Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
отже ясно.
Смажимо цибулю з морквою хвилини три-чотири, а можете п'ять. Головне - овочі повинні зарум'яниться, а не згоріти. Тепер додаємо до них квашену капусту (надлишки розсолу зливаємо, капусту якщо дуже кисла - промиваємо). Перемішуємо, зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою й залишаємо гаситися пару годин. Час від часу відкриваємо кришку, перемішуємо, можемо і спробувати якщо захочеться. І дуже прошу - не потрібно додавати ніяких томатних паст, кетчупів та помідорів. Не потрібно, повірте на слово.
Поки капуста наша гаситься, займемося бульоном.В холодну воду опускаємо м'ясо, цибулину, невелику очищену моркву, корінь або зелень петрушки (зелень краще зв'язати, тоді цей пучок буде легко вийняти з бульйону). Ставимо каструлю на вогонь, як закипить - знімаємо піну, зменшуємо вогонь і варити до готовності м'яса.
Потім корінь або зелень петрушки, морква, цибуля з бульйону викидаємо, м'ясо виймаємо, ріжемо шматочками, гриби виловлюємо і теж можемо порізати, а можемо цілком залишити. Бульйон проціджуємо (я щоправда, цей пункт завжди опускаю, як і моя мама з бабусею).
Повертаємо в бульйон м'ясо з грибами і ставимо його на вогонь. Ось до цього моменту капуста повинна бути практично готова, хвилин через 15 їй в бульйон вирушати доведеться. Якщо капуста не готова, то можете відставити бульйон в бік, на вогонь пізніше відправите.
Отже, припустимо капуста практично готова. Бульйон закипів. Картопля (так-так.. чищений) ріжемо досить таки крупно і опускаємо в киплячий бульйон. Коли картопля буде практично готовий - додаємо капусту і лавровий лист (можна і без нього, але це єдине, що можна додати. Інші прянощі там будуть зайвими). Як закипить - зменшуємо вогонь до мінімального і варимо щі хвилин 15. Потім вимикаємо, виймаємо лавровий лист, накриваємо щі кришкою (якщо раніше не накрили) і залишаємо їх настоятися (мінімум годину).
Подаємо зі сметаною, а якщо з мороза чи є привід і бажання, то і з чаркою горілки.
Ну і про чорний хліб не забуваємо!