Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Ніколи не думав, що навіть будучи в Бельгії, захочу спробувати ватерзой: ну що, насправді, може здивувати звичайний курячий суп? Проте ж спробував - і повинен сказати, смачніше курячого супу я в житті не їв.
Втім, курячим супом ватерзой був не завжди: коли то давним-давно в гентских річках удосталь водилася риба, і цей суп варили з неї. Однак річки забруднилися, вимерла риба - і жителі Гента, не мудруючи лукаво, вирішили замінити рибу курчам.
Вийшло здорово - і на відміну від багатьох національних страв, цей суп не вимагає складних заморських інгредієнтів: все необхідне можна купити і в нас, на звичайному ринку.
Гентський ватерзой - курячий суп з вершками
6 порцій
для бульйону:
1 курка вагою 1 кг.
1 цибулина
коріння
1 ч.л. запашного перцю
2 лаврових листа
кілька гілочок чебрецю
вершкове масло
3 моркви
2 стебла лука-порею
4 черешки селери
4-5 картоплин
200 мл густих вершків
2 курячих жовтка
сіль
білий або чорний перець
Добре промийте курку під проточною водою (у рибу це її не перетворить, але надлишкової така обережність теж не буде) і зніміть з неї шкіру. Озброївшись ножем, видаліть все зайвий жир - в бульйоні він нам не потрібен, - зріжте філе з грудок, відкладіть їх в сторону, а курку розріжте на кілька частин.
Завантаживши шматки курки в каструлю, додайте цибулину, запашний перець і все інше, що ви зазвичай додаєте при варінні бульйону - залишаю це на ваш розсуд, але лавровий лист і чебрець повинні бути в обов'язковому порядку.
Залийте водою і, знімаючи спочатку піну, варіть на невеликому вогні протягом пари годин (якщо зберетеся варити бульйон в мультиварки - пам'ятайте, що він виходить прозорий, як сльоза, але не такий наваристий, так що кількість води краще відразу зменшити).
Поки вариться бульйон, часу нарізати овочі буде предостатньо: селера, морква невеликим кубиком, картопля кубиком побільше, а порей тонкими півкільцями, які неодмінно потрібно як слід промити у воді.
Готовий бульйон за правилами слід охолодити, щоб зняти жир. Сам бульйон процідити і зніміть м'ясо з кісток. Розтопіть на дні каструлі шматочок вершкового масла, додайте овочі і обсмажуйте, помішуючи, п'ять хвилин, потім залийте бульйоном, додати м'ясо і філе з грудок: ми спеціально не стали варити його дві години разом з рештою м'ясом, щоб не перетворити в гуму.
Хвилин через 10-12 вийміть філе з каструлі, а решту її вміст варіть ще стільки ж - до м'якості картоплі. Спробуйте суп і посоліть до смаку, а філе наріжте скибочками і поверніть в каструлю.
В окремій мисці збийте пару яєчних жовтків, додайте вершки і ще раз злегка збийте їх разом. Зніміть каструлю з вогню, додайте до вмісту миски кілька столових ложок гарячого бульйону і розмішайте, потім вилийте його в каструлю і кілька секунд енергійно розмішуйте віночком.
Приправити перцем - білим, щоб не порушувати колір супу, або чорним, якщо він вам подобається більше. Подавайте ватерзой з білим хлібом, прикрасивши зеленню петрушки, селери або шнітт-лука.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін