Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Ніколи не думав, що навіть будучи в Бельгії, захочу спробувати ватерзой: ну що, насправді, може здивувати звичайний курячий суп? Проте ж спробував - і повинен сказати, смачніше курячого супу я в житті не їв.
    Втім, курячим супом ватерзой був не завжди: коли то давним-давно в гентских річках удосталь водилася риба, і цей суп варили з неї. Однак річки забруднилися, вимерла риба - і жителі Гента, не мудруючи лукаво, вирішили замінити рибу курчам.
    Вийшло здорово - і на відміну від багатьох національних страв, цей суп не вимагає складних заморських інгредієнтів: все необхідне можна купити і в нас, на звичайному ринку.
    Гентський ватерзой - курячий суп з вершками
    6 порцій
    для бульйону:
    1 курка вагою 1 кг.
    1 цибулина
    коріння
    1 ч.л. запашного перцю
    2 лаврових листа
    кілька гілочок чебрецю
    вершкове масло
    3 моркви
    2 стебла лука-порею
    4 черешки селери
    4-5 картоплин
    200 мл густих вершків
    2 курячих жовтка
    сіль
    білий або чорний перець
    Добре промийте курку під проточною водою (у рибу це її не перетворить, але надлишкової така обережність теж не буде) і зніміть з неї шкіру. Озброївшись ножем, видаліть все зайвий жир - в бульйоні він нам не потрібен, - зріжте філе з грудок, відкладіть їх в сторону, а курку розріжте на кілька частин.
    Завантаживши шматки курки в каструлю, додайте цибулину, запашний перець і все інше, що ви зазвичай додаєте при варінні бульйону - залишаю це на ваш розсуд, але лавровий лист і чебрець повинні бути в обов'язковому порядку.
    Залийте водою і, знімаючи спочатку піну, варіть на невеликому вогні протягом пари годин (якщо зберетеся варити бульйон в мультиварки - пам'ятайте, що він виходить прозорий, як сльоза, але не такий наваристий, так що кількість води краще відразу зменшити).
    Поки вариться бульйон, часу нарізати овочі буде предостатньо: селера, морква невеликим кубиком, картопля кубиком побільше, а порей тонкими півкільцями, які неодмінно потрібно як слід промити у воді.
    Готовий бульйон за правилами слід охолодити, щоб зняти жир. Сам бульйон процідити і зніміть м'ясо з кісток. Розтопіть на дні каструлі шматочок вершкового масла, додайте овочі і обсмажуйте, помішуючи, п'ять хвилин, потім залийте бульйоном, додати м'ясо і філе з грудок: ми спеціально не стали варити його дві години разом з рештою м'ясом, щоб не перетворити в гуму.
    Хвилин через 10-12 вийміть філе з каструлі, а решту її вміст варіть ще стільки ж - до м'якості картоплі. Спробуйте суп і посоліть до смаку, а філе наріжте скибочками і поверніть в каструлю.
    В окремій мисці збийте пару яєчних жовтків, додайте вершки і ще раз злегка збийте їх разом. Зніміть каструлю з вогню, додайте до вмісту миски кілька столових ложок гарячого бульйону і розмішайте, потім вилийте його в каструлю і кілька секунд енергійно розмішуйте віночком.
    Приправити перцем - білим, щоб не порушувати колір супу, або чорним, якщо він вам подобається більше. Подавайте ватерзой з білим хлібом, прикрасивши зеленню петрушки, селери або шнітт-лука.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін