Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Як правильно зварити суп-харчо? Будемо готувати його по класичному грузинському рецептом. Почнемо з підбору інгредієнтів. Щоб приготувати справжній грузинський суп-харчо, вам знадобиться:
    • Яловича грудинка - 1 кг
    • Рис - 0,5 склянки
    • Цибуля ріпчаста - 3 цибулини
    • Корінь петрушки - 1 шт.
    • Зелень петрушки - 2 ст. ложки
    • Лавровий лист - 1 шт.
    • Борошно - 1 ст. ложка.
    • Чорний перець - 10 горошин
    • Товчені волоські горіхи - 0,5 склянки
    • Гранатовий сік без цукру - 0,5 склянки
    • Базилік - 1 пучок
    • Кінза - 1 пучок
    • Гострий перчик -1
    • Часник - 5 зубчиків
    • Томатна паста - 1 ст. ложка
    • Хміль-сунелі, сіль - за смаком.
    Ось такий довгий список вийшов. Але варити-то ми будемо справжній грузинський суп-харчо, та ще по класичному рецептом, тому зробити все треба правильно. Дуже екзотичних продуктів у списку інгредієнтів немає. Всі господині з ними знайомі. В Італії, в Південну Америку або в ту ж Грузії за ними їхати не потрібно. Тому переносимо цей список на папір і йдемо на найближчий ринок. Раніше вони називалися колгоспними. Тепер вже не знаю, як їх назвати?
    Отже, продукти в наявності. Тепер, на всяк випадок, зробимо приблизний розрахунок часу на приготування:
    • Для підготовки продуктів вам знадобиться 1 годину 30 хвилин.
    • Приготування цього класичного грузинського супу займе 50 хвилин.
    Отже, починаємо. Щоб було зрозуміліше, розіб'ємо процес приготування супу-харчо за пунктами
    1. Моєму яловичину й нарізаємо її невеликими шматками, буквально на один укус. Кладемо в каструлю, заливаємо 2 л. води і доводимо до кипіння. Не забуваємо знімати шумівкою піну. Варимо м'ясо 1,5 години. Потім перекладаємо його в окремий посуд, накриваємо кришкою, а отриманий бульйон проціджуємо в іншу каструлю.
    2. Поки вариться м'ясо, можна очистити корінь петрушки і цибулю. Корінь правильно натерти на крупній тертці. Цибулю дрібно кришимо і обсмажуємо 5 хвилин в 3-х ст. ложки олії. Потім потрібно додати в сковороду з цибулею борошно, розведене в 1 ст. ложці води, і, постійно помішуючи, залишити на вогні ще пару хвилин.
    3. Подрібнюємо у блендері або товчемо в ступці волоські горіхи разом з горошинами чорного перцю. Моєму кінзу і базилік, обсушуємо і подрібнюємо. Чистимо часник і дуже дрібно січемо його ножем (можна стовкти зубчики в окремому посуді). Гострий перчик нарізати тонкими кільцями. Якщо немає бажання, щоб суп-харчо був дуже гострим, попередньо ріжемо стручок вздовж і видаляємо з нього насіння.
    4. Доводимо проціджений бульйон знову до кипіння. Додаємо в нього промитий в декількох водах рис і варити 10 хвилин. Повертаємо в суп-харчо приготоване м'ясо. Тут можна суп посолити.
    5. Кладемо в суп-харчо корінь петрушки, обсмажений в борошні цибулю, томатну пасту і товчені з перцем волоські горіхи.
    6. Через п'ять хвилин додаємо гранатовий сік і хміль-сунелі. Тримаємо на вогні ще стільки ж, потім знімаємо. Додаємо товчений часник, гострий перець і нарізану зелень. Даємо постояти 5-10 хвилин під щільно закритою кришкою.
    Ваш суп-харчо, зварений з чисто грузинському класичного рецептом, готовий. Приємного апетиту!
    Автор: Олександр Платов