Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • У дослівному перекладі з італійської, слово «mangiofagioli» означає «бобоед». Саме так називають жителів провінції Тоскана інші італійці. Їх відрізняє велика любов до білої квасолі, яку вони ласкаво називають каннеллини (cannellini).
    Область застосування бобових у світової кулінарії простягається від супів і рагу до соусів, салатів і навіть хуммуса. Я вважаю, що суп з білої квасолі ілюструє щиру простоту італійської кухні, її повагу до продуктів, насичені аромати, щедрість, тепло і затишок.
    Тосканський суп з білої квасолі
    2 банки консервованої білої квасолі cannellini
    2 цибулини
    2 моркви
    3 зубчики часнику
    2-3 скибочки копченого бекону
    гілочка чебрецю
    оливкова олія
    сіль і мелений чорний перець
    пармезан
    Спершу всі підготуйте. Відкрийте банки з квасолею і злийте рідину. Дрібно порубайте цибулю, моркву і часник. Наріжте бекон смужками. Розігрійте трохи оливкової олії на середньому вогні в каструлі, бажано з товстим дном.
    Додайте бекон, цибуля, моркву і часник, злегка посоліть та готуйте 10-12 хвилин, до прозорості цибулі, час від часу помішуючи. Якщо у вас не знайшлося тімьяна, спробуйте лавровий лист або кілька стебел петрушки. Не забудьте видалити трави перед подачею.
    Коли вміст каструлі почне нестерпно спокушати своїм ароматом, додайте квасолю. Посоліть, поперчіть.
    Добре перемішайте і залийте окропом. Його кількість залежить від того, наскільки густий суп ви хочете. Готуйте ще 15 хвилин. При бажанні, назад стороною ложки можна злегка придушити боби, щоб загустити суп.
    Перед подачею збризніть оливковою олією і посипте зверху сиром пармезан.
    Відчуєте всю повноту смаку, його закінченість. Біла квасоля створює відчуття затишку і тепла, її ніжний смак доповнює потужні аромати цибулі, моркви й тімьяна, а легка копчена нотка від бекону нагадує про відкритому вогні, на якому, ймовірно, такий суп часто готується у себе на батьківщині.
    Фото і рецепт: Петро Голавский