Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Російський квас - один з кращих безалкогольних напоїв. За смаковими і харчовим якостям він не має собі рівних. Винайдений більше тисячі років назад, квас користується заслуженою популярністю і в даний час.
    На Русі перша письмова згадка про квасі відноситься до 989 році, коли київський князь Володимир звернув своїх підданих у християнство. У літописі з цього приводу було написано - 'Роздати народу їжу, мед і квас'.
    На Русі квас бал завжди у великій пошані. Його варили в монастирях і солдатських казармах, в госпіталях і лікарнях, в поміщицьких садибах і селянських хатах. Способи приготування квасу, так само як і способи хлібопечення, знали в кожному будинку. Багатовіковий досвід показав, що квас сприяє збереження здоров'я і підвищує працездатність.
    При виконанні важких робіт - косовиця, оранка, заготівля дров - російський селянин брав з собою як пиття не молоко і не фруктові напої, а квас, вважаючи, що він знімає втому і відновлює сили. Це властивість квасу підтвердили вчені.
    Інгредієнти:
    житні сухарі 800 г
    окріп 4 л
    дріжджі 25 г
    цукор 150-150 р
    родзинки
    Спосіб приготування:
    Хліб нарізати шматочками, постапвить в духовку - зробити сухарі.
    Випікати при 200 градусах, поки хліб не стане темним і не затвердіє.
    Викласти сухарі в каструлю, залити 1 л кип'яченої води і залишити на добу в теплому місці. Потім процідити квас через сито або марлю.
    Перелити квас в емальовану каструлю.
    Взяти квасу, нагріти і дріжджі розвести в ньому, потім перелити цю суміш в решті квас, покласти цукор і дати постояти 5-6 годин в теплому місці.
    Перелити квас в пляшки або банку, покласти кілька ягід родзинок, закрити кришкою і поставити на холод.
    Через два дні квас готовий.