Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Суп з махаємо в Узбекистані називають машхурдой. Готують його в казані, попередньо обсмаживши дрібно нарізане м'ясо баранини і овочі. Потім заливають водою, додають в рівних пропорціях маш і рис, доводять до готовності.
Я дозволила собі вільності і обійшлася без традиційної засмажки. Просто варила суп, додаючи послідовно інгредієнти, один за іншим. Суп вийшов смачним і наваристим. Те, що потрібно холодною зимою.
Інгредієнти
* м'ясо баранини на кістці - 1 кг;
* рис - 50 г;
* маш - 50 г;
* морква - 2 штуки;
* цибуля ріпчаста - 1 шт;
* картопля - 2 штуки;
* сіль, чорний перець за смаком;
* гострий перчик;
* коріандр і зіра - по щіпці;
* вода.
Баранину на кістки помістити в каструлю, залити водою, поставити на вогонь, довести до кипіння і трохи посолити. Зменшити вогонь, зняти піну, варити під кришкою на повільному вогні 1,5 години.
Маш перебрати і замочити в блюдце так, щоб вода покривала маленькі зелені боби наполовину.
Через 1,5 години зняти бульйон з вогню. Викласти м'ясо і кістки в окрему тарілку. Бульйон процідити, знову повернути на вогонь, довести до кипіння і додати ріпчасту цибулю та моркву, нарізані кубиками.
Трохи охолоджене м'ясо відокремити від кісток, порізати кубиками завбільшки 1-2 см і повернути в бульйон. Бульйон повинен злегка варити на повільному вогні.
Дійшло час до спецій. Солимо, додаємо трохи меленого чорного перцю, мелені насіння коріандру, зіру і пекучий перець. При бажанні можна додати в бульйон столову ложку томатної пасти.
Далі чистимо картопля, ріжемо на середнього розміру часточки й додаємо в суп. Як тільки бульйон закипить знову, додаємо маш.
Ще через 7-10 хвилин додаємо промитий в декількох водах рис. І варимо близько 10-15 хвилин до готовності всіх інгредієнтів.
Даємо супу настоятися під кришкою кілька хвилин і розливаємо по тарілках. Подаємо дрібно нарізану зелень і часник. За бажанням можна заправити суп сметаною або катыком.
Влітку ми готуємо машхурду на природі, наближену до класичним варіантом.