Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Немає нічого дивного в тому, що японська кухня так швидко завоювала популярність в Росії (принаймні у великих містах): вона досить незвична, щоб викликати цікавість, але не настільки екзотична, щоб відлякати.
    У зв'язку з цим немає особливої потреби пояснювати, що таке місо-суп - всі і так знають, що це смачний суп з соєвої пасти місо*, без якого обходиться рідкісна японська трапеза. І не забудьте: готується він недовго, п'ять хвилин від сили, так що якщо ви маєте звичай приходити пізно або просто не любите стояти ввечері біля плити, місо-суп не раз протягне вам свою соєву руку допомоги.
    2 порції
    500 мл води
    2 ст.л. пасти місо
    опціонально - 1 ст.л. рибного соусу
    кілька грибів шиїтаке
    50 р. рисової локшини
    50 р. тофу
    зелений лук
    Чим гарний місо-суп, так це своєю універсальністю: цього разу ми готуємо вегетаріанський варіант з грибами, локшиною і тофу, але окрім (або замість) цих інгредієнтів в місо-супі чудово вживаються водорості вакаме, рис, овочі, яйця, креветки, лосось або навіть курка.
    Отже, доведіть воду до кипіння, зменшіть вогонь, додайте місо-пасту і розмішуйте до повного розчинення. Якщо використовуєте рибний соус - саме час його додати: взагалі справжній місо-суп готується з японським бульйоном даші (або дасі), який у нас практично не купити, так що за порадою Насті Голобородько замінюємо його рибним соусом.
    Можна, втім, і зовсім без нього обійтися, смак місо-супу від цього, звичайно, стане побледнее, але не настільки, щоб зовсім від нього відмовитися.
    Додайте нарізані скибками гриби і рисову вермішель і проваріть на невеликому вогні пару хвилин. Розлийте місо-суп по тарілках або пиалам, де вже лежать кубики соєвого сиру тофу, і посипте зверху косо нарізаною зеленою цибулею.
    Для повного занурення такий суп можна подати з керамічними японськими ложками замість звичайних, хоча справжній японець, швидше за все, не скористається ложкою зовсім - замість цього він зловить тофу, гриби і локшину паличками, а рідина просто вип'є.
    * насправді велика частина пасти місо, яку випускають в наші дні, робиться з рису, а не з сої.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін