак, я по тарілках). Подаємо суп зі сметаною. Це ж щі!
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна